email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF raspunde: completarea Declaratiei unice pentru veniturile din activitati independente

ANAF raspunde: completarea Declaratiei unice pentru veniturile din activitati independente
anafdeclaratia unicapfavenit estimat

ANAF a sustinut ieri o sesiune online cu tema “Completarea Declaratiei Unice pentru veniturile din activitati independente - realizate in anul 2017 si/ sau estimate pentru anul 2018”. Specialistii de la Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili au raspuns la intrebarile adresate in comentarii. Am realizat mai jos o selectie cu cele mai interesante intrebari si raspunsuri.


Completarea Declaratiei unice pentru veniturile din activitati independente: raspunsul specialistilor ANAF


1. Intrebare: Daca am venituri lunare din activitati independente de 700 RON, platesc CAS si CASS la valoarea salariului minim pe economie? Nu mai am alte venituri.


Raspuns ANAF

In situatia prezentata de dvs. nu datorati CAS si CASS. Mentionam insa ca puteti opta pentru plata CASS si a CAS. In situatia in care doriti sa optati pentru plata contributiilor, optiunea se exercita prin depunerea declaratiei unice, CAP. II, SECTIUNEA 2 : DATE PRIVIND CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE SI CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE ESTIMATE PENTRU ANUL 2018.


2. Intrebare: Realizez venituri din activitati independente. Este necesar sa completez si sectiunea Date privind impozitul pe veniturile estimate a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in 2018?


Raspuns ANAF

Da, in situatia prezentata de dvs., aveti obligatia depunerii declaratiei unice, pentru declararea veniturilor realizate in anul 2017 (daca este cazul) si estimate pentru anul 2018. Mentionam ca, pentru contributiile sociale, aveti obligatia declararii veniturilor DACA estimati ca obtineti in anul 2018 venituri ce insumeaza cel putin 12 salarii minime brute pe tara (22.800 lei) sau DACA optati pentru plata contributiilor sociale.


3. Intrebare: Un PFA care a depus D220 aferent veniturilor realizate in 2017 in data de 23.02.2018 si sumele estimative aferent anului 2018 a declarat in declaratia unica, a procedat corect? La metodologie am primit raspuns ca am procedat corect conform OUG 18/2018 art.II alin.8, si totusi la ghiseul de la Adm. Fin. nu mi se accepta D220 doar daca depun o declaratie unica rectificativa cu sumele aferent anului 2017.


Raspuns ANAF

 In situatia in care in data de 23.02.2018, pentru veniturile realizate in anul 2017 ati depus declaratia 200, aveti obligatia depunerii declaratiei unice, completand doar partea pentru venitul estimat aferent anului 2018.


4. Intrebare: Sunt PFI. Am venituri din profesii liberale in sistem real, in februarie 2018 am depus D220 cu venit brut estimat de 800 lei, am inteles ca trebuie sa redepun Declaratia unica, intrebarea mea este daca pot estima un venit brut mai mare sau trebuie sa pun acelasi venit brut declarat in D220?


Raspuns ANAF

Aveti obligatia depunerii declaratiei unice. Declaratia privind venitul estimat/norma de venit - formular 220 depusa la organul fiscal competent in anul 2018, pentru anul curent, se inlocuieste cu declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, ce se va depune pana la 15 iulie 2018. In declaratie estimati veniturile pe care considerati ca le veti realiza in acest an.


5. Intrebare: Daca am depus deja declaratia privind venitul realizat in anul anterior (2017) precum si cea privind venitul estimat in anul 2018, platind chiar o prima transa de impozit si contrib sananatate conform vechii proceduri, (re)depun declaratia unica?


Raspuns ANAF

Daca ati depus declaratia 200 pentru anul 2017 pana la data de 23 martie 2018, nu mai aveti obligatia completarii cap. I din declaratia unica. In ceea ce priveste declaratia 220, trebuie sa depuneti Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale, completand corespunzator cap. II, pana in data de 16 iulie 2018.


6. Intrebare: In ipoteza in care am depus declaratia 220 privind venitul estimat, pot recalcula venitul estimat in cadrul declaratiei unice?


Raspuns ANAF

Chiar daca ati depus Formularul 220 "Declaratia privind venitul estimat/norma de venit" pentru anul 2018, trebuie sa depuneti si "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" cap. II, pana la data de 16 iulie 2018.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafdeclaratia unicapfavenit estimat


Data aparitiei: 21 Iunie 2018

Votati articolul "ANAF raspunde: completarea Declaratiei unice pentru veniturile din activitati independente":
Rating:

Nota: 3.14 din 5 din 14 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X