email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIA DE CALCUL A IMPOZITULUI LUNAR PE SALARII LA LOCUL UNDE SE AFLA FUNCTIA DE BAZA

La locul unde se afla functia de baza, angajatorii vor proceda lunar dupa cum urmeaza pentru a determina:

  • venitul impozabil/baza de calcul a impozitului lunar pe salarii
  • impozitul lunar pe veniturile din salarii:

1. din venitul brut, se scad contributiile obligatorii aferente unei luni, rezultatul denumindu-se venit net:

  • contributiile obligatorii aferente unei luni sunt:

-contributia individuala de asigurari sociale in cota de 9,5% aplicata la salariile individuale brute lunare, inclusiv sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca;

-contributia la asigurarile sociale de sanatate, in cota de 6,5% aplicata asupra venitului brut; 

-contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj in cota de 1% apli cata asupra salariului de baza lunar brut.

2. Din venitul net astfel determinat se scad:

  • deducerea personala acordata pentru luna respectiva, in functie de venitul brutsi de numarul de persoane aflate in intretinerea salariatului;
  • cotizatia de sindicat platita in luna respectiva.

Cotizatia de sindicat este deductibila la calculul impozitului pe salarii, numai la locul unde salariatul are functia de baza, in limita a 1% din venitul brut.

Plafonul este stabilit de art. 24 din Legea sindicatelor nr. 54/2003;

  • contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale, astfel incat lanivelul anului sa nu depaseasca echivalentul in lei a 200 euro.

Platitorul de venituri din salarii cumuleaza sumele in euro reprezentand contributiile retinute pentru fondurile de pensii facultative si verifica incadrarea in plafonul deductibil de 200 euro la nivel de an.

Transformarea contributiilor retinute pentru fondurile de pensii facultative din lei ineuro, pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.Printre persoanele care pot opta pentru a fi participanti la un fond de pensii facultative mentionam urmatoarele persoane:

  • persoanele angajate potrivit Codului muncii, cu modificarile si completarile ulterioare
  • functionarii publici, potrivit Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si alte categorii de functionari care presteaza activitati in baza unui raport de serviciu;
  • persoanele care obtin venituri din salarii sau venituri asimilate acestora potrivit

Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aderarea la un fond de pensii facultative este o optiune individuala si este conditionata de contributia personala sau/si in numele careia s-au platit contributii la un fond de pensii facultative si de plata in viitor a unei pensii facultative.

Contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii facultative, se retin si se vireaza de catre angajator sau, dupa caz, de catre participant, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii, in contul fondului de pensii specificat in actul individual de aderare.

IMPORTANT:

Contributia la un fond de pensii facultative poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii facultative. Contributia poate fi impartita intre angajat si angajator potrivit prevederilor stabilite prin contractul colectiv de munca sau, in lipsa acestuia, pe baza unui protocol incheiat cu reprezentantii angajatilor.

Angajatorul si sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor, prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate, grup de unitati sau de ramura, ori angajatorul singur sau prin asociere cu alti angajatori si reprezentantii salariatilor, in lipsa unui contract colectiv de munca si/sau in lipsa sindicatului, pot propune participarea la un fond de pensii facultative. Angajatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative, pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative incheiat cu un administrator.

Suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative este deductibila pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 euro, intr-un an fiscal. Suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative ale unui angajator proportional cu cota acestuia de participare este deductibila, la calculul profitului impozabil, in limita unei sume reprezentand, pentru fiecare participant, echivalentul in lei a 200 euro, intr-un an fiscal.

Aceasta baza de calcul reprezinta venitul impozabil la care se va aplica cota de impozitare de 16%. Baza de calcul a venitului supus impozitului se calculeaza prin rotunjire la 1.000 lei in favoarea salariatului.

Se calculeaza impozitul lunar pe veniturile din salarii, aplicand cota proportionala de 16% la baza de calcul determinata potrivit etapelor 1 si 2.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 18 Aprilie 2007

Votati articolul "METODOLOGIA DE CALCUL A IMPOZITULUI LUNAR PE SALARII LA LOCUL UNDE SE AFLA FUNCTIA DE BAZA":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X