In analiza urmatoare, o firma a achizitionat un autoturism in 2012 in valoare de 83.000 lei, amortizat integral. In august s-a procedat la schimbarea motorului cu unul second-hand in valoare de 11200 lei. S-a cerut o oferta de pret la reprezentanta si s-a primit pretul unui motor nou 34000 lei (pret valabil la data ofertei. Vom vedea daca e corect sa se scada din valoarea masinii pretul motorului nou si sa se adauge pretul motorului second-hand 83000-34000+11200.
Iata raspunsul specialistului:
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 23100 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
La punctul 242 alin. (2) din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 se prevede:
"(2) Daca o entitate recunoaste in valoarea contabila a unei imobilizari corporale costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), atunci ea scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare."
Â
Avand in vedere faptul ca bunul caruia i se inlocuieste o componeta este complet amortizat, inseamna ca si motorul vechi - care se inlocuieste - este complet amortizat.
Ca urmare, nu se mai procedeaza la scoaterea din evidenta a piesei vechi, ci doar se adauga, la valoarea de inregistrare a mijlocului fix valoarea noii componente.
Â
Astfel, inregistrarea contabila este urmatoarea:
2133 = 404Â 11200 lei.
Â
Rezulta ca noua valoarea contabila si fiscala ce trebuie amortizata este de 11200 lei.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Â
Din punct de vedere contabil, sunt aplicabile urmatoarele prevederi legale:
- punctul 238 alin. (5) si (6) din Reglementarile contabile:
"(5) O modificare semnificativa a conditiilor de utilizare, cum ar fi numarul de schimburi in care este utilizat activul, precum si in cazul efectuarii unor investitii sau reparatii, altele decât cele determinate de intretinerile curente, sau invechirea unei imobilizari corporale poate justifica revizuirea duratei de amortizare. De asemenea, in cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, folosirea lor fiind intrerupta pe o perioada indelungata, poate fi justificata revizuirea duratei de amortizare.
(6) In cazurile mentionate la alin. (5), inclusiv in situatia prevazuta la pct. 100, durata de amortizare stabilita initial se poate modifica, aceasta reestimare conducând la o noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare.
Â
- punctul 7 ultima teza din Normele metodologice din 1997 pentru aplicarea Legii nr. 15/1994 privind privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale ºi necorporale – republicata:
"Daca lucrarile de modernizare se fac dupa expirarea acestei durate, se va stabili o noua durata normala de utilizare de catre o comisie tehnica."
Â
Din punct de vedere fiscal, sunt aplicabile prevederile alin. (19) al art. 28 din Codul fiscal:
"Art. 28
(19) In cazul in care, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se inlocuiesc parti componente ale mijloacelor fixe amortizabile/imobilizarilor necorporale, dupa expirarea duratei normale de utilizare, pentru determinarea amortizarii fiscale se va stabili o noua durata normala de utilizare de catre o comisie tehnica interna sau un expert tehnic independent."
Â
Asaadar, atat din punct de vedere contabil, cat si fiscal, noua durata de amortizare a motorului nou - ce l-a inlocuit pe cel vechi - trebuie stabilita de catre o comisie tehnica sau de catre un evaluator independent.
Â
In cazul in care durata de amortizare nu este stabilita conform prevederilor alin. (19) al art. 28 din codul fiscal, atunci cheltuiala cu amortizarea motorului nu este deductibila fiscal.
Pentru stabilirea noii durate, trebuie sa existe un raport intocmit in acest sens fie de catre o comisie tehnica (ce poate fi constituita si din specialisti din cadrul unitatii, fiind desemnata printr-o decizie a administratorului), fie de catre un evaluator independent.
Avand in vedere ca este vorba de o componenta care intruneste conditiile unei imobilizari corporale (este utilizata in activitatea economica, conduce la beneficii economice viitoare si are o durata de utilizare mai mare de un an), este evident faptul ca durata de amortizare stabilita de catre comisie sau de catre evaluatorul independent trebuie sa fie mai mare de 12 luni.
Â
Â
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman Expert contabil si Consultant fiscal
Â