Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

PROCEDURA din 22 august 2006 privind stabilirea din oficiu a impozitului pe venit la persoanele fizice

Data actualizarii: 12 Septembrie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

1.Organul fiscal competent are dreptul de a stabili din oficiu impozitul pe venitul net anual impozabil, pe fiecare sursa si categorie de venit, în situatia în care contribuabilul nu depune declaratia de venit la termenul prevazut de lege. Stabilirea din oficiu a obligatiilor fiscale nu se poate face înainte de împlinirea unui termen de 15 zile de la înstiintarea contribuabilului privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei fiscale.

Organul fiscal competent este:

a)organul fiscal în a carui raza teritoriala contribuabilul îsi are domiciliul fiscal, pentru persoanele fizice cu domiciliul fiscal în România;

b)organul fiscal în a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru persoanele fizice fara domiciliul fiscal în România.

2.Impunerea din oficiu a obligatiilor fiscale se face prin estimarea bazei de impunere. Estimarea consta în identificarea acelor elemente care sunt cele mai apropiate situatiei de fapt fiscale, urmarindu-se stabilirea unei baze de impunere estimata cât mai apropiata de cea reala.

La estimarea bazei de impunere se vor avea în vedere toate documentele si informatiile relevante pentru impunere aflate la dispozitia organului fiscal, primite de la alte organe fiscale, de la platitorii de venit sau direct de la contribuabili, precum si din alte surse, cum ar fi:

a)documente existente la dosarul fiscal al contribuabilului, referitoare la perioade de raportare privind anul în curs sau anii anteriori, dupa caz:

a.1) declaratii fiscale:

a.1.1) declaratii estimative;

a.1.2) declaratii speciale sau declaratii de venit global din anii precedenti;

a.1.3) contracte de închiriere/subînchiriere/arendare;

a.1.4) declaratii informative depuse de platitorii de venituri;

a.1.5) declaratii privind venitul estimat pentru asociatiile fara personalitate juridica;

a.1.6) declaratii anuale de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica;

a.1.7) declaratie privind veniturile din strainatate;

a.2) rapoarte de inspectie fiscala;

b)informatii despre contribuabilii cu activitati si conditii de desfasurare a activitatii similare.

3.Stabilirea veniturilor/câstigurilor nete se face pe baza datelor din documentele mentionate la pct. 2, identificându-se rezultatul cel mai apropiat situatiei de fapt fiscale. Baza de impozitare va fi ajustata în functie de rata inflatiei comunicata de Institutul National de Statistica pentru perioada dintre data de 31 decembrie a anului la care se refera datele detinute si data de 31 decembrie a anului fiscal în care se face impunerea din oficiu.

3.1.Venitul net din activitati independente

În cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente determinate în sistem real, venitul net se determina pe baza datelor din documentele mentionate la pct. 2.

Pentru contribuabilii care au realizat venituri din activitati independente pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa, cu exceptia veniturilor din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, venitul net reprezinta venitul baza de calcul din declaratiile informative depuse de platitorii de venit care au obligatia retinerii impozitului la sursa.

Pentru contribuabilii care au obtinut venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, venitul net se calculeaza prin deducerea din venitul brut a unei cote de cheltuieli forfetare prevazute de legislatia specifica, pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu. Venitul brut reprezinta venitul baza de calcul determinat pe baza declaratiilor informative depuse de platitorii de venit.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza normelor de venit, cuprinse în nomenclatorul activitatilor independente, venitul net se determina pe baza normei de venit aprobate pentru anul fiscal de impunere, corespunzator activitatii desfasurate, indiferent de optiunea contribuabililor referitoare la modalitatea de stabilire a venitului net.

3.2.Venitul net din cedarea folosintei bunurilor

Venitul brut se stabileste pe baza chiriei sau arendei prevazute în contract. În cazul în care în evidenta organului fiscal exista mai multe contracte de închiriere, stabilirea venitului brut se face pe fiecare sursa de venit (contract de închiriere).

Cheltuielile deductibile se calculeaza prin aplicarea la venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli prevazute de legislatia specifica, pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu.

3.3.Venitul net din activitati agricole

În cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati agricole determinate în sistem real, venitul net se determina pe baza datelor din documentele mentionate la pct. 2.

