In intelesul general, avantajele in natura reprezinta acele bunuri, servicii sau orice alte beneficii in bani sau in natura, acordate de un angajator unei persoane fizice salariate.
Avantajele in natura pot fi definite ca fiind cheltuieli efectuate de catre angajator materializate in bunuri sau servicii, suportate integral sau partial de catre acesta pentru nevoi personale ale salariatului.
Pentru ca un avantaj acordat sa fie impozabil la nivelul angajatului in categoria veniturilor din salarii, trebuie ca acesta sa reflecte folosinta in scop personal al bunului sau serviciului acordat salariatului, ca urmare a unei relatii contractuale.
Avantajele acordate angajatilor se evalueaza si se impoziteaza in luna in care au fost primite de salariati. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.
Venitul brut din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate, precum si a avantajelor primite de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.
Veniturile in natura se considera platite la ultima plata a drepturilor salariale pentru luna respectiva.
Important:
Impozitul aferent avantajelor in natura se retine din salariul primit de angajat in numerar pentru aceeasi luna.
Chiar daca, potrivit contractului de munca, veti acorda, in calitate de angajator, anumite avantaje, suma in bani cuvenita pentru munca prestata nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara.
Avantajele in bani si echivalentul in lei al avantajelor in natura sunt impozabile, indiferent de forma organizatorica a entitatii care le acorda.
Potrivit prevederilor Titlului III – Impozit pe venit din Codul fiscal, exista doua abordari:
-
cumulare cu veniturile salariale ale lunii in care este acordat avantajul, in cazul in care beneficiarul este salariatul; avantajul este considerat un venit din salarii; modalitati
-
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
impozitul fiind final, in cazul in care beneficiarul este o persoana fizica cu care de acordare suportatorul venitului nu are o relatie contractuala de munca, un pensionar, fost salariat; avantajul este considerat un venit din alte surse si se impoziteaza potrivit art. 78 din Codul fiscal.
In ambele cazuri, cota de impozit va fi 16%.
Angajatorul poate acorda avantaje pentru fidelizarea angajatilor, care vor fi impozabile prin cumulare cu salariul, imbracand urmatoarele forme:
-
folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii in scopul folosirii
numai in interes personal;
-
folosirea in interes personal a vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii acordate in scopul folosirii mixte in interes personal si in interesul serviciului;
-
acordarea de produse alimentare, imbracaminte, cherestea, lemne de foc, carbuni, energie electrica, termicasi altele, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei;
-
anularea unei creante a angajatorului asupra angajatului;
-
abonamente de radio si televiziune, abonamente de transport, abonamentele si
costul convorbirilor telefonice inclusiv cartele telefonice, in scop personal; -
permise de calatorie pe diverse mijloace de transport, folosite in scopul personal;
-
acordarea de bilete de tratament si odihna;
Important:
Pentru a fi considerate venituri neimpozabile in temeiul art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, sau alte persoane trebuie sa fie prevazute in contractul de munca. In caz contrar, veniturile respective sunt considerate avantaje si se cumuleaza cu celelalte venituri de natura salariala platite in respectiva luna.
-
cadouri primite cu diverse ocazii, cu exceptia celor acordate salariatilor cu diverse ocazii in limita de 150 lei pentru fiecare eveniment si persoana beneficiara;
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
-
locuinta folosita in scop personal si a cheltuielilor conexe de intretinere, cum sunt cele privind consumul de apa, consumul de energie electrica si termica si altele asemenea, cu exceptia celor aferente locuintei de serviciu;
-
cazarea si masa acordate in unitati proprii de tip hotelier;
-
contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate, pentru angajatii proprii, precum si pentru alti beneficiari, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie;
– pentru beneficiarii care obtin venituri salariale si asimilate salariilor de la suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse prin cumularea cu veniturile de aceasta natura ale lunii in care sunt platite primele de asigurare;
– pentru alti beneficiari care nu au o relatie generatoare de venituri salariale si asimilate salariilor cu suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse cu o cota de 16%, impozitul fiind final;
Contravaloarea primelor de asigurare, cu exceptia celor obligatorii potrivit legislatiei in materie, suportate de persoana juridica sau de o alta entitate pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, sunt considerate venituri impozabile, sub forma avantajelor reprezentand contravaloarea primelor de asigurare, la nivelul persoanei fizice beneficiare.
-
sume acordate de angajator pentru procurarea de bunuri si servicii;
-
sume acordate pentru distractii sau recreere.