Intrebare:
Cum se impoziteaza vanzarea unei cote-parti dintr-un imobil care este activ corporal inregistrat in contabilitatea firmei vanzatoare si are constituita amortizare ?
In cazul vanzarii unei parti dintr-o imobilizare corporale, in cazul prezentat de dvs. 50%, scoaterea din gestiune a mijlocului fix se va realiza proportional cu valoarea vanduta, respectiv, atat valoarea initiala cat si valoarea amortizata va reprezenta 50% din valorile inregistrate in evidenta contabila.
Din punct de vedere fiscal,in situatia in care vanzarea se realizeaza in perioada 1 ianuarie 2005 - 1 mai 2005, se pot aplica prevederile art.33 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care se aplica in cazul proprietatilor imobiliare, numai daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) contribuabilul a detinut proprietatea imobiliara sau titlurile de participare pe o perioada mai mare de 2 ani;
b) persoana care achizitioneaza proprietatea imobiliara sau titlurile de participare nu este persoanã afiliatã contribuabilului.
In conformitate cu prevederile art.33 alin.(4) din acelasi act normativ, castigul rezultat din vanzarea-cesionarea proprietatilor imobiliare este diferenta pozitiva intre:
a) valoarea realizata din vanzarea-cesionarea unor asemenea proprietati imobiliare; si
b) valoarea fiscala a unor asemenea proprietati imobiliare.
Astfel, in conditiile aplicarii art.33 din Legea nr. 571/2003, valoarea fiscala pentru proprietatile imobiliare reprezinta costul de cumparare, construire sau îmbunatatire a proprietatii, redus cu amortizarea fiscala aferenta unei astfel de proprietati.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
De asemenea, in conformitate cu prevederile art.24 alin.(15) din Legea nr. 571/2003, valoarea ramasa neamortizata, in cazul mijloacelor fixe amortizabile vandute, este deductibila la calculul profitului impozabil in situatia in care acestea sunt valorificate prin unitati specializate sau prin licitatie organizata potrivit legii. In categoria unitatilor specializate, conform art.24 alin.(15) din Codul fiscal, se incadreaza persoanele juridice care, potrivit obiectului de activitate, intermediaza instrainarea de proprietati imobiliare si a altor mijloace fixe, departamentele specializate aflate in structura organizatorica a contribuabililor si alte unitati cu activitati similare, potrivit pct. 71^5 din H.G. nr. 84/2005.
Mentionam de asemenea, faptul ca, prevederile art. 33 din legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, au fost abrogate, incepand cu data de 1 mai 2005, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2005. Astfel, profitul realizat din vanzarea mijloacelor fixe, dupa data de 1 mai 2005, se impune cu cota de 16%, cu respectarea acelorasi reguli prezentate mai sus.