email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Completarea Declaratiei Unice: 6 dileme rezolvate de ANAF

Completarea Declaratiei Unice: 6 dileme rezolvate de ANAF
anafdeclaratia unicaactivitati independentedrepturi autor

ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) a sustinut in data de 11 iulie o sesiune de asistenta online cu tema “Completarea Declaratiei Unice pentru veniturile din activitati independente - realizate in anul 2017 si/ sau estimate pentru anul 2018.” Nu este prima sesiune de acest tip pe care specialistii ANAF au sustinut-o in ultima perioada, avand in vedere numeroasele intrebari primite din partea contribuabililor.

 

Completarea Declaratiei Unice: raspuns ANAF

 

1. Intrebare: Daca la inceputul anului pentru un PFI s-a depus declaratie 200 si 220, mai trebuie completata Declaratia unica?


Raspuns ANAF

Daca ati depus declaratia 200 pentru anul 2017 pana la data de 23 martie 2018, nu mai aveti obligatia completarii cap. I din declaratia unica. In ceea ce priveste declaratia 220, dvs trebuie sa depuneti Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale, completand corespunzator cap. II.


2. Intrebare:  In cazul unei persoane fizice ce obtine in anul 2018 venituri din drepturi de autor de la un singur platitor de venit, iar valoarea estimata a acestora este sub plafonul de 12 salarii minime, inteleg ca nu este obligata sa depuna declaraita unica. Platitorul de venit insa este obiligat sa retina impozitul pe venituri si sa il declare prin lunar D112 


Raspuns ANAF

Intr-adevar, in cazul prezentat de dvs., nu exista obligatia depunerii Declaratiei unice, declararea impozitului revenindu-i platitorului de venit, prin

declaratia 112.

De asemenea, persoanele fizice care realizeaza venituri nete din drepturi de proprietate intelectuala care nu se incadreaza in plafonul reprezentand cel putin 12 salarii minime brute pe tara, pot opta atat pentru plata contributiei de asigurari sociale cat si pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, prin depunerea Declaratiei unice pana la data de 16 iulie 2018.


3. Intrebare: Pentru un pensionar - persoana fizica ce realizeaza venituri din activitati independente si depune DU pe norma de venit din activitati independente, este obligat si la plata CASS? Daca da, care este valoarea de plata aferenta incadrarii/depasirii plafonului?


Raspuns ANAF

Daca valoarea normei de venit din anul 2018 depasesete plafonul de 22.800 lei, atunci persoana in cauza va completa cap II, sectiunea I si sectiunea II in mod corespunzator.

 

4. Intrebare: O persoana fara venituri este obligata sa completeze declaratia unica in privinta CASS? Sau este numai optional?


Raspuns ANAF

Urmatoarele persoane fizice POT OPTA pentru plata contributiei:

a) persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevazute la art. 155 lit. b) - h), sub nivelul plafonului minim prevazut la art. 170 alin. (2) din Codul fiscal;

b) persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal.

 

5. Intrebare: Am observat ca in Declaratia unica, la deductibile, nu mai exista rubrica dedicata CAS si CASS. Mai sunt aceste cheltuieli deductibile?


Raspuns ANAF

Potrivit art. 118, alin. 2 din Codul fiscal, pentru veniturile prevazute la art. 61 lit. a) si a^1) din Codul fiscal, respectiv veniturile din activitati independente (definite conform art. 67) si venituri din drepturi de proprietate intelectuala (definite potrivit art.70), venitul net anual impozabil se determina prin insumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate, din care se deduce CAS datorata. Asa cum reiese din art. 118 doar CAS este deductibila, CASS nefiind deductibila la calculul venitului anual impozabil. Prevederile legale mai sus mentionate pot fi consultate la urmatorul link: https://static.anaf.ro/.../Cod_fiscal_norme_25062018.htm


6. Intrebare: Am plafon sub 22800 si optez pentru CASS. In cazul in care trec 12 luni nu mai apare bonificatia de 5% pentru transmitere prin SPV. Trebuie sa trec 6 luni sau 12 luni?


Raspuns ANAF

Bonificatia de 5% pentru depunerea declaratiei unice prin mijloace electronice, se calculeaza la depunerea declaratiei unice in anul 2019 pentru veniturile realizate in anul 2018.

 

 

Sursa: Facebook.com


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafdeclaratia unicaactivitati independentedrepturi autor


Data aparitiei: 12 Iulie 2018

Votati articolul "Completarea Declaratiei Unice: 6 dileme rezolvate de ANAF":
Rating:

Nota: 2.6 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X