Va oferim mai jos modalitatea de rezolvare a situatiei in care s-a preluat de catre o societate in luna mai contabilitatea cu balanta eronata, iar greseala nu a fost depistata la timp. S-a depus bilantul in data de 16.08. 2017. Vom vedea daca se poate depune un alt bilant corect.
Iata raspunsul specialistului:
Din datele furnizate de dvs., respectiv faptul ca ati depistat cu intarziere, dupa depunerea bilantului la 16.08.17, o greseala in balanta preluata de dvs. in luna mai, nu rezulta daca eroarea este aferenta anilor anteriori sau anului 2017.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Oricum, indiferent de tipul erorii depistate de dvs., aceasta nu este de natura celor in baza carora se poate redepune un bilant corectat, asa cum se prevede la punctul 3 din Procedura de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial reglementata in OMFP 450/2016:
"3. In intelesul prezentei proceduri, erorile constatate pot fi determinate de completarea eronata a:
a) denumirii entitatii raportoare;
b) activitatii CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);
c) formei de proprietate;
d) numarului de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul "Date informative".
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Eroarea depistata de dvs. este legata de inregistrari eronate in contabilitate si de aceea nu trebuie sa modificati bilantul exercitiului :
OMFP 1802/2014: 68. - (1) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
(2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
I. In situatia in care eroarea depistata este aferenta anilor anteriori, trebuie sa tineti cont de faptul ca situatiile financiare aferente anilor precedenti, deja aprobate si publicate, facute deja cunoscute tertilor, nu mai pot fi modificate avand in vedere principiului intangibilitatii din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate :
"54.(1) Principiul intangibilitatii. Bilantul de deschidere pentru fiecare exercitiu financiar trebuie sa corespunda cu bilantul de inchidere al exercitiului financiar precedent.
(2) In cazul modificarii politicilor contabile si al corectarii unor erori aferente perioadelor precedente, nu se modifica bilantul perioadei anterioare celei de raportare.
66 (3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.
De aceea va trebui sa corectati eroarea, presupunand ca este o eroare semnificativa aferenta anilor anteriori ((4) Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.), prin inregistrarea pe seama rezultatului reportat (1174. Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile):
OMFP 1802/2014:
67. (2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat
(3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea.
54 (3) Inregistrarea pe seama rezultatului reportat a corectarii erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente, precum si a modificarii politicilor contabile nu se considera incalcare a principiului intangibilitatii."
Este suficienta doar inregistrarea corectiei erorii pe semana rezultatului reportat fara a mai fi necesara si modificarea informatiilor comparative din bilant, aceasta fiind prezentata in notele explicative:
“OMFP 1802/2014: 68(2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
(3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea.”
Daca eroarea este nesemnificativa conform politicilor contabile aprobate, aceasta se poate corecta pe seama contului de profit si pierdere:
(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar - contabile.
II. In situatia in care eroarea depsitata este aferenta anului 2017, aceasta trebuie corectata pe seama contului de profit si pierdere, asa cum se prevede la punctul 67(1) si 69 din OMFP 1802/2014:
“67. - (1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere. (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").”
“69. - Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate.”
In concluzie nu trebuie sa depuneti un alt bilant corect, ci doar sa corectati eroarea in contabilitate fie pe seama rezultatului reportat daca eroarea este semnificativa si daca este aferenta anilor precedenti, fie pe seama contului de profit si pierdere daca este aferenta anului 2017.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.