email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mijloace fixe care nu au fost reevaluate

Intrebare:

Regia autonoma de Gospodarile Comunala este regie autonoma in subordinea Consiliului Local ce are incredintat in administrare patrimoniul public al acestuia. Patrimoniul public este inregistrat in activul in bilantul regiei.

RAGCL a procedat la reevaluarea imobilizarilor corporale aflate in patrimoniul (public si privat) sau la data de 31.12.2002, in conformitate cu H.G. nr. 403/2000. Ordonanta nr. 81/2003 privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe aflate in patrimoniul institutiilor publice, prevede la art. 2 urmatoarele:

“Institutiile publice, indiferent de sursa de finantare a cheltuielilor si de subordonare, vor inventaria si vor reevalua activele fixe corporale si activele fixe corporale in curs, aflate in patrimoniul lor la data de 30 septembrie 2003”.

Prin H.G. nr. 1553/18.12.2003 privind reevaluarea imobilizarilor corporale si stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe, stabileste la art. 1 ca “societatile comerciale, indifferent de forma de proprietate, regiile autonome.. pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale aflate in patrimonial lor la data de 31.12.2003, astfel, incat rezultatul reevaluarii sa fie cuprins in situatiile financiare ale anului 2003”. In normele metodologice la H.G. nr. 1553/2003, la art. 2 alin.2 lit.c) se prevede urmatoarele:

“Nu sunt supuse reevaluarii:

c) imobilizarile corporale apartinand patrimoniului public, inscrise in activul bilantul la agentii economici prevazuti la art. 1 din hotarare.”

RAGCL nu a realizat o alta reevaluare atat timp cat H.G. nr. 1553/2003 stabileste ca optional posibilitatea reevaluarii imobilizarilor corporale. Aceasta sarcina o avea Consiliul Local conform O.G. nr. 81/2003 si a normelor metodologice aferente. Pentru impozitul pe cladiri datorat de persoanele juridice care nu au efectuat reevaluarea in ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinta, conform Codului fiscal, cota de impozit o stabileste Consiliul Local si poate fi cuprinsa intre 5-10%. Prin prima reevaluare se intelege reevaluarea cea mai apropiata de anul fiscal 2002. In anul 2006 cand a fost transmisa declaratia de impunere pentru impozitul pe cladiri aferent acestui an, regia a fost impusa cu cota de 11%.

Consideram ca s-a procedat gresit, pe de o parte ca sarcina reevaluarii o avea Consiliul Local, regia are realizata o reevaluare la sfarsitul anului 2002, nu exista nici un act normativ care sa oblige regiile autonome sa efectueze reevaluarea imobilizarilor, iar pe de alta parte cotele de impozit sunt peste cele stabilite in Codul fiscal (intre 5 si 10%).

Fata de cele aratate mai sus, va rugam sa va exprimati punctul dumneavoastra de vedere fata de cota de 11%, avand in vedere ca ultima reevaluare inregistrata in evidentele regiei este cea din anul 2002.

Raspuns (dat in 16.05.2006):

In conditiile in care mijloacele fixe respective nu au fost reevaluate in ultimii trei ani anteriori anului 2006, in ceea ce priveste impozitul pe cladiri, intrati sub incidenta art. 253 alin.(6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul ca impozitul pe cladiri va fi stabilit de consiliul local in cotele cuprinse intre 5% si 10%.

Totodata, potrivit art. 287 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti sau consiliile judetene, dupa caz, pot modifica anual impozitele si taxele locale, peste nivelul impozitelor si taxelor locale prevazute de Titlul IX din Codul fiscal.

In aceste conditii, coroborand cele doua prevederi, se poate ajunge in situatia in care cota de impozit sa depaseasca limitele prevazute la art. 253 alin.(6) din Codul fiscal, deci se poate ajunge in situatia in care pentru mijlocele fixe respective sa platiti un impozit pe cladiri de 11%.

De exemplu, aveti o cladire in valoare de 100.000 lei. Pentru aceasta cladire, deoarece nu a fost reevaluata, veti plati un impozit pe cladiri prin aplicarea cotelor majorate, cuprinse intre 5% si 10%, adica sa presupunem ca se aplica cota de 10%.

100.000 x 10% = 10.000

deci rezulta un impozit pe cladiri de 10000 lei.

Intrucat consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti sau consiliile judetene, dupa caz, au posibilitatea prevazuta de lege de a modifica anual impozitele si taxele locale, peste nivelul impozitelor si taxelor locale prevazute de Titlul IX din Codul fiscal, in cazul prezentat peste impozitul de 10.000 lei, implicit are loc o crestere a cotei de impunere, in functie de suma cu cat s-a majorat impozitul.

 

 

 

 

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 26 Octombrie 2006

Votati articolul "Mijloace fixe care nu au fost reevaluate":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X