email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Operatii de export

In cazul in care cumpar marfa de la producator si o export in nume propriu, ma incadrez la categoria «scutit cu drept de deducere a TVA»? Ce documente justificative trebuie sa am ca exportator in nume propriu si producatorul in scopul rambursarii TVA?

In situatia prezentata de dvs. in bonul valoric transmis va incadrati in regimul de scutire cu drept de deducere a T.V.A. cu conditia sa dovediti realizarea operatiilor de export pe baza unor documente justificative.

Documentele necesare pentru justificarea realizarii exporturilor ca operatii scutite cu drept de deducere a T.V.A. sunt reglementate prin O.M.F.P. nr. 1846 din 22 decembrie 2003, publicat in M.Of. nr. 10 din 8 ianuarie 2004. Astfel, se considera scutite de T.V.A. toate livrarile de bunuri expediate sau transportate de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau, in afara tarii.

In situatia exportului realizat in nume propriu, justificarea pentru aplicarea de catre firma dvs. a regimului de scutire cu drept de deducere a T.V.A., se face pe baza urmatoarelor documente prezentate in calitate de exportator:

  • factura fiscala emisa catre beneficiarul extern cu mentiunea obligatorie ,,scutit cu drept de deducere T.V.A.“;
  • factura externa emisa catre beneficiarul extern;
  • declaratia vamala de export in original din care sa rezulte ca s-a acordat liberul de vama.

Beneficiaza de incadrarea in regimul de scutire cu drept de deducere a T.V.A. si pro-ducatorul bunurilor daca prin contractul incheiat intre ambele parti se prevede ca expe-dierea si transportul bunurilor catre beneficiarul extern se face direct de la producator. In aceasta situatie, producatorul justifica regimul de scutire cu urmatoarele documente:

  • contractul incheiat cu firma exportatoare;
  • factura fiscala emisa catre firma exportatoare, in regim de scutire cu mentiunea obligatorie ,,scutit cu drept de deducere T.V.A.“, ;
  • declaratia vamala de export in copie, in care la rubrica 31 se inscrie denumirea producatorului si localitatea.

Daca exista mai multi producatori, pe declaratia vamala de export se inscrie mentiunea „conform anexei“ continand producatorii – localitatea. Anexa trebuie certificata prin semnatura si stampila de catre declarant si se ataseaza la declaratia vamala de export, fara a fi vizata organului vamal.

Prin actul normativ mentionat, se face precizarea ca are calitatea de contract si comanda urmata de executarea acesteia.

Prezentarea documentelor prezentate anterior va indreptateste sa beneficiati de rambursarea T.V.A. atat dvs., cat si firma producatoare a bunurilor destinate exportului. Firma dvs. va beneficia doar de rambursarea T.V.A. aferente achizitiilor de bunuri si servicii rezultata din alte facturi decat cele aferente produselor destinate exportului care sunt emise in regim de scutire de catre producator (facturi de utilitati, achizitie mijloace fixe, obiecte de inventar etc.). Producatorul, la randul sau, va beneficia de rambursarea T.V.A. aferenta atat materiilor prime si materialelor din care s-a obtinut produsul, cat si utilitatilor.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 19 Decembrie 2006

Votati articolul "Operatii de export":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X