Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Suntem obisnuiti ca, in practica de zi cu zi, sa apara situatii neprevazute, precum omisiunea inregistrarii unor sume incasate, ceea ce poate afecta corectitudinea bilantului si a rapoartelor financiare. Pentru a intelege mai bine implicatiile acestei situatii si modalitatile corecte de remediere, vom analiza urmatorul studiu de caz:
O societate a incasat in anul 2024 suma de 600 lei de la un client, pe baza unei chitante, insa aceasta nu a fost transmisa catre contabilitate. La inventarul anual din data de 31.12.2024 si in bilantul depus, suma respectiva nu figureaza in soldul de casa. Cum poate fi inregistrata aceasta chitanta in anul 2025?
Procedura de corectare a erorilor contabile, stabilita prin OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, este urmatoarea:
2.5.2. Corectarea erorilor contabile
65. (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
66. (1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
(2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
(3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.
In opinia mea, incasarea neinregistrata nu afecteaza veniturile sau cheltuielile, ci trebuie inchis clientul care a achitat, astfel inregistrati chitanta la data constatarii in 2025 (5311 = 4111).
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examen Consultant Fiscal 2025
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Raspuns oferit in luna iunie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Nu ratati: Cartea Verde a Contabilitatii - editia 2025
Cartea Verde a Contabilitatii 2025 va ofera explicatii si solutii pentru subiecte precum:
•Aplicarea sistemului e-Factura
•Sistemul RO e-Transport
•Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
•Raportarea SAF-T
•Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T etc.
Stocul la Cartea Verde a Contabilitatii 2025 se epuizeaza rapid!
Articole similare
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatiaDeclaratia 101: Cum se completeaza, ce venituri se impoziteaza si ce venituri se excludDigitalizarea in HoReCa: de la hartii la softuri inteligenteControl ANAF: Inregistrari contabile pentru diferentele de obligatii fiscale aferente anilor anterioriCum sa corectezi erorile privind inregistrarea si amortizarea unui mijloc de transportUltimele articole
Cum sa corectezi erorile contabile: doua exemple practiceTOP 41 de proceduri contabile pentru societati comerciale: Modele EDITABILE, conform ultimelor modificariImpozite si taxe suplimentare stabilite de organele de control: monografie contabilaProcedura de corectare a erorilor constatate ulterior depunerii situatiilor financiareErorile contabile: ce sunt, exemple practice si cum se corecteazaArticole similare
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatiaAuditare situatii financiare: Care sunt criteriile de marime aplicabile entitatilor pentru anii 2023 si 2024?Facturi pentru care s-a dedus eronat TVA: Cum se poate remedia situatiaPrelungirea duratei de amortizare: Care este tratamentul contabil si fiscal?Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-handUltimele articole
Atentie la decontari: 5 operatiuni care pun probleme in practica si explicatii amanuntiteReevaluare imobilizari corporale: tratamentul contabil si fiscal pe care trebuie sa il cunoastetiContul 418 'Clienti – facturi de intocmit': monografie contabila pentru activitatea de prestari serviciiCum se scad din evidenta clientii radiati: analiza fiscal-contabilaClientii intarzie cu plata facturilor? Iata cum gestionati creantele neincasate!