email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din 2015 sau 2016 OMFP nu va mai functiona cu vechea directiva europeana

Implementarea IAS-IFRSnoua directivaStandardul profesional nr. 35directiva a VI-a europeana


Aducem astazi in atentia dumneavoastra concluziile stabilite dupa intalnirea care a fost gazduita de directorul Executiv al CECCAR Filiala Bucuresti, ec. Elena Boban, alaturi de presedintele filialei, lect.univ. dr. Florentin Caloian,  cu ocazia primei mese rotunde organizate in cadrul Salonului International de Carte BookFest 2014, intalnire ce a avut ca tema "Implementarea IAS-IFRS la nivel national. Convergente cu noua directiva contabila europeana".

Deschiderea evenimentului a fost asigurata de conducerea filialei Bucuresti, fiind prezentate aspecte privind rolul CECCAR si al profesiei contabile in societate, in mediul economic intern si international si avantajele imbratisarii carierei de expert contabil. Totodata, s-a facut cunoscut faptul ca, recent, a fost reeditat "Standardul profesional nr. 35 Expertizele contabile-Ghid de aplicare", editia a VI-a, revizuita si actualizata.

Revenind la tema generoasa a mesei rotunde, presedintele filialei Bucuresti, lect. univ. dr. Florentin Caloian, moderator al discutiilor, a explicat faptul ca, in Romania, la ora actuala, contabilitatea
agentilor economici se realizeaza pe doua segmente.

Primul segment se refera la agentii economici care isi conduc contabilitatea dupa directiva contabila europeana, implementata la noi in tara prin OMFP-ul 3055/2009.

Noua directiva contabila europeana 34/2013, prin care se actualizeaza precedenta directiva contabila europeana, are ca scop fundamental cresterea gradului de imagine fidela. Totodata, regula fiscala este reglementata la nivel european de directiva a VI- a. In contextual acestor reglementari a explicat faptul ca prima categorie de entitate economica se refera la microintreprindere, aceasta fiind entitatea economica ce nu indeplineste in mod cumulativ doua dintre cele trei conditii la sfarsitul unui exercitiu financiar. Prima conditie o reprezinta total active 350.000 euro, iar cea de-a doua conditie, cifra de afaceri: 700.000 de euro. Urmatoarea categorie de agenti economici este reprezentata de intreprinderile mici, fiind intreprinderile care nu indeplinesc doua dintre cele trei conditii, total active 4 milioane de euro si 8 milioane de euro cifra de afaceri.

Referitor la noua directiva europeana, lect. univ. dr. Florentin Caloian a declarat ca este interesant
faptul ca formatul situatiilor financiare ne este prezentat doar pentru microintreprindere si pentru intreprinderea mica.

In cuprinsul noii directive contabile europene se specifica faptul ca, pentru elaborarea formatului de situatii financiare pentru intreprinderile mijlocii si mari, statele membre vor aduce noi informatii suplimentare situatiilor financiare prezentate de directiva europeana pentru microintreprinderi si intreprinderile mici, adica vor adapta formatul situatiilor financiare pentru intreprinderile mijlocii si intreprinderile mari, conform necesitatilor nationale.

Incepand cu 1 ianuarie 2015 sau 2016, decizia nefiind luata inca, OMFP 3055 nu va mai functiona cu vechea directiva contabila europeana si ne vom orienta catre implementarea noii directive
contabile europene.

in Romania exista si societati care aplica IAS-uri, IFRS-uri, in speta societatile care sunt cotate pe bursa. Acestea au fost obligate sa isi conduca contabilitatea dupa IAS-uri, IFRS-uri prin trecerea de la directiva a VI-a europeana la 1 ianuarie 2012, potrivit Ordinului 881/2012, respectiv 1206/2012.

Directiva contabila europeana, atat cea noua, cat si cea veche prezinta trei metode de consolidare a conturilor in cadrul grupurilor de societati si anume: metoda globala, metoda proportionala si metoda punerii in echivalenta, metode recunoscute si de catre IAS-uri IFRS-uri prin IAS 27, IAS 28, IAS 31. Aceasta consolidare de conturi ne obliga sa avem un limbaj comun, in sensul ca un grup de societati este format dintr-o societate-mama si una sau mai multe societati-fiice.

In momentul in care consolidam un cont punem informatiile de la mama si informatiile de la fiica intr-un bilant contabil consolidat.

IAS-urile, IFRS-urile ne arata ca orice informatie contabila pe care trebuie sa o obtine m, destinata
utilizatorilor, trebuie sa respecte un raport dintre cost si beneficiu. Noua directiva contabila europeana lasa la latitudinea grupului, la latitudinea deciziei sa se stabileasca rata de reconversie, a mai afirmat presedintele CECCAR filiala Bucuresti.

Directiva contabila europeana reprezinta o norma contabila care este elaborata de Comisia Europeana, aplicabila contabilitatii statelor membre, iar IAS-urile IFRS-urile sunt norme contabile realizate de IFAC - organismul profesional international al expertilor contabili, deci fara caracter politic, fara alte influente mai mult sau mai putin obiective sau subiective. Exista convergente intre regula contabila prezentata de Directiva a IV- a europeana si regula contabila prezentata prin cadrul general al IAS-urilor IFRS-urilor si standardele internationale.

In incheiere, presedintele filialei CECCAR Bucuresti a prezentat publicatia "Elemente de doctrina si
deontologie profesionala", scrisa de fostul Presedinte al CECCAR, prof. univ. dr. Marin Toma,
cel care a reinfiintat CECCAR dupa revolutie si despre care a amintit cu regret ca a trecut in nefiinta in urma cu doi ani.

Cu acest prilej a prezentat si "Ghidul privind accesul la profesia contabila", lucrare ce vine in intampinarea doritorilor sa acceada la profesia contabila, in care se regasesc aplicatii si rezolvari din cele sapte discipline care constituie baza examenului de acces.

Sursa: Revista Pro Domo, CECCAR

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Cine efectueaza inventarierea? Care este lista documentelor pentru inventar?


Manualul de Inventariere a fost modificat!

Gasiti noua procedura de inventariere, explicata pas cu pas, impreuna cu setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti in Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG.

Sunteti obligat prin lege sa efectuati anual inventarierea patrimoniului, o operatie necesara de altfel si pentru inchiderea exercitiului financiar. In caz contrar – nu uitati! – riscati o amenda de pana la 5.000 de lei!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Implementarea IAS-IFRSnoua directivaStandardul profesional nr. 35directiva a VI-a europeana


Data aparitiei: 16 Iulie 2014

Votati articolul "Din 2015 sau 2016 OMFP nu va mai functiona cu vechea directiva europeana":
Rating:

Nota: 2.79 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X