email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Biletul la ordin. Tot ce trebuie sa stii despre biletele la ordin, model, operatiuni si monografie

Biletul la ordin. Tot ce trebuie sa stii despre biletele la ordin, model, operatiuni si monografie
bilete la ordinscontare bilet la ordinmodel bilet la ordinavantaje bilet la ordin

Biletul la ordin poate fi utilizat in afaceri pentru a facilita tranzactiile financiare si pentru a asigura platile intre partile implicate. Prin stabilirea unor termene si conditii clare intr-un bilet la ordin, puteti avea un instrument legal puternic pentru a solicita plata in termenul stabilit. Acest lucru poate reduce riscul de neplati sau intarzieri in tranzactiile comerciale si poate spori increderea intre partile implicate.

In continuare veti afla ce este un bilet la ordin, cum se completeaza, ce operatiuni se pot face si la final veti vedea o monografie contabila de scontare bilet la ordin inainte de termen.

Ce este un bilet la ordin?

Biletul la ordin este un instrument prin care emitentul isi ia angajamentul de a plati, la o anumita data, o suma determinata beneficiarului sau celui care este posesorul legitim al titlului.

Biletul la ordin este un instrument de credit care pune in legatura, in procesul crearii sale, doua persoane: emitentul si beneficiarul.

Titlul este creat de emitent, in calitate de debitor, care se obliga sa plateasca o suma de bani – la un anumit termen sau la prezentare – unui beneficiar aflat in calitate de creditor.

Cu alte cuvinte, daca vi se cere sa garantati plata, in cazul in care cumparati o marfa cu plata la termen (peste o anumita perioada de timp), puteti opta pentru emiterea unui bilet la ordin.

Prin aceasta va obligati sa platiti contravaloarea marfii, la un anumit termen sau la prezentare, unui beneficiar aflat in calitate de creditor.

Lucrarea Bugete, cash flow, rentabilitate, risc - ghid practic va ofera acum solutii practice cu implementare imediata si va ajuta sa actionati eficient pentru siguranta financiara a afacerii dvs.! Comandati acum exemplarul dvs.! Pentru ca timpul inseamna bani! Banii dvs.!

Elementele esentiale ale unui bilet la ordin

Un bilet la ordin trebuie sa cuprinda obligatoriu urmatoarele elemente:

- suma de plata (valoarea nominala);

- numele si prenumele debitorului;

- semnatura emitentului;

- data emiterii titlului respectiv

Cum se utilizeaza un bilet la ordin?

Utilizarea unui bilet la ordin implica urmatoarele etape:

a) Emiterea: Emitentul completeaza biletul la ordin, mentionand beneficiarul si suma de bani pe care trebuie sa o primeasca. Emitentul semneaza biletul si il preda beneficiarului.

b) Prezentarea la plata: Beneficiarul prezinta biletul la ordin la banca pentru plata in termenul stabilit. 

c) Plata si acceptarea: Banca va efectua plata la termenul specificat pe bilet. Beneficiarul va primi suma indicata pe bilet.

Completarea unui bilet la ordin

Completarea unui bilet la ordin se realizeaza prin includerea urmatoarelor informatii:

  • Suma de plata (scrisa in cifre si litere).

  • Numele beneficiarului (detinatorului).

  • Data si locul emiterii.

  • Data scadentei.

  • Semnatura emitentului.

Model bilet la ordin

In cele ce urmeaza, iata un model de bilet la ordin (fata-verso).

Operatiuni asupra biletului la ordin

Avalizarea

Avalizarea reprezinta angajamentul neconditionat prin care un tert (avalistul), altul decat tragatorul sau acceptantul, devine garant pentru plata sumei prevazute in respectivul bilet la ordin.

Avalul se da pe biletul la ordin sau pe un act separat, utilizandu-se una dintre expresiile „pentru aval“ sau „pentru garantie“, urmate de semnatura avalistului.

Avalistul este obligat sa indice persoana pentru care da avalul.

In general, avalizarea se efectueaza de catre banci.

Plata

Sfatul nostru: Daca sunteti posesorul unui bilet la ordin care nu este platibil la vedere (in momentul prezentarii), trebuie sa-l prezentati la plata in ziua scadentei sale sau la cel mult doua zile de la aceasta. Prezentarea trebuie efectuata in locul desemnat pe biletul la ordin.

Cel care plateste biletul la ordin poate pretinde ca acesta sa-i fie predat cu mentiunea de achitare scrisa de dvs.

Nu puteti refuza o plata partiala, caz in care puteti cere sa vi se faca pe biletul la ordin mentiunea de plata si sa vi se dea o chitanta.

Scadenta este termenul la care trebuie platita suma trecuta in biletul la ordin. Ea indica cu precizie ziua sau termenul maxim in interiorul caruia creditorul trebuie sa se prezinte la plata.

