email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

6.3. Donatia

donatia

Donatia reprezinta un contract prin care una dintre parti transmite dreptul de proprietate asupra unui bun celeilalte parti, micsorandu-si astfel patrimoniul sau. Contractul astfel incheiat este irevocabil, trebuie incheiat in forma autentica, iar partea care a facut donatia nu urmareste nici o contraprestatie.

Partea care realizeaza actul de donatie, adica cea care transmite dreptul de proprietate, poarta denumirea de donator, iar partea care dobandeste dreptul de proprietate de la donator, fara a da nimic in schimb, poarta denumirea de donatar.

Exista categorii de persoane care nu pot indeplini calitatea de donator, si anume:

– minorii si persoanele aflate sub interdictie judecatoreasca care nu pot dona nici cu incuviintarea reprezentantului legal sau al autoritatii tutelare, cu exceptia darurilor ocazionale, care nu afecteaza substantial patrimoniul donatorului;

– minorul nu poate dona in favoarea tutorelui, chiar daca a ajuns la majorat, daca autoritatea tutelara nu a dat „descarcare“ de gestiune acestuia, cu exceptia cazului cand tutorele este ascendentul minorului.

– persoanele neconcepute si persoanele care nu au dobandit personalitate juridica, strainii si apatrizii, daca obiectul donatiei este un teren, medicii si farmacistii de la persoanele pe care le-au ingrijit medical inaintea mortii (inclusiv preotii care au fost in preajma donatorului si i-au facut slujbe si alte practici religioase). Fac exceptie donatiile remuneratorii pentru serviciile intreprinse de donatar in favoarea donatorului.

Intr-un contract de donatie sunt admise urmatoarele clauze:

– clauza referitoare la termen, clauza referitoare la o conditie cauzala;

– clauza privind plata datoriilor prezente si viitoare;

– clauza privind reintoarcerea bunului donat in patrimoniul donatorului;

– clauza prin care donatorul isi rezerva dreptul de uzufruct, pentru el sau pentru o alta persoana ori dreptul de abitatie.

Potrivit Codului Civil Roman, intalnim mai multe tipuri de donatii:

-donatii indirecte;

-donatii deghizate;

-donatii manuale.

Donatiile indirecte apar in situatiile in care o persoana doreste sa o gratifice pe alta, dar nu prin intermediul unui contract de donatie, ci printr-un alt act juridic. In acest caz nu mai este necesara forma autentica, inclusiv pentru acceptarea liberalitatii.

Donatia deghizata este o liberalitate facuta de donator sub forma unui act cu titlu oneros, care este simulat. In acest caz, o parte declara nereal ca a primit echivalentul banesc in schimbul folosului prestat de ea catre cealalta parte. Cel care pretinde ca un contract cu titlu oneros ascunde in realitate o liberalitate are obligatia sa faca dovada sustinerilor sale. Proba simulatiei va putea fi facuta prin orice mijloace de dovada (inclusiv cu martori si prezumtii).

Darurile manuale reprezinta acea forma de donatie prin care bunurile mobile corporale sunt predate donatarului fara a fi indeplinita nici o alta formalitate.

S-a solicitat autentificarea prezentului inscris:

CONTRACT DE DONATIE

Incheiat astazi 15 iunie 2004...
la ......Bucuresti......

I. PARTILE CONTRACTANTE

1.1. Domnul Costea Teodor.., domiciliat in Bucuresti.., str. Valea Viilor..., nr. ........, nascut la data 19 mai 1947 in comuna Suharau , sector/ judet…………….., fiul Mariei si al lui Gheorghe, posesorul buletinului (cartii) de identitate seria XN. Nr. 330407, eliberat de sectia 21 Politie , la data de 8 septembrie 1987, cod numeric personal 147519213, in calitate de donator, pe de o parte si

1.2. Asociatia/Fundatia AMICII, cu sediul in Bucuresti, str. Romancierilor, nr. 23, bloc C5, scara C, etaj 1, apartament 6, sector/judet 6, inregistrata in registrul persoanelor juridice prin Sentinta civila nr. 2460, din 10 iunie 1997, avand contul nr. 530218-6ROL, deschis la Banca Romana de Dezvoltare, reprezentata de dl. Sevastopol Ilie, cu functia de vicepresedinte,in calitate de donatar, pe de alta parte, au convenit sa incheie prezentul contract de donatie, cu respectarea urmatoarelor clauze:

II. OBIECTUL CONTRACTULUI
a) Eu donatorul, donez donatarului urmatoarele bunuri mobile:

– mobilier birou

– corp biblioteca

Bunurile mobile donate au fost dobandite de mine, donatorul, prin vanzare – cumparare in anul 1997 si le evaluez la suma de 23.000.000 lei, exclusiv in scopul stabilirii taxei de timbru.

