UPDATE. Articol actualizat pe data 12.03.2018. Noul document fiscal publicat de MFP (Ministerul Finantelor Publice) in ceea ce priveste mecanismul fiscal referitor la impozitul pe venit, CAS si CASS a pus sub lupa mai multe declaratii fiscale. Dintre acestea face parte si Declaratia 200 – formularul privind veniturile realizate din Romania. Citeste in continuare ce se va intampla cu declaratia 200 in urmatoarea perioada!
Eugen Teodorovici a anuntat inca de la inceputul anului, cand subiectul despre declaratia 600 era pe buzele tuturor, ca una dintre solutii ar fi fost comasarea cu formularul 200. Atunci a parut doar una dintre seriile de masuri ce nu se transforma niciodata in realitate.
In prezent, noul document fiscal publicat de MFP pe site-ul oficial al institutiei demonstreaza clar ca declaratia 200 a fost comasata alaturi de inca 6 declaratii intr-un formular ce poarta deocamdata denumirea: declaratia unica.
Iata mai jos lista declaratiilor comasate, conform documentului MFP:
- D200 - veniturile realizate din Romania; Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni Manual de politici contabile - Stick USB Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
- D201 - veniturile realizate din strainatate;
- D220 - venitul estimat/norma de venit;
- D221 - norme de venit- agricultura;
- D600 - venitul baza pentru CAS;
- D604 - stabilire CASS persoane fara venit;
- D605 - stopare CASS persoane fara venit.
Ce trebuie sa stii despre termenul de depunere pentru formularul unic?
Termenul de depunere propus pentru anul 2018 este 15 iulie - (definitivare an fiscal 2017 si estimare 2018).
In ceea ce priveste termenul de depunerere pentru 2019, acest formular se va depune exclusiv online si va fi un singur termen de depunere: 31 martie (definitivare an fiscal precedent si estimare an curent, depunere on-line – SPV).
********
Pana joi 25 mai, inclusiv, persoanele fizice care realizeaza in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, au obligatia sa declare aceste venituri in anul urmator celui de realizare prin depunerea formularului 200 - Declaratia privind veniturile realizate din Romania.
Declaratia se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri care provin din: activitati independente; cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda; activitati agricole piscicultura, silvicultura pentru care venitul net se stabileste in sistem real; transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise; jocuri de noroc realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker; alte surse.
Nu au obligatia depunerii declaratiei de venit: persoanele fizice pentru care impozitul retinut de platitorii de venituri este final, potrivit optiunii contribuabililor; persoanele fizice care au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem
real si la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente, pentru care platile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat si impozitul este final; persoanele fizice care au realizat venituri din arenda; persoanele fizice care in anul de raportare au realizat venituri din activitati
independente impuse pe baza de norme de venit, cu exceptia persoanelor care au depus declaratia de venit estimat in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii. persoanele fizice nerezidente care au obtinut castiguri/pierderi din tranzactii efectuate printr-un intermediar, rezident in Romania, daca prin conventia de evitare a dublei
impuneri incheiata intre Romania si statul de rezidenta al persoanei fizice nerezidente nu este mentionat dreptul de impunere pentru Romania si respectiva persoana prezinta intermediarului certificatul de rezidenta fiscala.
Nedepunerea formularului 200 - "Declaratia privind veniturile realizate din Romania", pana la data de pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 50 si 500 lei.
Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita