email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati privind Declaratia 401. Modificari 1 ianuarie 2016

declaratia 401formularul 401declaratia rectificativaproprietati imobiliare

In M. O. nr. 972/29.12.2015 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice si al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 4031/20167/2015 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 401 "Declaratie informativa privind proprietatile imobiliare detinute de rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul Romaniei" care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2016. La aceasta data se abroga Ordinul ministrului finantelor publice si al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 976/506/2015 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 401.

In scopul realizarii schimbului automat obligatoriu de informatii intre autoritatea competengta din Romania si autoritatea competenta a oricarui alt stat membru, prevazut la art. 291 alin. (1) lit. e din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile, ORGANUL FISCAL LOCAL, denumit in continuare entitate raportoare, transmite organului fiscal central informatii cu privire la rezidentii din alte state membre ale Uniunii Europene care detin proprietatea asupra bunurilor imobile din Romania, potrivit legislatiei in vigoare, prin completarea formularului 401, aprobat prin Ordinul comun al ministrului finantelor publice, al viceprim-ministrului, ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 4031/2067/2015.

Potrivit art. 1 pct. 31 din Legea 207/2015, privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, organul fiscal central reprezinta Agentia Nationala de Administrare Fiscala, denuita in continuare ANAF prin structurile de specialitate cu atributii de administrare a creantelor fiscale, inclusiv unitatile subordonate ANAF.

Potrivit art. 1 pct. 32 Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, organul fiscal local reprezinta structurile de specialitate din cadrul autoritatilor administratiei publice locale cu atributii de administrare a creantelor fiscale.

Potrivit prevederilor art. 38 alin. (1) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, administrarea creantelor fiscale datorate bugetului local al unei unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale se realizeaza prin organul fiscal local al respectivei unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale, cu exceptia cazului cand prin lege se prevede altfel.

"Declaratia informativa se completeaza pe baza datelor si informatiile cuprinse in declaratiile de impunere depuse, potrivit legii, de rezidentii din alte state membre ale Uniunii Europene, referitoare la bunurile imobile detinute de acestia in Romania.

Declaratia 401 poate fi corectata de entitatea raportoare din proprie initiativa, indiferent de perioada la care se refera, ori de cate ori este cazul, potrivit legislatiei in vigoare, prin depunerea unei declaratii rectificative.

Declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:
a) corectarea unor elemente de identificare ale persoanei nerezidente;
b) corectarea altor informatii cuprinse de formular.

Declaratia rectificativa se completeaza integral, inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute de formular, nu numai pentru diferente, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.

Termenul de depunere a formularului 401 este anual, pana la data de 10 aprilie inclusiv a anului curent, pentru anul anterior.

Depunerea formularului 401 se efectueaza astfel:

>> in format hartie (prima pagina din Anexa nr. 1 la ordin) si in format electronic la registratura organului fiscal central in a carui evidenta entitatea raportoare este inregistrata ca platitor de impozite, taxe si contributii sau la oficiile postale, cu confirmare de primire, in conditiile legii;

>> prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii. Pentru depunerea declaratiei, entitatea raportoare trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii 455/2001 privind semnatura electronica, republicata.

Formatul electronic al formularului 401 depus prin mijloace electronice de transmitere la distanta sau la organul fiscal competent consta intr-un fisier PDF la care este atasat un fisier xml. Formarul electronic se obtine prin folosirea programului de asistenta care este pus la dispozitia entitatilor raportoare gratuit de catre organul fiscal central sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pagina Servicii online/Declaratii electronice meniul Descarcare declaratii.
 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 401formularul 401declaratia rectificativaproprietati imobiliare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 13 Ianuarie 2016


Votati articolul "Noutati privind Declaratia 401. Modificari 1 ianuarie 2016":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 13 Ianuarie 2016 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X