Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Statul mascheaza cresterea CAS prin reducerea contributiilor

Data aparitiei: 24 August 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepand cu 1 ianuarie 2006, cota de contributie pentru concedii si indemnizatii este de 0,75% din fondul de salarii. Pana acum, aceeasi cota se aplica la o suma plafonata. Pentru angajatii cu venituri mai mari, modificarea inseamna cresterea contributiilor suportate de angajator.

Va mai amintiti cat de multa moneda se batea anul trecut pe reducerea nivelului contributiilor si cu cat tam-tam isi anuntau autoritatile intentia de a va usura povara fiscala? Rand pe rand, procentele de 3 si 2 au jucat un rol important in planul de afaceri al societatilor, pentru ca, la finele lui 2005, totul sa fie batut in cuie. Mai precis, prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat, de la 1 ianuarie 2006, contributia angajatorilor la asigurarile sociale s-a redus cu 1,5 puncte procentuale, de la 22% la 20,5%, iar cea la fondul pentru somaj cu 0,5 puncte procentuale, de la 3% la 2,5%. Insa, cand s-au risipit perdelele de fum, firmele au putut constata ca au de-a face cu o noua diversiune. “Surpriza ne-a fost rezervata de Ordonanta nr. 158/2005: aceasta mai reduce o data, cu 0,75 puncte procentuale, contributia la asigurarile sociale: de la 20,5% la 19,75%. In acelasi timp, se introduce o noua obligatie pentru angajatori: contributia la fondul pentru concedii si indemnizatii pentru asigurari sociale de sanatate, in cota de 0,75%”, spune Gabriel Sincu, senior tax manager, Haarmann Hemmelrath. si ce daca, s-ar putea spune, in fond 0,75% este tot 0,75%, chiar daca, in loc sa-l platesti la CAS, il platesti la fondul national unic de asigurari de sanatate. Gresit! Daca veti avea ragazul sa analizati problema, veti vedea ca lucrurile nu ies din schema cu care ne-am obisnuit deja: ce se de cu o mana se ia cu mai multe. Astfel, daca pentru contributia la asigurarile sociale legea prevede o plafonare a bazei de calcul in cazul salariilor mari, la nivelul a cinci salarii medii pe economie, in cazul noii contributii, aceasta plafonare nu exista.

Rezulta deci ca, in cazul salariilor brute mai mari de 5,383 RON, in urma acestui “schimb” angajatorii ies in pierdere, baza de calcul al contributiei la fondul pentru concedii si indemnizatii pentru asigurari sociale fiind mai mare si, implicit, contributia datorata este si ea mai mare. “Practic, impactul este numai asupra salariilor mari, care depasesc cinci salarii medii brute pe economie, adica peste 5,383 RON brut – echivalentul unui net de 3,794 RON, un pic mai mult de 1.000 de euro. Pentru acestea salarii, angajatorul trebuie sa plateasca suplimentar statului roman 0,75% pentru tot ceea ce depaseste valoarea de 5,383 RON”, explica Gabriel Sincu.

In plus, nu veti mai putea incheia cu Casa contract daca nu aveti calitatea de salariat, asa cum se putea pana acum, contra unei cotizatii. De asemenea, potrivit normelor de aplicare a Ordonantei nr. 158, cota de 0,75% se va aplica si asupra dividendelor numai in situatia in care persoana nu realizeaza indemnizatia in calitatea de administrator. “Este de subliniat incorectitudinea formularii in ceea ce priveste veniturile dividende, notiunea de venituri estimate fiind strans corelata cu declararea veniturilor estimative si cu emiterea de catre administratia fiscala a deciziei de plati anticipate. In ceea ce priveste dividendele, estimarea ar presupune si realizarea acestora in cursul anului, fapt interzis prin Legea societatilor comerciale”, arata Dani Cucu, consultant GTM. In ceea ce le priveste, firmele se arata bulversate de modul in care se aplica aceasta cota si se declara afectate de modificarile aparute. “Eu cred ca, de fapt, se urmareste pregatirea firmelor pentru marirea la 1 % a indemnizatiei de concediu, ce se prefigureaza pentru anul viitor. Din punctul nostru de vedere, influenta este de 2 miliarde de lei vechi, calculata ca o medie de ultimele luni, avand in vedere ca Sidex suporta, direct din fondul de salarii, concediile pana in 17 zile. Trebuie mentionat ca, la aceasta suma, statul mai aplica o data un impozit de 7%, contributia la fondul de sanatate”, ne spune Nicolaie Covrig, director financiar la Mittal Steel Galati. “Dat fiind faptul ca nu avem un personal numeros, noi nu suntem afectati foarte tare de schimbari si nu avem costuri suplimentare”, spune, insa, Anca Barbulescu, director economic la WinMarkt.

Pe de alta parte, poate ca ar trebui mentionat ca, potrivit datelor furnizate de Casa de Pensii, in 2004, aproape 1,6 milioane romani au beneficiat de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, pentru care s-au achitat 2,5 miliarde lei. Datele preliminare arata ca numarul salariatilor aflati in concedii medicale a crescut in 2005 comparativ cu 2004. Ceea ce inseamna bani in plus... catre stat.

Sa nu pierdem din vedere nici faptul ca, prin noua masura, in loc sa incurajeze declararea salariilor mari, guvernantii lovesc din nou in clase de mijloc, prin marirea birurilor.

Coltul practic

Potrivit Ordonantei nr. 158, sumele reprezentand indemnizatii se retin de catre platitor din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva. Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din contributiile datorate pentru lunile urmatoare sau din bugetul fondului unic de asigurari de sanatate din creditele prevazute cu aceasta destinatie. De exemplu, in luna martie, angajatorul plateste cinci salarii de 2.500 RON si o indemnizatie de maternitate de 2.120 RON.

Acum, asa cum am aratat, angajatorii au obligatia sa plateasca contributia pentru concedii si indemnizatii in cota de 0,75%, aplicata la fondul de salarii realizat. Fondul de salarii realizat reprezinta totalitatea sumelor utilizate de un angajator pentru plata drepturilor salariale sau de natura salariala.

Astfel, angajatorul datoreaza urmatoarea contributie:

12.500 lei x 0,75%= 93, 75 RON, in vreme ce el va plati indemnizatia de maternitate astfel: 93,75 Ron din contributiile pentru concedii si 2.120 – 93,75= 2.026,25 RON din fondurile proprii (pe care ar urma sa le recupereze din contributiile datorate pentru lunile urmatoare).

5.383 RON

Acesta este nivelul salariului brut peste care angajatorii incep sa plateasca contributii mai mari decat pana acum pentru concedii.

Sursa:Capital /20.03.2006






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X