Buletinul de stiri ETAF (European Tax Adviser Federation) din data de 15 octombrie cuprinde subiecte arzatoare la ordinea zilei. De pe lista saptamanala fac parte urmatoarele noutati.
Consiliul a adoptat o noua directiva privind combaterea spalarii banilor
Noua directiva, adoptata in data de 11 octombrie 2018, introduce dispozitii de drept penal care vor perturba si vor bloca accesul infractorilor la resurse financiare, inclusiv cele utilizate pentru activitati teroriste. Noua directiva completeaza Directiva privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului, care a fost adoptata oficial in mai 2018.
Noile prevederi vizeaza:
• stabilirea unor norme minime pentru definirea infractiunilor si a sanctiunilor legate de spalarea banilor. Activitatile de spalare a banilor se vor sanctiona cu o pedeapsa maxima cu inchisoarea de 4 ani, iar judecatorii pot impune sanctiuni si masuri suplimentare;
• posibilitatea de a trage la raspundere entitatile juridice pentru anumite activitati de spalare a banilor, acestea fiind pasibile de o serie de sanctiuni;
• inlaturarea obstacolelor din calea cooperarii judiciare si politienesti transfrontaliere, prin introducerea de dispozitii comune care urmaresc perfectionarea investigatiilor.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
DE RETINUT!
Dupa publicarea directivei in Jurnalul Oficial al UE, statele membre au la dispozitie 24 de luni pentru a o transpune in dreptul lor intern.
Pe lista neagra a paradisurilor fiscale ar putea fi incluse si state membre UE
In buletinul de stiri ETAF s-a mai remarcat un subiect extrem de interesant. In ultima perioada s-a tot discuta despre lista neagra a paradisurilor fiscale, insa noutatea o reprezinta ca pe viitor ar putea sa fie incluse pe aceasta si anumite state membre UE.
UE ia in considerare evaluarea propriilor state membre pentru a determina daca acestea ar trebui incluse in lista neagra a paradisurilor fiscale, in prezent limitata la state din afara UE. Presedinta Grupului pentru codul de conduita privind impozitarea intreprinderilor, Fabrizia Lapecorella, a declarat, in cadrul unei intalniri din data de 10 octombrie cu membrii comitetului special TAX 3 al Parlamentului European, ca se discuta evaluarea statelor membre UE pe baza acelorasi criterii ca in cazul statelor non-membre UE.