email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imprumutarea societatii de catre asociat

Situatii de impas – este asociatul un „finantator” viabil al propriei societati comerciale?

Diversele opinii vehiculate in domeniul accesului la finantare prin acordarea de imprumuturi de catre asociati, actionari sau alte societati aflate in cadrul unui grup determina necesitatea analizei detaliate a conditiilor in care aceasta se poate desfasura.

Nevoia crescanda de solutii de depasire a unor momente exceptionale din existenta unei societati, la nivelul unor costuri practic infime raportate la cele bancare, impun tratarea acestui subiect. Imprumutarea societatii de catre asociat tine chiar de constituirea societatii comerciale, care isi procura fondurile necesare activitatii prin aporturile asociatilor. Este, de asemenea, o premisa fireasca aceea ca disponibilul societatii la un anumit moment sa nu fie suficient pentru desfasurarea activitatii si sa apara necesitatea finantarii. Acest lucru se realizeaza extrabancar in special prin imprumuturile asociatilor sau prin creditul comercial. In cazul in care, in mod constant, sunt necesare disponibilitati banesti sporite, atunci poate fi necesara majorarea capitalului social sau contractarea unui credit bancar.

Imprumutul in afara creditului bancar are ca temei prevederile art. 100 din Titlul VI Regimul juridic al garantiilor reale mobiliare din Legea nr. 99/1999. Astfel, orice persoana poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi daca nu primeste depozite.

Avand in vedere ca asociatul nu constituie depozite cu scopul acordarii de imprumuturi, operatiunea este admisa implicit si de legea bancara. Aceasta, de altfel ,nu instituie restrictii exprese in acest sens, ci interzice activitatea de atragere de depozite.

Imprumutarea societatii de catre asociat, persoana juridica sau fizica, este posibila din perspectiva argumentelor prezentate mai sus si in contextul recentelor reglementari privind activitatea institutiilor financiare nebancare. Finantarea activitatii societatii nu poate fi incadrata in categoria restrictiilor impuse de prevederile Titlului I „Dispozitii privind activitatea de creditare desfasurata de institutii financiare nebancare“, cuprins in Ordonanta Guvernului nr. 28/2006.

Acordarea de imprumuturi unui comerciant (societate comerciala) este reglementata implicit si de Ordonanta Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti, aprobata prin Legea nr. 356/2002. In temeiul art. 3 din acest act nor-mativ, dobanda legala se stabileste, in materie comerciala, la nivelul dobanzii de referinta, a Bancii Nationale a Romaniei. Nivelul dobanzii de referinta a BNR este cel din prima zi lucratoare a anului, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul I al anului in curs, si cel din prima zi lucratoare a lunii iulie, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul II al anului in curs.

In aceste conditii, spre exemplu, pentru anul 2006 va fi utilizata dobanda de referinta valabila in luna ianuarie 2006 pentru calculul dobanzii pe primul semestru si nivelul dobanzii legale aferente lunii iulie pentru cel de-al doilea semestru al anului. Nivelul dobanzii de referinta se stabileste lunar de catre Banca Nationala a Romaniei si se pu-blica in Monitorul Oficial. Dobanda de referinta a fost instituita prin Circulara BNR nr. 3/2002 si a inlocuit taxa oficiala a scontului incepand cu februarie 2002.

In ceea ce priveste dobanda legala trebuie sa facem urmatoarele doua precizari. Mai intai, in cadrul contractului de imprumut, partile pot sa stabileasca orice nivel al dobanzii, cu singura limitare aplicabila in materia raporturilor civile prevazuta de art. 5 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000, daca nivelul dobanzii este stabilit in scris (in raporturile civile, dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an). Cea de a doua observatie are in vedere limitarea deductibilitatii fiscale stabilite de art. 23 din Codul fiscal – Legea nr. 571/2003, cu modificarile ulterioare. In cadrul aces-tei prevederi subliniem dispozitiile alin. (5) care limiteaza suplimentar deductibilitatea dobanzilor la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei. Aceasta li-mitare vizeaza tocmai tipurile de imprumuturi analizate, acordate de catre asociati sau actionari, altele decat cele furnizate de alte societati care acorda credite: banci, coopera-tivele de credit, societatile de leasing pentru operatiuni de leasing, societatile de credit ipotecar. Asadar, in cazul unei dobanzi de referinta mai mici in luna martie, nu toata dobanda legala este si deductibila, socotind indeplinita conditia privind gradul de indatorare a societatii mentionata la alin. (1) al art. 23 din Codul fiscal.

In cazul in care sunt necesare imprumuturi frecvente, recomandam incheierea unui contract scris, in care sa fie inclusa, cu titlu general, clauza de acordare a imprumutului ori de cate ori este necesar. In cuprinsul contractului va fi mentionata si dobanda sau se poate stabili nivelul zero al acesteia. Subliniem ca, odata cu plata dobanzii de catre socie-tate, aceasta trebuie sa calculeze si sa retina impozitul pe veniturile din dobanzi de 16% la data platii venitului catre asociatul persoana fizica.

