email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr.117/2015: Aprobarea OG 12/2014 pentru modificarea Legii 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale

Legea nr.117/2015OG 12/2014combaterea concurentei neloialeconcurenta neloiala

Redam mai jos Legea 117/2015 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr.12/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr.11/1991 privind combaterea concurentei neloiale si a altor acte in domeniul protectiei concurentei a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 355 din 22 mai 2015.
 

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic. -  Se aproba Ordonanta Guvernului nr. 12 din 31 iulie 2014 pentru modificarea si completarea Legii nr.11/1991 privind combaterea concurentei neloiale si a altor acte in domeniul protectiei concurentei, adoptata in temeiul art.1 pct. I.16 din Legea nr.119/2014 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 586 din 6 august 2014, cu urmatoarele modificari si completari:

1. La articolul I punctul 2, dupa litera h) a articolului 1^1 se introduce o noua litera, litera i), cu urmatorul cuprins:
"i) persoana fizica -  orice fost sau actual salariat/reprezentant al unei intreprinderi sau orice alta persoana care savarseste practici de concurenta neloiala, precum si contraventiile prevazute la art. 4 alin. (3)."

2. La articolul I punctul 5, alineatul (1) al articolului 3^4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3^4. -  (1) Inspectorii de concurenta pot solicita intreprinderilor, autoritatilor si institutiilor publice, precum si persoanelor fizice definite la art. 11 lit. i) informatiile si documentele care le sunt necesare pentru solutionarea sesizarilor privind practicile de concurenta neloiala, indicand temeiul legal, scopul, termenele, precum si sanctiunile prevazute de lege."

3. La articolul I punctul 6, litera b) a alineatului (2) si partea introductiva a alineatului (3) ale articolului 4 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"b) amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane fizice.



(3) Constituie contraventie, in masura in care nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii penale infractiuni, urmatoarele fapte savarsite cu vinovatie de catre persoane fizice sau juridice: ".

4. La articolul I punctul 7, dupa alineatul (5) al articolului 41 se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
"(6) Prin derogare de la prevederile art.32 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr.2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, impotriva proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor prevazute de prezenta lege se poate introduce plangere la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, in termen de 15 zile de la comunicare."

5. La articolul I, dupa punctul 8 se introduce un nou punct, punctul 8^1, cu urmatorul cuprins:
“8^1. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Art. 7. -  (1) Orice persoana care are un interes legitim se poate adresa direct instantelor de judecata competente pentru incetarea si interzicerea practicilor de concurenta neloiala, pentru acoperirea prejudiciilor patrimoniale si morale suferite ca urmare a unei practici de concurenta neloiala, fara a fi necesara parcurgerea vreunei formalitati in fata Consiliului Concurentei
(2) Actiunile izvorand dintr-o practica de concurenta neloiala sunt de competenta tribunalului locului savarsirii faptei sau in a carui raza teritoriala se gaseste sediul paratului; in lipsa unui sediu este competent tribunalul domiciliului paratului
(3) In vederea prevenirii unei pagube iminente, instantele judecatoresti competente pot dispune, in procedura de urgenta, in cazul in care constata, la o prima evaluare, existenta unor practici comerciale neloiale, incetarea, respectiv interzicerea acestora pana la solutionarea cauzei
(4) In cazul in care instanta a dispus incetarea, respectiv interzicerea practicilor de concurenta neloiala, iar hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus masura a ramas definitiva, autoritatea nationala de concurenta va asigura, la cererea persoanei care a formulat cererea de chemare in judecata, publicarea pe pagina de internet proprie a unui comunicat, care trebuie sa cuprinda sediul si celelalte date de identificare ale intreprinderii, practica de concurenta neloiala savarsita, precum si masurile dispuse de instanta
(5) Pe cheltuiala persoanei vinovate, instanta poate dispune publicarea hotararii judecatoresti, total sau partial, intr-un ziar de larga circulatie
(6) La cererea detinatorului legitim al secretului comercial, instanta poate dispune masuri de interzicere a exploatarii industriale si/sau comerciale a produselor rezultate din insusirea ilicita a secretului comercial sau distrugerea acestor produse. Interdictia inceteaza atunci cand informatia protejata a devenit publica.»"

6. La articolul III punctul 1, alineatul (1) al articolului 19 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 19. -  (1) Consiliul Concurentei isi desfasoara activitatea, delibereaza si ia decizii in plen sau in comisii. Plenul Consiliului Concurentei se intruneste valabil in prezenta majoritatii membrilor in functie, dar nu mai putin de 3 dintre acestia si adopta hotarari cu votul majoritatii membrilor prezenti. Comisia adopta hotarari cu majoritatea voturilor membrilor. Plenul adopta hotarari asupra chestiunilor de natura economico-administrativa, la solicitarea presedintelui."

7. La articolul III punctul 3, alineatul (2) al articolului 33 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) In vederea utilizarii rationale a resurselor pentru declansarea si efectuarea investigatiilor, Consiliul Concurentei poate prioritiza cazurile in functie de potentialul impact asupra concurentei efective, de interesul general al consumatorilor sau de importanta strategica a sectorului economic vizat."

8. La articolul III punctul 5, alineatul (4) al articolului 43 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(4) Documentele, datele si informatiile confidentiale din dosarul cauzei sunt accesibile pentru consultare ori obtinere de copii si/sau extrase doar prin ordin al presedintelui Consiliului Concurentei, ce poate fi atacat numai odata cu decizia prin care se finalizeaza investigatia, prin aceeasi cerere de chemare in judecata."

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALERIU-STEFAN ZGONEA
PRESEDINTELE SENATULUI
CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU

Bucuresti, 21 mai 2015.
Nr. 117.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea nr.117/2015OG 12/2014combaterea concurentei neloialeconcurenta neloiala


Data aparitiei: 26 Mai 2015

Votati articolul "Legea nr.117/2015: Aprobarea OG 12/2014 pentru modificarea Legii 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X