Scadenta poate fi:

- la vedere (oricand, imediat ce posesorul biletului la ordin se prezinta cu acesta la banca pentru incasare);

- la un anume timp de la vedere;

- un anume timp de la data emiterii;

- la o data fixa.

Andosarea (girul)

Andosarea reprezinta posibilitatea de transfer a biletului la ordin de la un detinator la altul, pe baza scontului.

Scontul este o forma de credit acordat de catre o banca posesorului biletului la ordin; la prezentarea pentru scontare, banca ii achita contravaloarea, inainte de scadenta, percepandu-i un comision (taxa scontului). In urma acestui act, banca devine beneficiara biletului la ordin.

Protestul

In caz de neplata la scadenta, posesorul unui bilet la ordin trebuie sa faca un protest inainte de a putea face recurs impotriva celorlalti semnatari ai biletului la ordin (care sunt solidar obligati fata de el) si in primul rand a bancii avalizatoare.

Daca biletul la ordin a fost scontat de catre o banca, aceasta este cea care trebuie sa faca protestul in caz de neplata.

Protestul de neplata (constatarea nulitatii biletului la ordin) se solicita la notariat, in termen de doua zile lucratoare de la scadenta.

In urma acestui demers, beneficiarul biletului la ordin obtine un titlu executoriu care ii permite sa se adreseze, pe cale de regres, avalistului sau celorlalti posesori anteriori, pana la tragator sau emitent, printr-o simpla somatie de plata.

Bilet la ordin - exemplu practic

1. Societatea ABCD S.A. incheie un contract cu firma XYZW S.R.L. pentru cumpararea unui lot de tevi in valoare de 20.000 lei, urmand ca suma sa fie achitata intr-un termen de 30 de zile de la receptia transportului.

2. Dupa incheierea contractului, firma ABCD S.A. completeaza un bilet la ordin prin care se obliga sa plateasca suma de 20.000 lei firmei XYZW S.R.L.

3. Din acest moment, firma ABCD S.A. se afla in pozitia de emitent, iar firma XYZW S.R.L. este beneficiarul biletului la ordin.

4. La scadenta, aceasta din urma prezinta biletul la ordin bancii firmei ABCD S.A., pentru incasarea sumei.

5. Firmei XYZW S.R.L. i se achita contravaloarea biletului la ordin.

Care sunt avantajele si dezavantajele unui bilet la ordin?

Avantaje bilet la ordin

Flexibilitate: Pot fi utilizate pentru diverse tipuri de tranzactii si acorduri financiare.

Credibilitate: Biletele la ordin pot conferi un nivel mai mare de credibilitate in tranzactiile comerciale, fiind considerate instrumente serioase si angajamente ferme.

Asigurarea platilor: Biletele la ordin pot oferi o garantie ca plata va fi efectuata in termenul convenit.

Dezavantaje bilet la ordin

Riscuri legate de neplata: Daca emitentul nu poate onora plata la scadenta, beneficiarul poate intampina dificultati in recuperarea sumei.

Restrangere a lichiditatii: Emiterea unui bilet la ordin poate implica angajarea unor resurse financiare si poate restrictiona lichiditatea disponibila.

Monografie contabila: scontare bilet la ordin inainte de termen

Operatiunile privind vanzarile/cumpararile de bunuri si prestarile de servicii efectuate pe baza efectelor comerciale se inregistreaza in contabilitate in conturile corespunzatoare de efecte de primit sau de platit, dupa caz.

Efectele comerciale trebuie sa indeplineasca conditiile de forma si fond prevazute de legislatia in vigoare, fara de care validitatea lor poate fi contestata sau anulata.

Efectele comerciale scontate, neajunse la scadenta se inregistreaza intr-un cont in afara bilantului si se mentioneaza in notele explicative.

O societate vinde marfuri unei alte societati in valoare de 148.750 lei, valoare cu tot cu TVA. Societatea accepta un bilet la ordin. Din cauza lipsei lichiditatilor, societatea sconteaza la banca biletul la ordin inainte de scadenta si incaseaza suma de 133.879 lei. Banca percepe o dobanda de 10% din valoarea efectului.

 

Monografia a fost preluata din Cartea Verde a Contabilitatii, care va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.
Consultati Cartea Verde a Contabilitatii si, garantat, nu veti avea nicio greseala in inregistrarile contabile, totul va fi conform prevederilor legale la zi!



Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bilete la ordinscontare bilet la ordinmodel bilet la ordinavantaje bilet la ordin


Data aparitiei: 04 Iulie 2023
Ultima actualizare: 05 Iulie 2023

Votati articolul "Biletul la ordin. Tot ce trebuie sa stii despre biletele la ordin, model, operatiuni si monografie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X