Pentru contribuabilii care desfasoara activitati agricole pe baza normelor de venit, venitul net se determina pe baza normei de venit aprobate pentru anul de impunere, corespunzator activitatii desfasurate.

3.4.Câstigul anual din transferul titlurilor de valoare

Pentru tranzactiile de titluri de valoare pentru care platitorul de venit are obligatia retinerii impozitului la sursa, organul fiscal stabileste din oficiu impozitul pe câstigul anual la nivelul platilor anticipate retinute de catre platitorii de venit în cursul anului pentru care se face impunerea din oficiu, pe baza datelor din declaratiile informative depuse de platitorii de venit.

Pentru tranzactiile de titluri de valoare pentru care platitorul de venit nu are obligatia retinerii impozitului la sursa, organul fiscal stabileste din oficiu impozitul pe câstigul anual pe întregul portofoliu de titluri tranzactionate de contribuabili în anul fiscal de impunere, pe baza datelor din declaratiile informative depuse de platitorii de venit.

4.Pe bâza constatarilor facute, organul fiscal stabileste, conform legii, venitul net anual impozabil sau câstigul anual, dupa caz.

Venitul/câstigul obtinut din strainatate de persoanele fizice române cu domiciliul în România se stabileste pe fiecare sursa si categorie de venit.

În situatia în care nu exista informatii la dispozitia organului fiscal, contribuabilul în cauza va fi supus de îndata unei inspectii fiscale.

5.Rezultatul constatarilor efectuate în scopul estimarii bazei de impunere se va consemna într-un referat privind estimarea bazei de impunere.

Referatul privind estimarea bazei de impunere cuprinde în mod obligatoriu elementele avute în vedere la stabilirea venitului/câstigului anual pe fiecare sursa de venit, precum si modul de calcul al acestuia si va fi aprobat de catre conducatorul unitatii fiscale.

6.Pe baza datelor din referatul privind estimarea bazei de impunere, organul fiscal competent calculeaza impozitul pe venitul net anual impozabil sau câstigul net, dupa caz, si emite o decizie de impunere din oficiu pentru fiecare sursa de venit.

Calculul impozitului datorat se face de organul fiscal prin aplicarea cotelor de impunere prevazute de legislatia în vigoare pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu. În situatia în care impozitul rezultat este mai mic decât platile anticipate, impozitul se stabileste din oficiu la nivelul acestora.

7.Modelul si continutul formularului "Decizie de impunere din oficiu", cod 14.13.02.13/0, sunt prevazute în anexa nr. II la ordin.

Decizia de impunere din oficiu se emite de organul fiscal competent în doua exemplare, din care:

- un exemplar se pastreaza la dosarul contribuabilului;

- un exemplar se comunica contribuabilului.

8.Referatul privind estimarea bazei de impunere împreuna cu un exemplar al deciziei de impunere din oficiu se arhiveaza la organul fiscal competent.

9.Impozitul stabilit din oficiu de organul fiscal competent se corecteaza dupa cum urmeaza:

a)prin depunerea efectiva de catre contribuabil a declaratiei de venit, conform legii. În situatia în care dupa depunerea de catre contribuabil a declaratiei de venit rezulta diferente fata de impozitul pe venit stabilit prin decizia de impunere din oficiu, în evidenta fiscala se vor lua în considerare numai diferentele în plus sau minus, iar pentru calculul majorarilor de întârziere se va aplica procedura similara cu procedura de calcul a majorarilor de întârziere în cazul depunerii declaratiei rectificative;

b)prin efectuarea unei inspectii fiscale privind impozitul care a fost stabilit din oficiu.

10.Procedura prevazuta la pct. 1-9 se aplica pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2005.

11.În vederea stabilirii din oficiu a impozitului pe venitul anual global pentru veniturile realizate pâna la data de 31 decembrie 2004 se utilizeaza modelul formularului "Decizie de impunere din oficiu", cod 14.13.02.13/s, prevazut în anexa nr. II la ordin.

12.Decizia de impunere din oficiu se comunica conform prevederilor art. 44 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Publicat în Monitorul Oficial cu numarul 758 din data de 6 septembrie 2006

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X