Eu, donatorul, declar ca bunurile mentionate la lit. a) au fost predate in folosinta donatarului la data de 15 iunie, astfel cum rezulta din inscrisul sub semnatura privata incheiat cu donatarul.

Eu donatarul, declar ca primesc cu recunostinta donatia facuta de donator privind bunurile mobile mentionate si descrise mai sus, bunuri pe care le-am preluat in folosinta la data de 15 iunie, pe baza inscrisului sub semnatura privata mentionata mai sus.

CLAUZE FINALE
Prezentul contract a fost redactat intr-un numar de 3(trei) exemplare, la Biroul Notarului Public.
S-au eliberat partilor ..... 2 (doua)... exemplare, un exemplar pastrandu-se in arhiva biroului notarial.

DONATAR,                                                                              DONATOR,

R O M A N I A

BIROUL NOTARILOR PUBLICI ASOCIATI
Constantin Vasile si Mariana Buruiana
Piata Roxana nr. 4, sector 2 – Bucuresti
B U C U R E S T I

INCHEIERE DE AUTENTIFICARE NR ..7432....

ANUL 2004, LUNA iunie, ZIUA .....15......

In fata mea, Vasile Constantin, Notar Public, s-au prezentat:

1.1. Domnul Costea Teodor, domiciliat in Bucuresti str. Valea Viilor, nr. 1, nascut la data de .. 19 mai 1947 (ziua, luna, anul) in ..comuna Suharau.., sector/judet ...................., fiul ..Mariei.. si al lui .....Gheorghe., posesorul buletinului (cartii) de identitate seria ...XN..... nr. ...330407...., eliberat de ....Sectia 21......., la data de 8 septembrie

1987, cod numeric personal 147519213, pe de o parte si

1.2. Asociatia/Fundatia AMICII, cu sediul in Bucuresti. , str. Romancierilor, nr. 23, bloc ..., scara ....C., etaj ..1, apartament ..6...., sector/judet .....6..., inregistrata in registrul persoanelor juridice prin Sentinta civila nr. ..2460..., din .......15 iunie 2004...., avand contul nr. ....530218-ROL…, deschis la Banca Romana de Dezvoltare, reprezentata de Domnul Sevastopol Ilie, cu functia de ...vicepresedinte...., pe de alta parte, care au solicitat si consimtit la autentificarea prezentului inscris, semnand toate exemplarele acestuia.

Se declara autentic prezentul inscris in temeiul Legii nr. 36/1995.

S-a taxat cu ............................ lei, achitati cu ............................... .

Onorariul a fost de ............................. lei, achitati cu chitanta nr. .............. .

NOTAR PUBLIC

ATENTIE!

Sumele acordate ca donatii nu sunt cheltuieli deductibile fiscal.

In ceea ce priveste tratamentul fiscal al cheltuielilor cu sponsorizarea si mecenatul asa cum este prevazut \n Codul fiscal, acestea sunt deductibile, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) sunt in limita a 3‰ din cifra de afaceri;
b) nu depaseste mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
In limitele respective se incadreaza si cheltuielile de sponsorizare a bibliotecilor de drept public, in scopul constructiei de localuri, dotarilor, achizitiilor de tehnologie a informatiei si de documente specifice, finantarii programelor de formare continua a bibliotecarilor, schimburilor de specialitati, burse de specializare, participarea la congrese internationale.

Exemplu:

Societatea „SERVO SELECT“ are cifra de afaceri de 1.000.000.000lei si cheltuieli aferente acestor venituri de 800.000.000lei, din care cheltuiala cu sponsorizarea de 60.000.000lei.

Impozit pe profit 65.000.000lei.

3‰ din cifra de afaceri reprezinta 3.000.000lei

20% din impozitul pe profit este 13.400.000lei.

Suma deductibila din impozitul pe profit este de 3.000.000lei.

Rezulta un impozit de plata de 62.000.000lei x (1.000.000.000 – 800.000.000 + 60.000.000) x 25% = 65.000.000

65.000.000 – 3.000.000 = 62.000.000 lei Prin aceasta metoda, sponsorul nu mai este conditionat de existenta profitului contabil. Cheltuiala cu sponsorizarea de 60.000.000 se adauga la baza impozabila ca sa nu se scada de doua ori – o data din baza (60.000.000) si a doua oara din impozit (3.000.000).

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
donatia


Data aparitiei: 04 Aprilie 2006

Votati articolul "6.3. Donatia":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X