email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despagubiri sentinta judecatoreasca si inchidere exercitiu financiar. Cum inregistram corect sumele de plata?

inchidere exercitiu financiaromfp 18022014hotarare judecatoreasca despagubiri

In cazul de mai jos, printr-o sentinta definitiva a tribunalului se stabileste o suma de plata de 97.000 lei in favoarea unei societati comerciale aflata in procedura de lichidare. Aceasta suma reprezinta contravaloarea unei facturi emise de aceasta societate in cursul anului 2012 reprezentand materiale. Aceste materiale nu au fost receptionate niciodata in gestiune si nu exista niciun inscris (aviz, factura, scrisoare de transport, contract etc.) care sa poarte semnatura de primire a reprezentantilor societatii. Societatea nu are posibilitate de atac a acestei sentinte si trebuie sa plateasca.

Fiind vorba de un exercitiu financiar incheiat si o suma semnificativa, stabilim daca este corecta inregistrarea in momentul platii in contul 1174.


Avand in vedere ca la baza inregistrarii sta o hotarare judecatoreasca definitiva care se refera la un fapt petrecut in anul 2012, este corect sa afectati rezultatul anului 2012, conform puntului 67 din OMFP 1802/2014.

In opinia mea va incadrati la puncul 66 alin (2) din OMFP 1802/2014. Va trebui sa depuneti rectificativele pentru impozit pe profit aferente.

Situatiile financiare nu se pot corecta, potrivit punctului 68 din OMFP 1802/2014, insa veti prezenta informatiile in notele explicative.

"OMFP 1802/2014
66.    (2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
67.  (2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").

68. -(1) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.     

(2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara  si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.     

(3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea”.


 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inchidere exercitiu financiaromfp 18022014hotarare judecatoreasca despagubiri


Data aparitiei: 29 Martie 2016

Votati articolul "Despagubiri sentinta judecatoreasca si inchidere exercitiu financiar. Cum inregistram corect sumele de plata?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X