email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anumite intreprinderi si sucursale vor avea o noua obligatie de a prezenta informatii privind impozitul pe profit

Anumite intreprinderi si sucursale vor avea o noua obligatie de a prezenta informatii privind impozitul pe profit
impozit pe profitreglementari contabileintreprinderi

Anumite intreprinderi si sucursale vor trebui sa prezinte noi informatii privind impozitul pe profit, ca urmare a necesitatii transpunerii unei noi directive europene. 

Noile cerinte de prezentare vizeaza doar o parte dintre entitati, respectiv cele care se incadreaza in criteriul de marime prevazut de Directiva, si corespund obiectivului de imbunatatire a transparentei intreprinderilor si a controlului public, sub aspectul informatiilor referitoare la impozitul pe profit, prin adaptarea cadrului juridic existent cu privire la obligatiile in ceea ce priveste publicarea de rapoarte.

Astfel, principala prevedere a directivei se refera la grupurile multinationale si, dupa caz, anumite entitati autonome, care ar trebui sa furnizeze publicului un raport privind informatiile referitoare la impozitul pe profit atunci cand depasesc un anumit nivel al cifrei de afaceri nete/al veniturilor, pe parcursul a doua exercitii financiare consecutive, in functie de veniturile consolidate ale grupului sau de veniturile entitatii autonome. In mod simetric, o astfel de obligatie nu se mai aplica atunci cand indicatorii respectivi inceteaza sa depaseasca cuantumul relevant pe parcursul a doua exercitii financiare consecutive.

Ca modalitate normativa, noile obligatii de raportare sunt adoptate ca o completare a Directivei contabile 2013/34/UE, respectiv inserarea in aceasta directiva, a unui capitol special privind la raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit. Ca urmare, la nivel national, transpunerea Directivei 2021/2101 se realizeaza prin completarea corespunzatoare a legislatiei prin care s-a transpus Directiva contabila 2013/34/UE.

Noul Capitol 10a „Raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit” introdus in Directiva contabila instituie obligatia pentru o categorie de entitati, de a publica un raport al carui continut este prevazut de Directiva 2021/2101. Noua Directiva prevede, de asemenea, conditiile de publicare a informatiilor.

Obligatia de transpunere la nivel national


Potrivit art. 2 alin. (1) din Directiva 2021/2101, statele membre asigura intrarea in vigoare a actelor cu putere de lege si a actelor administrative necesare pentru a se conforma directivei pana la 22 iunie 2023.

Sub aspectul obligatiei de aplicare a cerintelor, conform Articolului 48g „Data de incepere pentru raportarea informatiilor referitoare la impozitul pe profit” din cadrul Capitolului 10a, statele membre se asigura ca actele cu putere de lege si actele administrative care transpun cerintele cu privire la impozitul pe profit se aplica cel tarziu de la data inceperii primului exercitiu financiar care debuteaza la sau dupa 22 iunie 2024.

In baza art. 4 alin. (1) si a art. 44 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Finantelor are sarcina de a transpune prevederile directivei, pentru operatorii economici aflati in aria sa de reglementare contabila.

Astfel, reglementarile contabile emise de MF care trebuie completate in vederea transpunerii Directivei (UE) 2021/2101 sunt urmatoarele:

- Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 – aplicate de majoritatea operatorilor economici din economia nationala;
- Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016 – incidente operatorilor economici care au obligatia de a aplica Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS).
In mod corespunzator, transpunerea Directivei (UE) 2101/2021 consta in completarea celor doua seturi de reglementari contabile mentionate anterior.

II. Prevederi reglementate de proiectul de ordin

Pornind de la cerintele Capitolului 10a din Directiva 2101/2021, Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 vor fi completate cu urmatoarele aspecte:

- obligatia ca societatile-mama finale (cele aflate la cel mai inalt nivel din structura unui grup de entitati) a caror cifra de afaceri neta consolidata a depasit la data bilantului lor, pentru fiecare dintre ultimele doua exercitii financiare consecutive, cuantumul de 750.000.000 euro, astfel cum se reflecta in situatiile lor financiare anuale consolidate, sa intocmeasca, sa publice si sa asigure accesul la un raport privind informatiile referitoare la impozitul pe profit pentru cel mai recent dintre respectivele doua exercitii financiare consecutive. Avand in vedere posibilitatea acordata statelor membre care nu au adoptat moneda euro, de a converti pragul de 750.000.000 euro in moneda nationala, la cursul de schimb valabil la data de 21 decembrie 2021, in proiectul de ordin elaborat s-a utilizat cuantumul de 3.700.000.000 lei (echivalentul a 747.474.740 euro); 

- definirea unor termeni care au semnificatie in contextul noilor cerinte de raportare (de exemplu: societate-mama finala, entitate autonoma etc.);
- stabilirea momentului de la care o societate-mama finala nu mai face obiectul obligatiilor de raportare, respectiv atunci cand cifra de afaceri neta consolidata a acesteia la data bilantului scade sub pragul valoric mentionat pentru fiecare dintre ultimele doua exercitii financiare consecutive;
- reglementarea obligatiilor de raportare pentru entitatile autonome, similare celor aplicabile societatilor-mama vizate de Directiva 2101/2021;
- reglementarea obligatiilor de raportare privind informatiile referitoare la impozitul pe profit, aplicabile in cazul entitatilor sau societatilor-mama finale si entitatilor lor afiliate in cazul in care aceste entitati, inclusiv sucursalele lor, sunt stabilite, isi au sediul comercial fix sau au o activitate economica permanenta pe teritoriul unui singur stat membru si in nicio alta jurisdictie fiscala;
- reglementarea obligatiilor de raportare privind informatiile referitoare la impozitul pe profit, aplicabile in cazul filialelor mijlocii si mari, care sunt controlate de catre o societate-mama finala care nu intra sub incidenta reglementarilor nationale;
- reglementarea obligatiilor de raportare privind informatiile referitoare la impozitul pe profit, aplicabile in cazul sucursalelor din Romania, infiintate de entitati care nu intra sub incidenta legislatiei unui stat membru;
- stabilirea continutului raportului privind informatiile referitoare la impozitul pe profit;
- introducerea unor prevederi privind urmatoarele aspecte:

  • publicarea si accesibilitatea Raportului privind informatiile referitoare la impozitul pe profit;
  • responsabilitatea pentru intocmirea, publicarea si asigurarea accesului la raportul privind informatiile referitoare la impozitul pe profit;
  •  rolul auditorului statutar in contextul raportului privind informatiile referitoare la impozitul pe profit.

Se propune, de asemenea, ca prevederi similare sa fie incluse in Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016.

Prevederile proiectului urmeaza sa intre in vigoare la data de 1 ianuarie 2023. 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022


Impozitarea contractelor de munca part-time
Paguboasa pentru firma dvs.?

  1.     lamuri contextul legislativ
  2.     face cunoscute exceptiile de la aplicarea legii
  3.     ajuta sa intelegeti ca renuntarea la contractele part time nu este o solutie buna intotdeauna
  4.     arata aspectele avantajoase ale legii
  5.     economisi timpul pentru cunoasterea si aplicarea corecta a legii!

Comandati lucrarea Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022 pentru decizii rapide si actiuni profitabile bugetului firmei dvs.!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitreglementari contabileintreprinderi

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 27 Iulie 2022


Votati articolul "Anumite intreprinderi si sucursale vor avea o noua obligatie de a prezenta informatii privind impozitul pe profit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X