email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli aferente prestarilor de servicii

Intrebare:

Este integral deductibila fiscal o cheltuiala privind un serviciu prestat de catre un furnizor extern (inginerie si arhitectura) unui beneficiar (SRL) roman, chiar daca inregistrarea acestui cost atrage intrarea societatii romanesti in pierdere contablila? Ce datoram daca prestatorul persoana juridica externa este dintr-un stat cu care Romania nu are conventie de evitare a dublei impuneri?

Raspuns:

1. Prevederea conform careia cheltuielile aferente prestarilor de servicii efectuate de persoane juridice nerezidente reprezentau cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil in situatia in care plata acestora genera pierdere la nivelul unui exercitiu financiar, a existat in Ordonanata Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin modificarea legislatiei in domeniul impozitului pe profit, respectiv prin abrogarea Ordonantei Guvernului nr. 70/1994 si publicarea Legii nr. 414/2002 privind impozitul pe profit, in vigoare in perioada 1 iulie 2002 – 31 decembrie 2003 si, ulterior, a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, principiul deducerii acestor cheltuieli s-a modificat.

Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2002, in conformitate cu prevederile art. 9 alin.(7) lit.s) din Legea nr. 414/2002, in vigoare in perioada 1 iulie 2002 – 31 decembrie 2003, iar in prezent, in conformitate cu prevederile art. 21 alin.(4) lit. m) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu serviciile de consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii, pentru care nu se poate justifica necesitatea prestarii acestora in scopul desfasurarii activitatii proprii si pentru care nu sunt incheiate contracte, reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.

Pentru a deduce cheltuielile aferente prestarilor de servicii respective (in cazul prezentat de dvs. inginerie si arhitectura), trebuiesc indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

  • sa fie emisa factura fiscala care reprezinta documentul justificativ potrivit legii contabilitatii;
  • serviciul sa fie efectiv prestat; prestarea efectiva a serviciilor se va justifica prin rapoarte de lucru, studii de frezabilitate, de piata sau orice alte materiale corespunzatoare.
  • servciul sa fie executat in baza unui contact care sa cuprinda date referitoare la prestatori, termene de executie, precizarea serviciilor prestate, precum si tarifere percepute, respectiv valoarea totala a contactului, iar defalcarea cheltuielilor de aceasta natura sa se faca pe intreaga durata de desfasurare a contractului sau pe durata realizarii obiectului contractului;
  • sa se dovedeasca necesitatea efectuarii cheltuielilor prin specificul activitatilor desfasurate de catre societate.

2. In conditiile in care aceste servicii sunt prestate de o persoana juridica nerezidenta, situata intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie pentru evitarea dublei impuneri, pentru sumele platite, persoana juridica romana trebuie sa retina un impozit la sursa, in cota de 15%, in conformitate cu prevederile art.115 alin.(1) lit.k) coroborate cu prevederile art.116 alin.(2) lit.c) din Titlul V “Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania” din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Cheltuieli aferente prestarilor de servicii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X