"Prin HG nr. 20/16.01.2013 si OG nr. 8/23.01.2013, ce aduc modificari Legii 571/2003, se introduc noutati si in ceea ce priveste regimul fiscal al diurnei, astfel ca aceasta este considerata a fi un venit asimilat salariilor. Prin urmare, se supune impozitarii (prin aplicarea cotei de 16%) si indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, precum si orice alte sume de aceeasi natura, pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice (conform art. 55, alin. (2), lit. i) din Codul fiscal). In mod similar, se datoreaza si contributii sociale la diurna ce depaseste acest plafon. Acestui regim i se supune si persoana juridica fara scop patrimonial sau alta entitate neplatitoare de impozit pe profit (incluzand aici si microintreprinderile).
Asadar, cheltuiala cu diurna este deductibila in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice potrivit art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal. Cum indemnizatia zilnica de delegare si detasare in Romania este 13 lei art. 9 din HG 1860.2006, rezulta prin conformitate cu cadrul legal amintit anterior ca nivelul maxim de deductibilitate este de 32,5 lei (13 lei x 2,5).", explica specialistii din domeniu.
Un ajutor esential pentru a intelege cum procedam legal, corect, simplu si avantajos pentru impozitarea diurnei in 2015 este ghidul realizat de specialisti!
CD-ul „Impozitarea diurnei: Totul despre deplasarile in interes de serviciu” clarifica aspecte precum:
Care este diurna legala in tara si in strainatate pentru deplasarea unui salariat?

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Cartea verde a Contabilitatii varianta online







