email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari ale unor declaratii de impunere: ce formulare sunt vizate de ANAF

Modificari ale unor declaratii de impunere: ce formulare sunt vizate de ANAF
Declaratii de impuneredeclaratii fiscaledecont tvaCerere privind corectarea erorilor materiale
Update 24 aprilie 2024: In Monitorul Oficial nr. 374 din 22 aprilie 2024 a fost publicat OPANAF nr. 779/2024 cu privire la modificarea si completarea unor acte normative din domeniul declararii impozitelor, taxelor si contributiilor sociale.

Declaratii de impunere: modificari ANAF

In Referatul de aprobare a actului normativ se preciza ca incepand cu data de 1 ianuarie 2024 s-a infiintat, la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Evidenta operativa a veniturilor din digitalizare, care are drept scop evidentierea/urmarirea/ monitorizarea lunara a veniturilor suplimentare rezultate ca urmare a utilizarii neconcordantelor si/sau inadvertentelor identificate prin Sistemul informatic de interes strategic national (S.I.I.S.N.) si a modulelor de valorificare, precum si ca urmare a utilizarii profilelor de risc.
 
Notificarile de conformare cuprind riscurile fiscale identificate si se transmit de organele cu atributii de control, in temeiul prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in scopul reanalizarii de catre contribuabili a situatiei fiscale si, dupa caz, de a depune sau de a corecta declaratiile fiscale.
  
In vederea identificarii declaratiilor rectificative depuse de contribuabili ca urmare a unei notificari de conformare transmisa de organele fiscale, ANAF a stabilit ca, in cuprinsul formularelor de declaratii de impunere, pentru care este prevazuta si posibilitatea de rectificare a datelor declarate initial, sa fie cuprinsa o casuta distincta pentru aceasta situatie. 
 
Formularele de declaratii fiscale vizate sunt:
 
- formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit",
- formularul 101 Grup fiscal "Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal".
- formularul (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata",
- formularul (307) "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata",
- formularul (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal",
- formularul 710 "Declaratie rectificativa".

Formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit"
 
"1. La anexa nr. 1, in formularul 101 „Declaratie privind impozitul pe profit”, dupa casuta „Declaratie rectificativa” se introduce o noua casuta, casuta „Declaratie rectificativa ca
urmare a unei notificari de conformare”.
2. La anexa nr. 3 „Instructiuni de completare a formularului 101 «Declaratie privind impozitul pe profit», cod 14.13.01.04”, la capitolul I „Depunerea declaratiei”, dupa al zecelea paragraf se introduce un nou paragraf, cu urmatorul cuprins: „Casuta «Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare» se bifeaza in situatia in care rectificarea datelor declarate anterior se efectueaza ca urmare a unei notificari de conformare, in conditiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Formularul 101 Grup fiscal "Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal"

"La anexa nr. 1, in formularul 101 Grup fiscal „Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”, dupa casuta „Declaratie rectificativa” se introduce o noua casuta, casuta „Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare”.

La anexa nr. 2 „Instructiuni de completare a formularului 101 Grup fiscal «Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal»”, la capitolul I „Depunerea declaratiei”, la punctul 3, dupa primul paragraf se introduce un nou paragraf, cu urmatorul cuprins:„Casuta «Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare» se bifeaza in situatia in care rectificarea datelor declarate anterior se efectueaza ca urmare a unei notificari de conformare, in conditiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Formularul 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata"

"1. La anexa nr. 1, in formularul 301 „Decont special de taxa pe valoarea adaugata”, dupa casuta „Declaratie rectificativa” se introduce o noua casuta, casuta „Declaratie rectificativa ca
urmare a unei notificari de conformare”.
2. La anexa nr. 2 „Instructiuni de completare a formularului (301) «Decont special de taxa pe valoarea adaugata», la capitolul III „Completarea decontului special de
taxa pe valoarea adaugata”, dupa paragraful „Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular” se introduc trei noi paragrafe, cu urmatorul cuprins:
„In declaratia rectificativa se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate. Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare
perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.
Casuta «Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare» se bifeaza in situatia in care rectificarea datelor declarate anterior se efectueaza ca urmare a unei notificari de conformare, in conditiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Formularul 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata"

1. La anexa nr. 1, in formularul (307) „Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata”, dupa casuta „Declaratie
rectificativa” se introduce o noua casuta, casuta „Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare”.
2. La anexa nr. 2 „Instructiuni de completare a formularului (307) «Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata»”, la capitolul I „Felul declaratiei”, dupa primul paragraf se introduc trei noi paragrafe, cu urmatorul cuprins:
„In declaratia rectificativa se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.
Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.
Casuta «Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare» se bifeaza in situatia in care rectificarea datelor declarate anterior se efectueaza ca urmare a unei notificari de conformare, in conditiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Formularul 311 „Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a)—e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”

"1. La anexa nr. 1, in formularul (311) „Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a)—e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, dupa casuta „Declaratie rectificativa” se introduce o noua casuta, casuta „Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare”.
2. La anexa nr. 2, „Instructiuni de completare a formularului (311) «Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a)—e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal»”, la capitolul I „Felul declaratiei”:
a) al doilea paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„In declaratia rectificativa se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.”;
b) dupa al doilea paragraf se introduc doua noi paragrafe, cu urmatorul cuprins:
„Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.
Casuta «Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare» se bifeaza in situatia in care rectificarea datelor declarate anterior se efectueaza ca urmare a unei notificari de conformare, in conditiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Formularul 710 „Declaratie rectificativa”

"1. La anexa nr. 2, in formularul 710 „Declaratie rectificativa”, dupa casuta „Declaratie depusa potrivit art. 9 din anexa nr. 6 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2022” se introduce o noua casuta, casuta „Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare”.
2. La anexa nr. 5 „Instructiuni de completare a formularului 710 «Declaratie rectificativa», cod 14.13.01.00/r”, la capitolul I „Depunerea declaratiei”, dupa al saselea paragraf se introduce un nou paragraf, cu urmatorul cuprins:
„Casuta «Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare» se bifeaza in situatia in care rectificarea datelor declarate anterior se efectueaza ca urmare a unei notificari de conformare, in conditiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Tot ca urmare a unei notificari de conformare transmisa de organele fiscale, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA poate solicita corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata.

Cerere privind corectarea erorilor materiale din Decontul de TVA: cum arata noul formular

Pentru a identifica aceasta sursa de venituri, ANAF modifica Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3604/2015, prin:
 
- aprobarea unui nou formular, "Cerere privind corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata", in care contribuabilul sa poata mentiona ca solicitarea de corectare a erorilor materiale este formulata ca urmare a unei notificari de conformare;
 
- completarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata, astfel incat in formularul ”Decizie de corectare a erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata” sa se inscrie o mentiune referitoare la faptul ca solicitarea de corectare a fost formulata ca urmare a unei notificari de conformare.
 

Foto: pexels.com

de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Declaratii de impuneredeclaratii fiscaledecont tvaCerere privind corectarea erorilor materiale


Data aparitiei: 06 Martie 2024
Ultima actualizare: 23 Aprilie 2024

Votati articolul "Modificari ale unor declaratii de impunere: ce formulare sunt vizate de ANAF":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X