email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTELURI SI RESTAURANTE

H HOTELURI SI RESTAURANTE

HA HOTELURI SI RESTAURANTE

55 Hoteluri si restaurante

Sectiunea cuprinde punerea la dispozitia clientilor a cazarii si/sau a unor mancaruri calde, gustari si bauturi, pentru consumul imediat. Sectiunea include atat cazarea, cat si serviciile de asigurare a hranei, deoarece cele doua activitati sunt adesea combinate in aceeasi unitate.

Exista unele suprapuneri intre activitatile din sectiunea H, deoarece vanzarea bauturilor este o activitate independenta, dar, in acelasi timp, face parte din activitatea unui restaurant (asigurarea mesei, inclusiv bauturi) si, in acest din urma caz, vanzarea bauturilor este clasificata impreuna cu vanzarea meselor in 55.3 (Restaurante). In mod similar, activitatea unui restaurant este o activitate specifica, dar poate fi, de asemenea inclusa, in mod implicit, in cazare.

Unitatile de cazare asigura gazduirea sau cazarea pe termen scurt pentru calatori, turisti si alte persoane. Exista o gama larga de unitati. Unele asigura numai cazarea; in timp ce altele asigura masa si facilitati recreative, precum si cazarea. Tipul de servicii complementare oferite poate varia de la o unitate la alta.

Activitatile din restaurante ofera mese complete gata pentru consumul imediat, fie ca este vorba de restaurante traditionale, cu auto-servire sau de catering, fie de standuri permanente sau temporare (cu sau fara locuri), care vand peste si cartofi prajiti si altele asemenea. Decisiv este faptul ca se ofera mese calde gata pentru consumul imediat, nu tipul de unitate care le asigura.

Din aceasta sectiune se exclude pregatirea meselor care nu sunt gata pentru consumul imediat, sau neplanificate a fi consumate imediat, sau din alimente preparate care nu se considera a fi o masa calda (vezi 15: Industria alimentara si a bauturilor).

Se exclude, de asemenea, vanzarea alimentelor nepreparate in unitatea respectiva si care nu se considera a fi o masa calda, sau a meselor care nu sunt gata pentru consumul imediat (vezi, sectiunea G: Comert cu ridicata si cu amanuntul;..)

551 Hoteluri

5510 Hoteluri

Aceasta clasa include:

- asigurarea cazarii de scurta durata in:

. hoteluri, moteluri si hanuri;

. hoteluri cu sali de conferinte.

Aceasta clasa exclude:

- inchirierea, in vederea cazarii pe o perioada indelungata, vezi 70.20

552 Campinguri si alte facilitati pentru cazare de scurta durata

Aceasta grupa include:

- asigurarea cazarii de scurta durata in:

. tabere de vacanta, cabane si apartamente;

. spatii pentru camping si facilitati pentru camping;

. alte facilitati de cazare de scurta durata, cum sunt: casele de oaspeti, casele taranesti (agroturism), caminele de tineret, refugiile (adaposturile) montane etc.

Aceasta grupa exclude:

- inchirierea, in vederea cazarii, pe o perioada indelungata, vezi 70.20

5521 Tabere de tineret si refugii montane

Aceasta clasa include:

- activitatea de servicii din taberele pentru tineret si a refugiilor din zona montana.

5522 Campinguri, inclusiv parcuri pentru rulote

Aceasta clasa include:

- activitatea de servicii pentru camping, parcuri pentru rulote si instalari de corturi in locuri amenajate.

5523 Alte mijloace de cazare

Aceasta clasa include:

- activitatea altor mijloace de cazare pe termen scurt, in: vile, bungalowuri, cabane turistice, sate de vacanta, pensiuni turistice, ferme agroturistice, spatii de cazare pe nave fluviale si maritime, camere de inchiriat pentru turism in locuintele cetatenilor;

- activitatea in camine studentesti si internate scolare;

- activitatea in caminele pentru lucratori straini;

- activitatea in alte mijloace de cazare n.c. a.

553 Restaurante

5530 Restaurante

Aceasta clasa include:

- prepararea si vanzarea la comanda, de mancaruri calde, inclusiv vanzarea de bauturi care insotesc masa, cu sau fara program distractiv. Aceste activitati se desfasoara prin: restaurante, restaurante cu autoservire, cafenele, restaurante si rulote fast-food, unitati de pregatire a hranei la pachet, standuri pentru vanzarea pestelui preparat si a cartofilor prajiti, tonete de inghetata, vagoane-restaurant.

Aceasta clasa exclude:

- vanzarile prin intermediul masinilor sau dispozitivelor automate, vezi 52.63

554 Baruri

5540 Baruri

Aceasta clasa include:

- vanzarea de bauturi, cu consumarea in local, cu sau fara program distractiv, prin: baruri, berarii, cluburi de noapte, carciumi etc.

Aceasta clasa exclude:

- vanzarile prin intermediul masinilor, sau dispozitivelor automate, vezi 52.63;

- vanzarea de bauturi pentru consumul in afara localului, vezi diviziunea 52.

555 Cantine si alte unitati de preparare a hranei

5551 Cantine

Aceasta clasa include:

- vanzarea de mancaruri calde si bauturi, de obicei, la pret redus, pentru grupuri definite prin natura ocupatiei lor (ex.: cantine pentru sportivi, elevi, studenti, in armata etc.).

5552 Alte unitati de preparare a hranei

Aceasta clasa include:

- activitatea altor unitati de preparare si livrare a hranei pentru cantine, pentru companii aeriene si similare, la domiciliu si pentru diferite ocazii.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 13 Septembrie 2006

Votati articolul "HOTELURI SI RESTAURANTE":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X