Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Pensia anticipata

Data actualizarii: 16 Iunie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Conform art. 92 lit. b) din Legea nr. 19/2000 modificata prin O.G. nr. 9/2003 unei persoane I se supenda pensia anticipata, anticipata partial daca se gaseste in situatiile de la art. 5 pct. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 19/2000.

O persoana care beneficiaza de pensie anticipata poate presta un serviciu conform calificarii pe baza unei conventiei civile? (Cand se aplica conventia civila?)

Raspuns (dat in aprilie 2006)

O prima problema asupra careia dorim sa va atragem atentia este faptul ca potrivit dispozitiilor Codului civil care reglementeaza locatiunea de servicii , serviciile prestate in baza acestui tip de contract nu pot avea executare succesiva in timp, deoarece conventia civila se incheie exclusiv pentru executarea unei lucrari determinate.

Una dintre cele mai grave confuzii, cu implicatii grave in domeniul dreptului fiscal este prestarea unei activitati profesionale in baza unei conventii civile, asimiland contractul incheiat in baza Codului civil cu activitatea prestata in baza conventiilor civile cu regim special reglementate in trecut prin Legea nr. 130/1999. Acest lucru nu mai este posibil, singurele persoane care pot desfasura o activitate profesionala constand in fapte juridice in afara contractului de munca sunt persoanele autorizate in baza Legii nr. 300/2004.

In privinta desfasurarii unei activitati de natura profesionala si implicit a realizarii unui venit impozabil in baza unei conventii civile, prin cumul cu pensia anticipata, suntem deosebit de sceptici.

Intr-adevar, art. 92 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare prevede in mod expres suspendarea pensiei anticipate in cazul in care titularul realizeaza venituri din munca, in temeiul unui contract individual de munca sau a unui act de numire in functie, insa aici va trebui sa tineti cont de spiritul legii, care interzice realizarea de venituri profesionale beneficiarilor pensiilor anticipate, asa cum rezulta fara echivoc din art. 94 alin. (1) al aceluiasi act normativ.

In ceea ce ne priveste, consideram ca beneficiarul pensiei anticipate nu poate realiza venituri impozabile din prestarea unor activitati de natura profesionala (fapte juridice) , indiferent de documentul care sta la baza prestarii acestor activitati.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X