Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Anularea tuturor scutirilor impozitului pe profit pentru produsele brevetate

Data actualizarii: 11 Octombrie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

In cadrul firmei am brevetat un produs pe care il fabricam si pe care il vindem foarte bine in tara si la export. Legea nr. 64/1991 privind brevetele de inventie, art. 73, precizeaza ca profitul sau venitul obtinut din aplicarea efectiva a inventiei brevetate in Romania este scutit de impozit pe venit in primii 5 ani de la prima aplicare, calculati de la data inceperii aplicarii si cuprinsi in perioada de valabilitate a brevetului. Din surse neoficiale am inteles ca in noul cod fiscal s-au anulat toate scutirile de la impozitul pe profit. Este adevarat?

Raspuns (dat in 15.02.2006):

In conformitate cu prevederile art. 73 din Legea nr. 64/1991, republicata, privind brevetele de inventie, in vigoare pana la data de 31 decembrie 2003, profitul sau venitul obtinut prin aplicarea efectiva in tara de catre titular sau, dup caz, de catre licentiatii acestuia, a unei inventii brevetate in Romania, incluzand fabricarea produsului sau, dupa caz, aplicarea procedeului, este scutit de impozit in primii 5 ani de la prima aplicare, calculati de la data inceperii aplicarii si cuprinsi in perioada de valabilitate a brevetului.

Ulterior, prevederile art. 73 din Legea nr. 64/1991, republicata, privind brevetele de inventie, au fost abrogate si preluate de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, potrivit art.38 alin.(12) lit.b), pana la data de 31 decembrie 2006, veniturile realizate din aplicarea unei inventii brevetate in Romania, inclusiv din fabricarea produsului sau aplicarea procesului, reprezinta venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil, pe o perioada de 5 ani de la prima aplicare, calculati de la data inceperii aplicarii si cuprinsi in perioada de valabilitate a brevetului, potrivit legii.

In concluzie, prevederile art. 73 din Legea nr. 64/1991 au fost abrogate, dar ele au fost preluate in Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, insa limitat. Deci, veniturile realizate din aplicarea unei inventii brevetate in Romania, inclusiv din fabricarea produsului sau aplicarea procesului, reprezinta venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil, pe o perioad de 5 ani de la prima aplicare, calculati de la data inceperii aplicrii si cuprinsi in perioada de valabilitate a brevetului, potrivit legii, insa fara a putea depasi data de 31 decembrie 2006.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X