email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Inregistrarea si calculul amortizarii unui autoturism

Intrebare:

Un autoturism a fost primit fara plata de la o reprezentanta, in anul 2003. El nu a fost inregistrat in contabilitate, dar a fost declarat la impozitele locale pe firma. Cum il inregistram acum (ca donatie?) si cum ii calculam amortizarea, deoarece vrem sa il vindem.

Raspuns: (dat in septembrie 2005)

In situatia in care in anul 2003 societatea dvs. a primit ca donatie un autoturism, acesta trebuia inregistrat in evidenta contabila la valoarea din contractul de donatie sau la valoarea pietii, in cazul in care in contract nu este precizata valoarea. In acest caz, in evidenta contabila trebuia efectuata urmatoarea inregistrare:

2133 = 7582

“Mijloace de transport” “Venituri din donatii si subventii primite”

Precizam faptul ca, in acest caz, veniturile respective reprezentau venituri impozabile.

Ulterior, in situatia in care autoturismul era utilizat pentru desfasurarea activitatii societatii in scopul realizarii de venituri impozabile, trebuia calculata si amortizarea acestuia.

In conditiile in care in anul 2003 nu ati efectuat aceste inregistrari, din punct de vedere contabil, acestea se pot efectua in acest moment, respectiv in anul 2005, dar in acest caz, in conformitate cu reglementarile contabile nu se va mai utiliza contul 7582 - “Venituri din donatii si subventii primite”, ci se va utiliza contul 117 analitic distinct, pentru a nu afecta rezultatul financiar al anului 2005. De asemenea, nici cheltuielile cu amortizarea aferente anului 2003 si 2004 nu se vor inregistra in contul 6811, ci in contul 117/analitic distinct.

Astfel, in anul 2005 se vor efectua urmatoarele inregistrari:

2133 = 117/analitic distinct

“Mijloace de transport” “Rezultatul reportat” autoturismului

117/analitic distinct = 2813 -cu valoarea amortizarii aferenta anului 2003 si 2004

Din punct de vedere fiscal, se vor recalcula veniturile si cheltuielile aferente anilor precedenti, respectiv 2003 si 2004, prin intocmirea si depunerea unei declaratii a impozitului pe profit rectificative pentru anii 2003 si 2004, in conformitate cu prevederile pct. 13 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 (normele de aplicare a art. 19 din Titlul II - Impozitul pe profit).

Astfel, potrivit pct. 13 din Hotararea Guvernului nr. 44/2004, veniturile sau cheltuielile înregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia îi apartin. În cazul în care contribuabilul constata ca dupa depunerea declaratiei anuale un element de venit sau de cheltuiala a fost omis ori a fost înregistrat eronat, contribuabilul este obligat sa depuna declaratia rectificativa pentru anul fiscal respectiv. Daca în urma efectuarii acestei corectii rezulta o suma suplimentara de plata a impozitului pe profit, atunci pentru aceasta suma se datoreaza dobanzi si penalitati de întarziere.

In cazul dvs., pentru anul fiscal 2003 se va reface calculul profitului impozabil si al impozitului pe profit, prin includerea in venituri impozabile, numai din punct de vedere fiscal, a veniturilor obtinute in baza contractului de donatie, iar in cheltuieli se vor include cheltuielile cu amortizarea autoturismului aferente anului 2003. Astfel, impozitul pe profit pentru anul 2003 se va recalcula prin includerea si a acestor elemente omise, si se va intocmi si se va depune la Administratia fiscala “Declaratia privind impozitul pe profit” rectificativa pentru anul 2003. In aceste conditii, va rezulta, probabil, un impozit pe profit de plata, care trebuie achitat si pentru care se vor plati si majorari de intarziere. La fel se va proceda si pentru anul fiscal 2004, pentru care se va reface “Declaratia privind impozitul pe profit”, prin includerea in cheltuieli a cheltuielilor cu amortizarea aferenta autoturismului pentru anul fiscal 2004.

Precizam inca o data faptul ca aceste recalculari pentru anul 2003 si 2004 se vor efectua numai din punct de vedere fiscal, din punct de vedere contabil reglarile respective se vor efectua la momentul constatatii lor, respectiv in anul 2005.

 

de Contabilul.ro

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 25 Aprilie 2006


Votati articolul "Inregistrarea si calculul amortizarii unui autoturism":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

PFA CHELTUIELI

Intrebare: Cat la % din chitanta de intretinere sau factura de energie electrica etc, ptr un PFA care are sediul acelasi cu domiciliul ,se poate trece pe cheltuieli deductibile,
Care este art din CF ,care reglementeaza aceasta cheltuiala,ptr anul 2011 ?Multumesc mult !

Raspuns: In opinia mea, este deductibila doar cheltuiala cu intretinerea sediului, in limita suprafetei puse...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 25 Aprilie 2006 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 - 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X