email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Biletul la ordin: monografia contabila atat la societatea platitoare, cat si la societatea beneficiara

Biletul la ordin: monografia contabila atat la societatea platitoare, cat si la societatea beneficiara
bilet la ordinmonografie bilet la ordin

Biletul la ordin este un instrument de credit care pune in legatura, in procesul crearii sale, doua persoane: emitentul si beneficiarul. Titlul este creat de emitent, in calitate de debitor, care se obliga sa plateasca o suma de bani – la un anumit termen sau la prezentare – unui beneficiar aflat in calitate de creditor. Cu alte cuvinte, daca vi se cere sa garantati plata, in cazul in care cumparati o marfa cu plata la termen (peste o anumita perioada de timp), puteti opta pentru emiterea unui bilet la ordin. Prin aceasta va obligati sa platiti contravaloarea marfii, la un anumit termen sau la prezentare, unui beneficiar aflat in calitate de creditor.

Monografie contabila bilet la ordin - studiu de caz

Biletul la ordin este un inscris prin care o persoana, numita emitent, se obliga sa plateasca o suma de bani la scadenta unei alte persoane, numita beneficiar, sau la ordinul acesteia. Mai jos va prezentam monografia contabila atat la societatea platitoare, cat si la societatea beneficiara.

Intrebare:
Societatea X primeste in luna octombrie 2023, 3 bilete la ordin cu data scadenta 20.12.2023. La termenul scadent,acestea au fost refuzate pentru lipsa de lichiditati in contul clientului. Va rog sa ma ajutati cu monografia contabila cu privire la acceptarea BO, precum si neincasarea acestora si orice alte implicatii fiscale.

Raspuns:

Monografia contabila aplicabila biletelor la ordin este:

I. In contabilitatea societatii platitoare:

 Se inregistreaza emiterea biletului la ordin:

     401   =    403  10.000 lei
„Furnizori” „Efecte de platit”

Se efectueaza plata biletului la ordin:
       403  =     5121 10.000 lei
„Efecte de platit” „Conturi la banci in lei”

          627     =    5121 10 lei
„Cheltuieli cu     „Conturi la banci in lei”
serviciile bancare 
si asimilate”

(cel mai probabil exista si comisioane bancare aplicabile clientului).

II. In contabilitatea societatii beneficiare (societatea din speta noastra)

Se inregistreaza primirea biletului la ordin:

        413     =    4111 10.000 lei
„Efecte de primit   „Clienti”
de la clienti”

Incasarea biletului la ordin:
         5121   =  413  10.000 lei
„Conturi la     „Efecte de primit de la clienti”
banci in lei” 

In cazul in care nu are loc incasarea biletului la ordin la termenul convenit, nu exista o anumita procedura contabila standard de urmat. Din start nu vom mai putea efectua a doua inregistrare contabila (5121 = 413), deoarece banii nu se afla in contul nostru.

V-as sfatui totusi ca pentru biletele la ordin neincasate si intarziate sa le prezentati in contul 473 pana la data solutionarii (473 = 413; nu este o monografie contabila standard). Asa cum ati presupus si dumneavoastra corect, ar fi de ajutor in contabilitate sa avem o evidenta a biletelor la ordin neacceptate, ca sa ne fie mai usor de identificat.

De asemenea, v-as sfatui sa luati legatura cu respectivul client, deoarece societatea noastra este indreptatita sa incaseze respectivii bani, iar motivarea ca nu exista lichiditati la data scadentei nu ar trebui sa cada pe umerii societatii noastre.

Consecinta lipsei totale sau partiale de disponibil in contul bancar al emitentului este introducerea emitentului in Centrala Incidentelor de Plati (CIP), in baza cererii de inscriere a refuzului bancar cu privire la biletul la ordin scadent la plata, motivul fiind tocmai lipsa de disponibil.

Nu ar strica totodata si opinia unui jurist si formularea unei adrese oficiale catre client, in cazul in care situatia nu se poate rezolva amiabil.

Studiul de caz a fost preluat din editia lunii aprilie a Revistei Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Detalii aici >>

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bilet la ordinmonografie bilet la ordin


Data aparitiei: 28 Mai 2024

Votati articolul "Biletul la ordin: monografia contabila atat la societatea platitoare, cat si la societatea beneficiara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X