email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF raspunde: TOT ce trebuie sa mai stii despre completarea formularului 212

ANAF raspunde: TOT ce trebuie sa mai stii despre completarea formularului 212
declaratia unicaformularul 212anafcontributii sociale

ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) continua seria de sesiuni de asistenta online cu urmatoarea tema: "Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independente - realizate in anul 2017 si/ sau estimate pentru anul 2018". Va reamintim faptul ca contribuabilii au mai adresat specialistilor intrebari legate de completarea formularului 212 si in data de 18 aprilie.

Avand in vedere ca exista in continuare multe neclaritati in ceea ce priveste completarea Declaratiei 212, specialistii ANAF au considerat ca este necesara o revenire asupra subiectului.


Cititi ce raspunsuri au oferit specialistii de la Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili la intrebari.


Completarea formularului 212: raspunsul specialistilor ANAF


1. Intrebare: O pensionara cu pensie anticipata, daca realizeaza venituri ca PFI sub 22.800lei/an, trebuie sa depuna D212? Datoreaza CAS si CASS?? Veniturile din activitati independente (comisioane) se cumuleaza cu pensia anticipata?


Raspuns ANAF

In limita informatiilor furnizate, mentionam ca in calitatea dvs. de pensionar, nu datorati contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente. Daca estimati pentru anul 2018 venituri din activitati independente sub plafonul de 12 salarii minime brute pe tara, AVETI obligatia depunerii Declaratiei 212, completand datele privind venitul estimat. Nu datorati contributii de asigurari sociale de sanatate daca veniturile realizate cumulat, in afara de pensie, din activitati independente si din alte categorii de venituri (chirii, dobanzi, dividende, etc ) nu depasesc plafonul de 22800 lei.


2. Intrebare: O persoana care a avut venituri din dividende sau drepturi de autor in 2017 peste 22800 lei, are obligatia sa depuna declaratia 212 in 2018?


Raspuns ANAF

Nu aveti obligatia depunerii formularului 212 pentru veniturile din dividende incasate in anul 2017.

In ceea ce priveste veniturile din drepturi de autor realizate in anul 2017, intrucat nu ati precizat daca modul de determinare a venitului net anual este in sistem real sau prin retinere la sursa, facem urmatoarele precizari:

- in situatia in care impozitul pe venit a fost retinut la sursa, in cota de 10%, de catre platitorul de venit, sau in situatia in care ati optat pentru stabilirea venitului net anual in sistem real aveti obligatia depunerii formularului 212 pentru declararea venitului realizat in anul 2017.

- in situatia in care impozitul pe venit a fost retinut la sursa, in cota de 16% (impozit final), de catre platitorul de venit, nu aveti obligatia depunerii formularului 212 pentru declararea venitului realizat in anul 2017.


3. Intrebare: Am vandut ca persoana fizica o masina in valoare de 40000 lei. Trebuie sa depun declaratia sau nu?


Raspuns ANAF

In aceasta situatie nu este necesar sa depuneti declaratia unica.

 

4. Intrebare: Daca pentru o intreprindere individuala care a depus in ianuarie declaratia 200 si declaratia 220, inainte de a aparea declaratia unica, si a realizat venituri nete sub 22.800 lei/an si s-a emis deja decizia de impunere pe anul 2018 pentru veniturile estimate, trebuie sa mai depuna declaratia unica 212?


Raspuns ANAF

Intrucat Formularul 220 “Declaratia privind venitul estimat/norma de venit”, depus pentru anul 2018, pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.18/2018, nu cuprinde toate informatiile prevazute de reglementarile in vigoare, aveti obligatia de a depune formularul 212 pana la data de16 iulie 2018, completand corespunzator datele din formular potrivit situatiei dvs.

 

5. Intrebare: Mai este necesar ca D212 sa fie completata in cazul in care D201 pentru 2017 a fost deja depusa la data de 9.02.2018?


Raspuns ANAF

In situatia in care ati depus deja formularul 201 pentru veniturile realizate din strainatate in anul 2017, inainte de intrarea in vigoare a modificarilor aduse Codului fiscal prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 18/2018 nu mai aveti obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - formular 212, pentru veniturile realizate in anul 2017 capitolul I, dar in functie activitatea desfasurata sau de categoria de venit estimata a se realiza in anul 2018 aveti obligatia de a depune , sau nu declaratia unica completand capitolul II " Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in romania si contributii le sociale datorate in anul 2018.


6. Intrebare: PFA care are deja depus D600 la 31.03.2018 mai depune D212?


Raspuns ANAF

Formularul 600 a fost valabil pana la modificarea Codului fiscal prin OUG 18/2018, iar daca a fost depus la organul fiscal competent in anul 2018, pentru anul curent, va fi inlocuit cu “Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, ce se va depune pana la data de 16 iulie 2018.


7. Intrebare: Cum se procedeaza in situatia in care am depus D200 pentru veniturile din 2017, insa doresc sa depun rectificativa. Se va depune D212 bifand "Declaratie rectificativa"?


Raspuns ANAF

Pentru rectificarea Declaratiei privind veniturile realizate din Romania (formularul 200) pentru anul 2017 se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212), bifand in sectiunea B. - Capitolul I. Date privind veniturile realizate in anul 2017 numai campul „Date privind veniturile realizate din Romania in anul 2017”, nefiind necesar a se bifa si campul „Declaratie rectificativa privind Capitolul I.”, intrucat asa cum este specificat la Art. II alin. (8) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2018, datele declarate de contribuabili prin formularul 212 primeaza in fata celor declarate prin formularul 200, organul fiscal utilizand pentru definitivarea anului 2017 datele declarate in declaratia unica.

 

8. Intrebare: Pensionarii au vreo scutire la plata cas si cass daca obtin venituri peste 22.800 lei?


Raspuns ANAF

Persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributii de asigurari sociale pentru veniturile obtinute din activitati independente in anul 2018, dar datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate.


9. Intrebare: Un titular al unei intreprinderi individuale cu venituri sub 22800 lei care are calitatea si de salariat trebuie sa plateasca CAS si sanatate? Dar in cazul in care veniturile ar fi peste 22800 lei?


Raspuns ANAF

In prima situatie mentionata de dvs., nu se datoreaza CAS in cazul in care se estimeaza un venit din activitatea independenta care nu se incadreaza in plafonul reprezentand cel putin 12 salarii minime brute pe tara. Nu se datoreaza nici CASS daca veniturile cumulate, exclusiv cele din salarii, nu depasesc plafonul de 22800 lei.

In cazul in care acest venit depaseste 12 salarii minime brute pe tara, se datoreaza si CAS si CASS.




Sursa: Facebook.com


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicaformularul 212anafcontributii sociale


Data aparitiei: 03 Mai 2018

Votati articolul "ANAF raspunde: TOT ce trebuie sa mai stii despre completarea formularului 212":
Rating:

Nota: 3.54 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X