Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Dividende distribuite persoanelor fizice

Data actualizarii: 14 Iunie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Va rugam daca ne puteti spune ordonanta, care a modificat impozitul pe dividende si impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

Avem actionari persoane juridice si fizice carora le vom distribui dividende pentru anul 2005.

Un alt aspect, pentru anul 2004 am platit impozitul pe dividende la 31.12.2005, dar dividendele se achita in anul 2006.

Considerati ca ar trebui sa recalculam impozitul la momentul platii?

Raspuns(dat in aprilie 2006)

In multitudinea de acte normative care modifica dispozitiile Codului fiscal, inclusiv pe cele referitoare la impozitul pe dividende, cota de impozitare, cel putin pentru categoria de beneficiari-persoane fizice, a ridicat semne de intrebare pentru multi dintre abonatii nostri intrucat, legislativ, veniturile de aceasta natura au fost incadrate in grupa venituri din investitii.

In privinta veniturilor microintreprinderilor cota de impozit a fost modificata prin dispozitiile art. I, pct. 5 din O.U.G. nr. 138/2004 pentru modificarea si completarea Codului fiscal:

5. Articolul 107 va avea urmatorul cuprins:

"Art. 107

Cota de impozit pe veniturile microintreprinderilor este de 3%."

Intrucat nu ne precizati si pentru ce categorie de beneficiari invocati ordonanta de modificare, tragem concluzia ca este vorba de dividende distribuite persoanelor fizice romane, in privinta carora cota de impozit s-a modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2004, mai exact prin Legea de aprobare a acesteia – Legea nr. 163/2005.

Astfel, veniturile din dividende aferente anului 2005, distribuite persoanelor fizice in anul 2006, se impun cu cota de 16%, potrivit prevederilor art. III alin.(4) din Legea nr. 163/2005 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 138/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Subliniem faptul ca, potrivit acestor prevederi, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, cota de impozit pentru calculul impozitului pe veniturile realizate de persoane fizice din investitii este de 16%, in categoria veniturilor din investitii, potrivit prevederilor Titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, fiind incadrate si veniturile din dividende.

Pentru a avea o imagine clara asupra impozitarii dividendelor in 2006 va detaliem mai jos cotele pentru fiecare categorie de beneficiari:

Persoane fizice rezidente - 16%, - conform art. III, alin (4) din L nr. 163/2005

Persoane fizice nerezidente - 16% - conform art. III, alin. (5) din L nr. 163/2005, cu mentiunea posibilitatii de aplicare a cotei mai favorabile, daca persoana este rezidenta a unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri si cu conditia prezentarii certificatului de rezidenta fiscala

Persoane juridice romane - 10% - conform art. 36, alin. (2) din L nr. 571/2003, intrucat acest articol nu a fost modificat de nici o reglementare ulterioara

Persoane juridice straine - 16% - conform acelorasi reglementari si cu aceleasi mentiuni pe care le-am facut la persoanele fizice nerezidente

Pentru dividendele aferente anului 2004 a caror repartizare intelegem ca s-a hotarat in 2005 si pe care doriti sa le platiti efectiv in 2006, nu este nevoie sa recalculati impozitul. In aceasta privinta trebuie sa delimitati clar cele 3 operatiuni: repartizarea, distribuirea si plata efectiva. Intrucat ati repartizat/distribuit dividendele in 2005, achitand si impozitul aferent acestora pana la 31.12.2005, nu se mai impune recalcularea.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X