email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reducerea impozitului pe profit pentru profitul reinvestit

Intrebare:

Va solicitam lamuriri cu privire la reducerea impozitului pe profit, pentru profitul reinvestit, dupa cum urmeaza:

Dotarile cu utilaje se considera investitii (inclusiv cele realizate in leasing) fara exceptie?

Investitiile trebuie sa fie realizate in anul financiar pentru care se face repartizarea profitului sau in anul urmator?

Cum se procedeaza la repartizarea profitului?

Care sunt operatiunile contabile care se efectueaza?

Raspuns:
Problema prezentata de d-voastra presupune ca sunteti in una din situatiile:
  • sunteti societate comerciala care nu indeplineste conditiile de a fi o intreprindere mica si mijlocie,
  • sunteti o societate incadrata in grupa intreprinderilor mici si mijlocii.

In primul caz

In cazul efectuarii unei investitii (dotari cu utilaje), cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii, instalarii sau imbunatatirii acesteia se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii.

Prin mijloc fix amortizabil, respectiv utilaje, se intelege imobilizarea corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;

b) are o valoare de intrare mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului;

c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

Pentru imobilizarile corporale care sunt folosite in loturi, seturi sau care formeaza un singur corp, lot sau set, la determinarea amortizarii se are in vedere valoarea intregului corp, lot sau set. Pentru componentele care intra in structura unui activ corporal, a caror durata normala de utilizare difera de cea a activului rezultat, amortizarea se determina pentru fiecare componenta in parte.

Potrivit dispozitiilor Hotararii Guvernului nr. 1553/2003 privind reevaluarea imobilizarilor corporale si stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe, incepand cu anul 2004 valoarea de intrare a mijloacelor fixe este de 15.000.000lei.

Pentru investitiile in mijloace fixe amortizabile puteati beneficia de deducerea cheltuielilor de amortizare de 20% din valoarea de intrare a acestora, daca erau destinate desfasurarii activitatilor pentru care sunteti autorizat sa functionati.

Deducerea s-a aplicat din punct de vedere fiscal pana la data de 30 aprilie 2005, inclusiv.

Cota de 20% se aplica la data punerii in functiune a mijloacelor fixe amortizabile. Valoarea ramasa de recuperat se amortiza pe durata normala de utilizare stabilita conform Catalogului. Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe a fost aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2139/2004.

Incepand cu data de 1 mai 2005, deducerea de 20% nu se mai aplica.

In situatia in care ati beneficiat la data punerii in functiune a mijlocului fix, de deducerea sumei echivalente a 20% din valoarea de intrare a acestuia, aveati obligatia sa-l pastrati in patrimoniu cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de utilizare.

In cazul in care nu este respectata aceasta prevedere, impozitul pe profit se recalculeaza si se stabilesc dobanzi si penalitati de intarziere de la data aplicarii facilitatii respective, potrivit legii.

In cazul in care duratele normale de functionare au fost recalculate, potrivit normelor legale in vigoare, perioada pentru care exista obligatia pastrarii in patrimoniu a acestor mijloace fixe se coreleaza cu duratele normale de functionare recalculate. De ex., daca perioada de amortizare s-a redus de la 5 la 4 ani, perioada de pastrare se reduce si ea la 2 ani.

Pentru investitiile realizate dupa data de 1 mai 2005, amortizarea fiscala este egala cu cea contabila. Sunt exceptate cazurile in care imobilizarile corporale sunt supuse reevaluarii alternative, situatie in care sunt prezentate in bilant la valoarea justa. In acest ultim caz, valorile amortizate sunt cele care rezulta prin aplicarea cotei de amortizare asupra noii valori a mijlocului fix.

Din punct de vedere fiscal ramane valabila prevederea potrivit careia deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila si orice reevaluare contabila a imobilizarii respective.

Cheltuielile de amortizare reprezentand deducerea de 20% se aplicau si mijloacelor fixe achizitionate in baza unui contract de leasing financiar. Codul fiscal impune la art. 24 alin. 12, ca in acest caz, sa existe stipulata in contract clauza definitiva de transfer al dreptului de proprietate asupra bunului, la expirarea contractului.

In cazul in care investitia d-voastra se face in echipamente tehnologice, cum sunt masinile si uneltele, in instalatii, computere si echipamentele periferice ale acestora, puteti aplica in continuare metoda de amortizare accelerata.

In acest caz, in primul an de utilizare amortizati 50% din valoarea de intrare a mijlocului fix, iar pentru urmatorii ani aplicati amortizarea liniara.

Cazul al doilea

O facilitate importanta acordata intreprinderilor mici si mijlocii este prevazuta la art. 261din Legea nr. 346/2004. Potrivit acestor dispozitii anual, prin legea bugetului dea stat se aloca fonduri in valoare de 0,2% din PIB pentru finantarea programelor de dezvoltare oi sprijinirea infiintarii de noi intreprinderi.

Din sumele alocate anual prin bugetul de stat, o parte este destinata investitiilor in active de natura echipamentelor tehnologice, respectiv masini, unelte si instalatii, computere si echipamentele periferice ale acestora, precum si achizitionarii de brevete, drepturi de autor, licente, marci de fabrica sau de comert precum si a altor valori similare.

Profitul brut reinvestit reprezinta sumele utilizate pentru efectuarea de investitii in aceste active corporale, aferente obiectului de activitate, exclusiv cele care au alte surse de finantare decat profitul brut, cum sunt: credite, imprumuturi nerambursabile sau civile.

Sumele alocate cu aceasta destinatie se stabilesc in limita sumelor platite cu titlu de impozit pe profit, aferent profitului reinvestit, incepand cu exercitiul financiar al anului 2005. Beneficiati de aceasta prevedere si pentru investitiile achizitionate in anul 2004, incepand cu data de 1 octombrie. Suma maxima asupra careia se calculeaza valoarea fondului de stimulare este cea platita cu titlu de impozit pe profitul reinvestit, dar nu mai mult de 2 miliarde lei pentru fiecare beneficiar, incepand cu trimestrul IV al anului 2004 pentru activele achizitionate dupa data de 1 octombrie 2004 si puse in functiune pana la sfarsitul anului 2004.

Acest ajutor financiar este acordat numai daca mijloacele fixe sunt noi, introduse pe piata si puse in functiune cu respectarea reglementarilor tehnice aplicabile si pentru care nu s-a aplicat amortizarea accelerata prevazuta de Legea nr. 571/2003, cu modificarile ulterioare.

Nu se acorda ajutor financiar pentru activele corporale achizitionate in sistem de leasing si pentru activele corporale second hand.

Potrivit Programului privind acordarea ajutorului financiar, trebuie sa mentineti investitia pentru care primiti fonduri pentru o perioada de minimum 5 ani, in caz contrar veti fi obligat sa restituiti fondurile alocate.

Pentru obtinerea de informatii cat mai apropiate de situatia in care va aflati si pentru modulde inregistrare in contabilitate, va rugam sa reveniti cu date suplimentare.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Reducerea impozitului pe profit pentru profitul reinvestit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X