email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Instructiunea nr.2 privind aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara

Instructiunea nr.2standardele internationale de raportare financiaravalorile mobiliareexercitiul financiar

Redam mai jos Instructiunea nr.2 privind aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara de catre entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara din Sectorul Instrumentelor si Investitiilor Financiare.AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARA

Instructiunea privind aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara
de catre entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara din Sectorul Instrumentelor si Investitiilor Financiare

In conformitate cu prevederile art.1 alin. (2), art. 2 alin. (1) lit. a) si d), art. 6 alin. (2) si ale art. 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.113/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza prevederilor art. 4 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

Potrivit deliberarilor Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara din data de 6 august 2014
Autoritatea de Supraveghere Financiara emite prezenta instructiune:

Art.1 - Prezenta instructiune stabileste modul de aplicare a Standardelor Internationale de Raportare Financiara de catre entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara din Sectorul Instrumentelor si Investitiilor Financiare, denumita in continuare ASF – SIIF.

Art.2 - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2015, entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de ASF - SIIF, respectiv societatile de servicii de investitii financiare, societatile de administrare a investitiilor, organismele de plasament colectiv, depozitarii centrali, casele de compensare si operatorii de piata/sistem, denumite in continuare entitati, vor tine evidenta contabila in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, adoptate potrivit procedurii prevazute de art.6 alin.(2) din Regulamentul (CE) nr.1606/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internationale de contabilitate, denumite in continuare IFRS.

(2) Entitatile mentionate la alin.(1) vor organiza si conduce contabilitatea, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, conform prevederilor IFRS, ale dispozitiilor Legii contabilitatii nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale altor dispozitii legale aplicabile.

Art.3 - (1) Incepand cu exercitiul financiar al anului 2015, entitatile mentionate la art.2 alin.(1), vor intocmi si vor publica potrivit legii situatiile financiare anuale individuale si consolidate in conformitate cu IFRS, in moneda nationala si in limba romana.

(2) Situatiile financiare anuale individuale aferente exercitiului financiar al anului 2014 vor fi intocmite cu respectarea prevederilor Regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor

Mobiliare nr.4/2011 privind Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, aprobat prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr.13/2011.

Art.4 - Situatiile financiare anuale individuale conforme cu IFRS, mentionate la art. 3 alin. (1) si situatiile financiare anuale consolidate conforme cu IFRS, fac obiectul auditului statutar, potrivit legii.

Art.5 - (1) Administratorii, respectiv directoratul, directorii economici, contabilii - sefi si orice alte persoane care au obligatia gestionarii entitatilor care intra sub incidenta prezentei instructiuni vor asigura masurile necesare pentru aplicarea corespunzatoare a prevederilor acesteia.

(2) Persoanele mentionate la alin. (1) raspund potrivit responsabilitatilor si competentelor alocate in cadrul entitatii pentru transpunerea soldurilor conturilor contabile, inclusiv retratarile si reclasificarile corespunzatoare, dupa caz, din balanta de verificare la 31 decembrie 2014, in soldurile de deschidere ale conturilor aferente exercitiului financiar al anului 2015, cuprinse in noul plan de conturi prevazut prin reglementarile contabile emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara – Sectorul Instrumentelor si Investitiilor Financiare pentru punerea in aplicare a prevederilor prezentei instructiuni. Raspunderea persoanelor prevazute la alin.(1) va viza si asigurarea exactitatii si realitatii datelor care sunt prelucrate, respectiv inscrise in situatiile financiare anuale individuale.

(3) Entitatile mentionate la art. 2 alin. (1) vor intocmi un document care sa reflecte diferentele rezultate dintre valorile cuprinse in cadrul balantei de verificare intocmita la 31 decembrie 2014 si valorile cuprinse in soldurile de deschidere ale conturilor la 1 ianuarie 2015, cu explicatiile necesare privind natura acestora, inclusiv modul de transpunere a sumelor cuprinse in conturile prevazute prin reglementarile mentionate la alin.(2).

Art.6 - (1) Prevederile Instructiunii nr. 6/2011 privind aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara de catre entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, aprobata prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 116/2011, cu modificarile ulterioare, sunt aplicabile si pentru exercitiul financiar al anului 2014.

(2) Incepand cu 1 ianuarie 2015 prevederile regulamentului mentionat la art. 3 alin.(2), ale Regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 3/2011 privind Reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, aprobat prin Ordinul presedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr.12/2011, precum si orice alte dispozitii contrare prevederilor prezentei instructiuni, nu vor mai fi aplicabile entitatilor mentionate la art. 2 alin.(1).

Art.7 - Prezenta instructiune se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si in Buletinul Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pe site-ul acesteia si intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I.

Presedinte,
Misu NEGRITOIU
Bucuresti,
Nr. 2/06.08.2014


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Instructiunea nr.2standardele internationale de raportare financiaravalorile mobiliareexercitiul financiar

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 28 August 2014


Votati articolul "Instructiunea nr.2 privind aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X