Din punctul de vedere al obligatiilor declarative, pentru contractele de imprumut incheiate pe o durata mai mare de un an cu asociatii persoane fizice sau juridice straine, exista obligatia suplimentara de notificare a operatiunii la Banca Nationala a Romaniei conform Normei nr. 17/2002. Prin intermediul acestei notificari se efectueaza inregistrarea operatiunii in Registrul datoriei private externe. Vor fi completate si formularele prezentate in contin-uare, care vor fi transmise prin posta la Banca Nationala a Romaniei – Directia statistica, str. Lipscani nr. 25, sectorul 3, Bucuresti. Completarea si transmiterea formularului se vor efectua in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului, precum si in termen de 15 zile de la data schimbarii sediului social, a rezilierii contractului si a oricaror alte modificari fata de notificarea initiala, privind creditorul, debitorul si alte date privind contractul extern.

Nota:

– in cazul in care nu se cunosc sumele si datele exacte ale tranzactiilor, acestea se vor estima;

– sumele se completeaza la nivel de unitati fara zecimale;

– pentru fiecare transa cu schema proprie de rambursare, scadentarul se va completa separat;

– in cazul in care numarul randurilor din tabel este insuficient, se vor anexa pagini suplimentare.

Data completarii formularului:

Prezenta notificare contine

......./........../......

.......... pagini.

Intocmit,

Persoana autorizata,

Nume ..................................

Nume .....................................................

Prenume .............................

Prenume ................................................

Telefon ................................

Functia ...................................................

E-mail ..................................

Semnatura autorizata

Fax .......................................

{tampila pentru persoane juridice

Pentru a usura accesul la procedura de finantare prin intermediul imprumuturilor contractate de la asociati sau actionari va prezentam in continuare modelul simplificat al unui contract de imprumut:

CONTRACT DE IMPRUMUT

Incheiat astazi ........................

I. PARTILE CONTRACTANTE

1.1. Dl .................................. cetatean roman domiciliat in .................................................. str. ........................................... nr. ......., posesor al C.I. seria .......... nr. .................... eliberat de ........................., cod numeric personal ............................... in calitate de imprumutator, pe de o parte,

si

1.2. S.C. ............................... SRL, societate romana cu sediul in ....................................,str. ........................................................ nr. ..........., inregistrata la Registrul comertului subnr. ........................., cod fiscal .........................., in calitate de imprumutat, pe de alta parte, au convenit, avand in vedere calitatea de asociat unic detinut de imprumutator, in temeiul art. 100 titlul V din Legea nr. 99/1999, precum si in conformitate cu Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, sa incheie prezentul contract de imprumut, cu respectarea urmatoarelor clauze:

II. OBIECTUL CONTRACTULUI

2.1. Imprumutatorul acorda imprumutatului un imprumut in suma de ................. (..............) lei RON in conditiile stabilite in prezentul contract in vederea stingerii obligatiilor de plata ce revin societatii.

2.2. Avand in vedere calitatea partilor si termenii contractului, acestea convin ca imprumutul nu este purtator de dobanzi.

III. OBLIGATIILE PARTILOR

3.1. Obligatiile imprumutatului sunt urmatoarele:

a) sa restituie imprumutul in aceleasi conditii in care a fost acordat respectiv in numerar la casieria societatii;

 b) sa efectueze plata cel mai tarziu pana la termenul-limita prevazut la pct. 4.1;

c) sa suporte toate spezele aferente executarii prezentului contract.

3.2. Obligatiile imprumutatorului sunt urmatoarele:

a) sa nu ceara restituirea sumei imprumutate inainte de termenul prevazut la pct. 4.1; b) sa se prezinte la casieria imprumutatului la termenul indicat de acesta in vederea incasarii sumelor cuvenite;

c) sa semneze documentele constatatoare ale restituirii imprumutului acordat.

IV. DURATA CONTRACTULUI

4.1. Imprumutul se acorda pe un termen de 7 luni, incepand de la data de .................., partile putand conveni extinderea duratei contractului.

V. LITIGII

5.1. Partile au convenit ca toate divergentele ce rezida din sau in legatura cu prezentul contract vor fi aduse in fata instantelor judecatoresti competente.

VI. CLAUZE FINALE

6.1. Modificarea prezentului contract se face numai prin act aditional incheiat intre partile contractante.

6.2. Prezentul contract reprezinta vointa partilor si inlatura orice alta intelegere verbala dintre acestea, anterioara sau ulterioara incheierii lui.

6.4. Prezentul contract a fost incheiat intr-un numar de doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte, astazi ................, data semnarii lui.

IMPRUMUTATOR, IMPRUMUTAT, ............................ SC ..................................... SRL

 

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 08 Ianuarie 2007

Votati articolul "Imprumutarea societatii de catre asociat":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X