In Monitorul Oficial nr. 0355 din 22 mai 2015 a fost publicat OMFP nr. 572 din 14 Mai 2015- Ordin pentru modificarea si completarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si persoanele fizice, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.154/2014.
Consultati OMFP 572/2015 aici!
De asemenea, in Monitorul Oficial nr. 0355 din 22 mai 2015 a fost publicata Legea nr. 117 din 21 Mai 2015 Lege privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 12/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale si a altor acte in domeniul protectiei concurentei
Consultati Legea 117/2015 aici!
Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 572/2015 modifica procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre ANAF si persoanele fizice.
Astfel, persoanele fizice pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice la distanta a actelor administrativ fiscale emise in forma electronica de catre organele fiscale, prin accesarea serviciului "Spatiul privat virtual".
Se precizeaza expres ca in aceasta situatie, nu se mai utilizeaza si alta modalitate de comunicare a actului administrativ fiscal.
Amintim faptul ca prin OMFP nr. 1154/2014, s-au stabilit categoriile de documente ce pot face obiectul comunicarii prin "Spatiul privat virtual", dintre care amintim:
a) declaratii fiscale intocmite de persoana fizica, potrivit legii;
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
b) cereri adresate de persoana fizica organului fiscal, cum ar fi: cerere de informatii despre contributiile de asigurari sociale declarate de angajatori, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislatiei fiscale si altele asemenea;
c) acte administrative fiscale, acte de executare si alte acte emise de organul fiscal in executarea legii, cum ar fi: decizii de impunere, notificari, somatii si altele asemenea;
d) documente sau acte emise de organul fiscal la cererea persoanei fizice, cum ar fi: certificatul de atestare fiscala, adeverinta de venit si altele asemenea.
Prin ordinul analizat astazi se stabilesc conditiile de depunere a declaratiilor fiscale prin "Spatiul privat virtual", respectiv depunerea acestor declaratii consta in completarea datelor corespunzatoare si odata cu acestea persoana fizica poate transmite un fisier care contine imaginea documentelor completate.
Pe baza datelor si a acestui fisier, se genereaza automat declaratia fiscala, care se semneaza apoi cu certificatul digital al Ministerulului Finantelor Publice si se pune la dispozitia persoanei fizice in "Spatiul privat virtual".
Se mai precizeaza ca orice modificare a declaratiilor fiscale se realizeaza prin depunerea unei declaratii rectificative.
Ordinul modifica si documentele emise de contribuabil si comunicate organului fiscal prin "Spatiul privat virtual", dupa cum urmeaza:
cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscala;
cerere de eliberare a unei adeverinte de venit;
declaratia privind veniturile realizate in Romania – formular 200, aferenta veniturilor realizate incepand cu anul 2014;
cerere privind destinatia sumei de 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii si asimilate – formular 230, aferenta impozitului anual datorat incepand cu anul 2014;
declaratia privind venitul estimat – formular 220, aferenta veniturilor realizate incepand cu anul 2015.
Prin Legea 117/2015 se aproba OG nr. 12/2014 pentru modificarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale. Sunt cateva modificari usoare aduse de acest act normativ, pe care le analizam si noi in continuare.
Se defineste notiunea de "persoana fizica", ca reprezentand orice fost sau actual salariat/rerezentant al unei intreprinderi sau orice alta persoana care savarseste practici de concurenta neloiala.
Amintim in acest context ca reprezinta concurenta neloiala, practicile comerciale ale intreprinderii care contravin uzantelor cinstite si principiului general al buneicredinte si care produc sau pot produce pagube oricaror participanti la piata.
Sunt interzise practicile de concurenta neloiala, dupa cum urmeaza:
a) denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizata prin comunicarea ori raspandirea de catre o intreprindere sau reprezentantul/angajatul sau de informatii care nu corespund realitatii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natura sa ii lezeze interesele;
b) deturnarea clientelei unei intreprinderi de catre un fost sau actual salariat/reprezentant al sau ori de catre orice alta persoana prin folosirea unor secrete comerciale, a caror dezvaluire poate dauna intereselor acelei intreprinderi;
c) orice alte practici comerciale care contravin uzantelor cinstite si principiului general al bunei-credinte si care produc sau pot produce pagube oricaror participanti la piata.
O alta modificare adusa de actul normativ consta in stabilirea unei amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane fizice.
Actul normativ mai precizeaza si faptul ca orice persoana interesata se poate adresa direct instantelor de judecata competente pentru incetarea si interzicerea practicilor de concurenta neloiala, precum si pentru acoperirea unor prejudicii suferite ca urmare a unei practici de concurenta neloiala.
Autor: Adrian Benta, consultant fiscal