Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Inregistrarea si calculul amortizarii unui autoturism

Data actualizarii: 25 Aprilie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Un autoturism a fost primit fara plata de la o reprezentanta, in anul 2003. El nu a fost inregistrat in contabilitate, dar a fost declarat la impozitele locale pe firma. Cum il inregistram acum (ca donatie?) si cum ii calculam amortizarea, deoarece vrem sa il vindem.

Raspuns: (dat in septembrie 2005)

In situatia in care in anul 2003 societatea dvs. a primit ca donatie un autoturism, acesta trebuia inregistrat in evidenta contabila la valoarea din contractul de donatie sau la valoarea pietii, in cazul in care in contract nu este precizata valoarea. In acest caz, in evidenta contabila trebuia efectuata urmatoarea inregistrare:

2133 = 7582

“Mijloace de transport” “Venituri din donatii si subventii primite”

Precizam faptul ca, in acest caz, veniturile respective reprezentau venituri impozabile.

Ulterior, in situatia in care autoturismul era utilizat pentru desfasurarea activitatii societatii in scopul realizarii de venituri impozabile, trebuia calculata si amortizarea acestuia.

In conditiile in care in anul 2003 nu ati efectuat aceste inregistrari, din punct de vedere contabil, acestea se pot efectua in acest moment, respectiv in anul 2005, dar in acest caz, in conformitate cu reglementarile contabile nu se va mai utiliza contul 7582 - “Venituri din donatii si subventii primite”, ci se va utiliza contul 117 analitic distinct, pentru a nu afecta rezultatul financiar al anului 2005. De asemenea, nici cheltuielile cu amortizarea aferente anului 2003 si 2004 nu se vor inregistra in contul 6811, ci in contul 117/analitic distinct.

Astfel, in anul 2005 se vor efectua urmatoarele inregistrari:

2133 = 117/analitic distinct

“Mijloace de transport” “Rezultatul reportat” autoturismului

117/analitic distinct = 2813 -cu valoarea amortizarii aferenta anului 2003 si 2004

Din punct de vedere fiscal, se vor recalcula veniturile si cheltuielile aferente anilor precedenti, respectiv 2003 si 2004, prin intocmirea si depunerea unei declaratii a impozitului pe profit rectificative pentru anii 2003 si 2004, in conformitate cu prevederile pct. 13 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 (normele de aplicare a art. 19 din Titlul II - Impozitul pe profit).

Astfel, potrivit pct. 13 din Hotararea Guvernului nr. 44/2004, veniturile sau cheltuielile înregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia îi apartin. În cazul în care contribuabilul constata ca dupa depunerea declaratiei anuale un element de venit sau de cheltuiala a fost omis ori a fost înregistrat eronat, contribuabilul este obligat sa depuna declaratia rectificativa pentru anul fiscal respectiv. Daca în urma efectuarii acestei corectii rezulta o suma suplimentara de plata a impozitului pe profit, atunci pentru aceasta suma se datoreaza dobanzi si penalitati de întarziere.

In cazul dvs., pentru anul fiscal 2003 se va reface calculul profitului impozabil si al impozitului pe profit, prin includerea in venituri impozabile, numai din punct de vedere fiscal, a veniturilor obtinute in baza contractului de donatie, iar in cheltuieli se vor include cheltuielile cu amortizarea autoturismului aferente anului 2003. Astfel, impozitul pe profit pentru anul 2003 se va recalcula prin includerea si a acestor elemente omise, si se va intocmi si se va depune la Administratia fiscala “Declaratia privind impozitul pe profit” rectificativa pentru anul 2003. In aceste conditii, va rezulta, probabil, un impozit pe profit de plata, care trebuie achitat si pentru care se vor plati si majorari de intarziere. La fel se va proceda si pentru anul fiscal 2004, pentru care se va reface “Declaratia privind impozitul pe profit”, prin includerea in cheltuieli a cheltuielilor cu amortizarea aferenta autoturismului pentru anul fiscal 2004.

Precizam inca o data faptul ca aceste recalculari pentru anul 2003 si 2004 se vor efectua numai din punct de vedere fiscal, din punct de vedere contabil reglarile respective se vor efectua la momentul constatatii lor, respectiv in anul 2005.

 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X