Va prezentam mai jos, sub forma unui tabel comparativ, care sunt modificarile aduse Normelor metodologice ale Codului fiscal prin HG nr.613/2013, Titlul VII"Accize si alte taxe speciale".
TABEL COMPARATIV pentru NORMELE METODOLOGICE la TITLUL VII - ACCIZE si ALTE TAXE SPECIALE
Noile prevederi se aplica incepand cu data de 22 august 2013 cu anumite exceptii care au fost mentionate in dreptul fiecarui articol.
Tabelul comparativ integral contine 10 pagini si poate fi consultat AICI.
FORMA NORMELOR METODOLOGICE fara modificarile aduse de HG 613/2013
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Codul fiscal: Nivelul si calculul accizei
ART. 208
[...]
(3) Pentru iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, nivelul accizelor poate fi intre 0 si 50% si va fi stabilit diferentiat pe baza criteriilor prevazute in norme.
(4) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (3):
a) barcile cu sau fara motor cu lungime mai mica de 8 metri si cu motor mai mic de 25 CP;
b) iahturile si alte nave si ambarcatiuni destinate utilizarii in sportul de performanta, in conditiile prevazute in norme.
(5) Pentru motoare cu capacitate de peste 25 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement, nivelul accizelor poate fi intre 0 si 50% si va fi stabilit diferentiat pe baza criteriilor prevazute in norme.
Norme metodologice:
30^1.
(1) Accizele pentru iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement sunt:
.......................
................................
(2) Accizele pentru motoarele cu capacitatea de peste 25 CP destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement sunt:
.........................
...........................
(3) Intra sub incidenta accizelor si barcile echipate cu motor care nu indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 208 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Acciza se va calcula prin aplicarea cotei legale aferente motorului asupra valorii integrale de achizitie inscrisa in factura, iar
suma astfel rezultata se va reduce cu 50%.
FORMA NORMELOR METODOLOGICE cu modificarile aduse de HG 613/2013
Punctul 30^1 se modifica: 1.
"Codul fiscal Nivelul si calculul accizelor
ART. 208
(1) Nivelul accizelor pentru produsele prevazute la art. 207 este prevazut in anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul titlu.
Norme metodologice
30^1.
(1) In scopul determinarii categoriei valorice in care se incadreaza produsele accizabile prevazute la nr. crt. 7, 9 si 10 din anexa nr. 2 la titlul VII din Codul fiscal, provenite din productia interna sau din achizitii intracomunitare si al caror pret de vanzare este exprimat in alta moneda decat euro, conversia in euro se realizeaza pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(2) In scopul determinarii categoriei valorice in care se incadreaza produsele accizabile prevazute la nr. crt. 7, 9 si 10 din anexa nr. 2 la titlul VII din Codul fiscal, provenite din operatiuni de import si al caror pret de vanzare este exprimat in alta moneda decat euro, cursul de schimb valutar se stabileste conform prevederilor comunitare care reglementeaza calculul valorii in vama.
(3) Valorile unitare exprimate in euro, inscrise in coloana 1 din anexa nr. 2 la titlul VII "Accize si alte taxe speciale" din Codul fiscal aferente nr. crt. 7 si 9, se stabilesc la nivel de euro, fara subdiviziuni, prin reducere atunci cand fractiunile in eurocenti sunt mai mici de 50 de eurocenti si prin majorare atunci cand fractiunile in eurocenti sunt mai mari sau egale cu 50 de eurocenti.
(4) Valorile unitare exprimate in euro, inscrise in coloana 1 din anexa nr. 2 la titlul VII "Accize si alte taxe speciale" din Codul fiscal aferente nr. crt. 10, se stabilesc la nivel de doua zecimale, prin reducere atunci cand a treia zecimala este mai mica decat 5 si prin majorare atunci cand a treia zecimala este mai mare sau egala cu 5."
In vigoare la data de 1 septembrie 2013.
Tabelul comparativ integral contine 10 pagini si poate fi consultat AICI.
Sursa: DGFP Brasov