email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxa pentru reciclarea deseurilor va duce la noi scumpiri.

Taxa pentru reciclarea deseurilor va duce la noi scumpiri.
Din acest an intra in vigoare o noua taxa pentru protectia mediului, mai exact pentru reciclarea deseurilor, care se va regasi in preturile de comercializare a aparatelor electrocasnice, de IT, precum si la produsele chimice si la anvelope.
Platitori ai acestei taxe vor fi inclusiv operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea deseurilor valorificabile, cei care exploateaza si prelucreaza masa lemnoasa sau cei care produc sau importa substante clasificate ca periculoase pentru mediu, cu exceptia celor utilizate la producerea medicamentelor.

Magazinele vor afisa pretul "desfasurat".

Potrivit Ordonantei de Urgenta publicate in Monitorul Oficial 1193, din 30 decembrie 2005, taxa de reciclare este platita de importatorii si producatorii de echipamente electrice, electronice si de mobila care, fireste, pentru a-si scoate apoi banii le vor introduce in pretul produselor pe care le comercializeaza, fiind astfel achitate, indirect, de catre cumparatori. Este de la sine inteles ca taxa pentru reciclarea deseurilor va duce, implicit, la cresterea pretului produselor, asta insemnand ca fiecare dintre beneficiarii produselor va plati pentru protejarea mediului ambiant. Magazinele sunt obligate sa afiseze pretul"desfasurat", facand publica taxa de reciclare platita de producator pentru fiecare din produsele comercializate si care se incadreaza in prevederile aceastei ordonante de urgenta.
Producatorii si importatorii de bunuri ambalate si ambalaje de desfacere vor plati si ei o taxa, de 10.000 de lei noi/kg, pe care o vor plati si producatorii si importatorii de anvelope, noi si uzate, destinate reutilizarii.
In cazul exploatarii masei lemnoase, ca si in cel al prelucrarii lemnului, taxa este de 3 la suta din valoarea de vanzare a produselor, fiind achitata de administratorul, de proprietarul padurii, respectiv de operatorul economic. Si gestionarii fondurilor de vanatoare vor plati 3 la suta din suma achitata anual pentru gestionarea fondurilor de vanatoare.

Amenzi pentru neinregistrare.

Pana la sfarsitul lunii aprilie 2006, toti operatorii si importatorii de echipamente electrice si electronice vor trebui sa se inregistreze la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, pentru o mai buna gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice. Fiecare producator va primi un numar de inregistrare, care va fi comunicat retelelor de magazine unde isi distribuie echipamentele, fara de care nu va avea voie sa-si vanda produsele.
Producatorii care nu se inregistreaza se vor autoexclude de pe piata. Amenzile pentru nerespectarea acestei prevederi sunt cuprinse intre 10.000 si 20.000 RON. Producatorii existenti vor plati in mod echitabil pentru gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice colectate. Fiecare producator, in functie de cota de piata, va plati pana la finele anului 2006, inclusiv pentru gestionarea deseurilor istorice, respectiv pentru cele ai caror producatori nu mai exista in acest moment pe piata, dupa care producatorii vor plati doar pentru gestionarea deseurilor provenite din propriile produse. Producatorii se pot asocia in organizatii colective sau pot actiona individual, pentru ca procesul de reciclare sa nu fie prea costisitor.

Cresterea preturilor produselor finite.

"Sunt sigur ca va duce la cresterea preturilor produselor finite, valoarea materiei prime fiind un element de baza in stabilirea pretului de productie a produsului finit, dar, daca acesti bani vor fi folositi exclusiv in scopul pentru care sunt colectati, consider ca este o masura buna" (Nicolae Taroi, economist in domeniul comercializarii mobilei, Cluj-Napoca).

Cele mai mari costuri vor fi pentru "produsele grele".

Potrivit ministrului Mediului, Sulfina Barbu, cele mai mari costuri vor fi pentru "produsele grele", precum frigiderele, pentru care se va plati un cost suplimentar de 16-17 euro, calculatoarele, avand un cost suplimentar de 10-12 euro, si televizoarele, pentru care romanii vor plati in plus 6-7 euro. Aceasta a declarat ca asa-numita "taxa vizibila", reprezentand costurile aferente reciclarii fiecarui echipament in parte, va putea fi afisat pe raft, in magazine, pentru ca cel care face respectiva achizitie sa stie exact cat costa produsul si cat va plati pentru reciclarea lui dupa ce nu-l va mai folosi.

Clientul final plateste tot.

"Bineinteles ca si aici - ca la orice taxa - pana la urma clientul final plateste tot. Cresterea nu e foarte mare, pleaca de la 2,7 pana la 26,8 RON/anvelopa, fara TVA. Oricum, asta e o afacere din care or sa scoata bani tot producatorii de anvelope. O "firma eco" care se ocupa cu colectarea deseurilor are ca asociati trei nume mari din randul producatorilor de anvelope. Credeti ca au facut firma asta pentru ca se gandesc la poluarea cu anvelope in Romania - sau pentru ca stiu ca se scot bani buni din reciclare?
In Romania se vand cam 3 milioane de anvelope anual. Inmultiti cantitatea cu taxa eco si iese milionul de euro. Pe care il vor plati utilizatorii" (Radu Osnaga, depozit de anvelope din Bucuresti).

Un articol de Rodica Daniciuc
Sursa: ,,Romania Libera", Vineri 03 Februarie 2006

NOUTATI din Legislatia Contabila

Cine are obligatia efectuarii inventarierii patrimoniului? AMENDA ajunge pana la 5.000 lei!


Scapati de orice grija privind inventarierea!
Urmati pas cu pas instructiunile prezentate pe lucrarea “Manualul de Inventariere”!


Gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare
...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 24 August 2006

Votati articolul "Taxa pentru reciclarea deseurilor va duce la noi scumpiri.":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

  • Societate infiintata in 2024. Ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a plati impozit micro in 2025

    • Urmatorul studiu de caz se concentreaza asupra unei firme constituite in septembrie 2024, care, avand statut de platitor de impozit pe profit, analizeaza posibilitatea de a trece, incepand cu anul 2025 sau 2026, la regimul de microintreprindere. Potrivit specialistilor PortalContabilitate.ro, in conformitate cu art. 48 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, p...» citeste mai departe aici

  • Bon fiscal sub 100 de euro: Iata conditia obligatorie pentru a putea deduce TVA!

    • Va reamintim ca prevederile art. 299 pct. 69, alineatul (6) din Normele de aplicare specifica faptul ca: "Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indepli...» citeste mai departe aici

  • Amnistia fiscala: cum puteti beneficia de facilitati fiscale

    • Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov vine in sprijinul contribuabililor, informandu-i cu privire la aplicarea unor masuri de amnistie fiscala si acordarea unor bonificatii, dupa cum urmeaza:   Debitorii persoane fizice si juridice, inclusiv institutiile si autoritati publice, pot beneficia de anularea de accesorii (dobanzi si penalitati) aferente obligatiilor bugetare administrate de organul fiscal central (ANAF), inclusiv de catre organe...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X