email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghidul reglementarilor contabile pentru situatiile financiare anuale. Explicatii despre obligatiile de raportare ale firmelor

ghidul reglementarilor contabilesituatii financiaresituatii anuale consolidateauditaremicroentitati

Ministerul de Finante a publicat Ghidul privind aplicarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate. Sunt explicate astfel obligatiile de raportare si cerintele privind auditarea situatiilor financiare anuale la patru categorii de entitati economice, respectiv microentitati, entitati mici, entitati mijlocii si mari.

Operatorii economici ale caror valori mobiliare nu sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata aplica, de la 1 ianuarie 2015, reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2015, operatorii economici ale caror valori mobiliare nu sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.

In contextul reglementarilor contabile, pentru scopuri de raportare contabila, sunt introduse trei categorii de entitati, respectiv: microentitati; entitati mici; entitati mijlocii si mari.

Categoriile mentionate au obligatii diferite si in ceea ce priveste cerintele de auditare.

Reglementarile contabile prevad formatul si continutul situatiilor financiare anuale, principiile contabile si regulile de recunoastere, evaluare, scoatere din evidenta si prezentare a elementelor in situatiile financiare anuale individuale, regulile de intocmire, aprobare, auditare/verificare, potrivit legii, si publicare a situatiilor financiare anuale, Planul de conturi general, precum si continutul si functiunea conturilor contabile.

Acestea stabilesc, de asemenea, reguli privind intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate.

Obligatiile de raportare si cerinte privind auditarea situatiilor financiare anuale

Microentitatile sunt entitatile care, la data bilantului, nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

- totalul activelor: 1.500.000 lei;

- cifra de afaceri neta: 3.000.000 lei;

- numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10.

Microentitatile intocmesc bilant prescurtat si cont prescurtat de profit si pierdere, care sa prezinte separat:

- cifra de afaceri neta;

- alte venituri;

- costul materiilor prime si al consumabilelor;

- cheltuieli cu personalul;

- ajustari de valoare;

- alte cheltuieli;

- impozite;

- profit sau pierdere.

Microentitatile nu au obligatia elaborarii notelor explicative la situatiile financiare anuale.

Situatiile financiare anuale ale microentitatilor se verifica, dupa caz, de cenzori, potrivit legii.

Entitatile mici sunt entitatile care, la data bilantului, nu se incadreaza in categoria microentitatilor si care nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

- totalul activelor: 17.500.000 lei;

- cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei;

- numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50

Entitatile intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:

- bilant prescurtat,

- cont de profit si pierdere,

- notele explicative la situatiile financiare anuale.

Optional, entitatile pot intocmi situatia modificarilor capitalului propriu si/ sau situatia fluxurilor de trezorerie. Situatiile financiare anuale ale entitatilor mici se verifica, dupa caz, de cenzori, potrivit legii.

Sunt supuse auditului entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

- totalul activelor: 16.000.000 lei;

- cifra de afaceri neta: 32.000.000 lei;

- numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Obligatia de auditare pentru entitati se aplica atunci cand acestea depasesc limitele respective in doua exercitii financiare consecutive. De asemenea, sunt scutite de la obligatia de auditare a situatiilor financiare anuale daca limitele a doua din cele trei criterii mentionate nu sunt depasite in doua exercitii financiare consecutive.

Entitatile mijlocii si mari sunt cele care, la data bilantului, depasesc limitele a cel

putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

- totalul activelor: 17.500.000 lei;

- cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei;

- numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Acestea, precum si entitatile de interes public intocmesc situatii financiare anuale care cuprind:

- bilant;

- cont de profit si pierdere;

- situatia modificarilor capitalului propriu;

- situatia fluxurilor de trezorerie;

- notele explicative la situatiile financiare anuale.

Situatiile financiare anuale ale entitatilor mijlocii si mari, precum si ale societatilor/ companiilor nationale, societatilor cu capital integral sau majoritar de stat si regiilor autonome sunt auditate de unul sau mai multi auditori statutari sau firme de audit.

In Ghidul prezentat de Ministerul Finantelor sunt date exemple de calcul si cazuri in care firmele trebuie sa intocmeasca situatiile financiare.

Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 a fost elaborat ca urmare a abrogarii directivelor Comunitatii Economice Europene care au stat la baza Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru a raspunde obiectivelor cuprinse in noua directiva comunitara, reglementarile contabile cuprind prevederi care rezulta din transpunerea directivei, dar si unele prevederi noi, modificate sau completate fata de reglementarea abrogata, determinate fie de necesitatea precizarii unui tratament contabil explicit pentru anumite operatiuni, fie de necesitatea asigurarii unui tratament comparabil cu cel prevazut de Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS), in situatiile in care directiva nu cuprinde referinte la acel tratament.

In sprijinul operatorilor economici, specialisti ai Directiei de legislatie si reglementari contabile din Ministerul Finantelor Publice au elaborat acest ghid referitor la aplicarea in practica a reglementarilor contabile.

CLICK AICI PENTRU GHIDUL MFP INTEGRAL! (DESCARCATI PDF)

Sursa: Alba24.ro


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ghidul reglementarilor contabilesituatii financiaresituatii anuale consolidateauditaremicroentitati


Data aparitiei: 14 Aprilie 2016

Votati articolul "Ghidul reglementarilor contabile pentru situatiile financiare anuale. Explicatii despre obligatiile de raportare ale firmelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X