Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Asocierea in participatiune: de ce este atat de important contractul de asociere?

Data actualizarii: 05 Ianuarie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asocierea in participatiune: de ce este atat de important contractul de asociere?
asociere participatiunecontract de asocierebalanta de verificarestudii de caz asocieri in participatiune

Contabilitatea asocierii in participatiune se tine de asociatul desemnat in contract, care va evidentia in conturi analitice distincte veniturile si cheltuielile asocierii, pe care le va transfera fiecarui membru al asocierii, proportional cu cota detinuta, pentru a fi inregistrate in contabilitatea proprie. Drepturile si obligatiile privind taxa pe valoarea adaugata revin asociatului care contabilizeaza veniturile si cheltuielile potrivit contractului incheiat.​ In randurile ce urmeaza veti afla de ce este atat de important contractul de asociere si informatii utile privind raspunderea membrilor in cadrul unei asocieri in participatiune.

De ce este atat de important contractul de asociere

Pentru ca atat Codul fiscal cat Codul de procedura fiscala sunt necrutatoare in privinta regulilor asocierii si a consecintelor fiscale generate de nerespectarea acestor cerinte. In privinta regulilor, Codul fiscal prevede ca veniturile si cheltuielile asocierii in participatiune se repartizeaza de catre asociatul-administrator catre membrii asocierii in baza unui decont de venituri si cheltuieli corespunzator cotei de participare la asociere.

Regula fundamentala in cadrul unei asocieri in participatiune

Regula fundamentala in cadrul unei asocieri in participatiune este aceea ca scopul asocierii consta in livrarea de bunuri sau prestarea de servicii catre terti. Aceasta conditie se considera indeplinita inclusiv in situatia in care, pe langa livrarea de bunuri sau prestarea de servicii catre terti, se efectueaza si livrari/prestari intre membrii asociatiei in participatiune.

Codul fiscal permite si astfel de operatiuni intre membrii asociati, dar atunci cand ceilalti asociati sunt afectati de operatiuni ce depasesc partea ce a fost repartizata prin contract unui membru al asocierii in participatiune, respectivele operatiuni sunt asimilate unor livrari de bunuri sau prestari de servicii efectuate cu plata, intrand in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata.

Ce se intampla in cazul nerespectarii regulilor asocierii in participatiune

In cazul in care nu sunt respectate normele legale care reglementeaza asocierea in participatiune, respectiv in situatia in care au loc livrari de bunuri sau prestari de servicii exclusiv intre membrii asociati, aportul la asociere este considerat avans la o livrare/prestare si va intra automat in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata.

Prin urmare, nerespectarea regulilor asocierii in participatiune, asa cum sunt descrise in Codul fiscal, are consecinte nefaste in ceea ce priveste tratamentul TVA aplicat operatiunilor derulate intre membrii asocierii, acest aspect putand conduce la neintelegeri cu privire la impartirea rezultatelor. Fenomenul este cu atat mai delicat cu cat majoritatea asociatilor persoane fizice intra in relatii de asociere (aportand sume de bani sau terenuri), nefiind inregistrati in scopuri de TVA, astfel incat sa poata deduce taxa pe valoarea adaugata din facturile emise de liderul asocierii in participatiune.

Balanta de verificare se intocmeste de asociatul-administrator care asigura conducerea contabilitatii asocierii

Asociatul-administrator care asigura conducerea contabilitatii asocierii intocmeste balanta de verificare a acesteia astfel incat este obligat sa evidentieze operatiunile derulate de asociere in conturi distincte de cele in care sunt inregistrate propriile activitati.

Asadar, in balanta de verificare a unei asocieri in participatiune vom regasi veniturile si cheltuielile, precum si stocurile, creantele si datoriile asocierii in participatiune, cu exceptia mijloacelor fixe puse la dispozitia asocierii, care raman in proprietatea si in contabilitatea membrilor.

Raspunderea membrilor din cadrul unei asocieri in participatiune

Nu lipsit de importanta este faptul ca in cazul in care se acumuleaza obligatii fiscale catre bugetul de stat, rezultate din desfasurarea activitatii asocierii in participatiune, membrii acesteia raspund solidar cu liderul pentru datoriile neachitate. Aceasta inseamna ca, indiferent de cota de participare in cadrul asocierii in participatiune, statul, prin ANAF, poate demara actiuni de executare silita pentru fiecare membru, constand in somatii, popriri pe conturile bancare sau pe veniturile datorate tertilor si chiar in sechestrarea si valorificarea unor bunuri mobile sau imobile detinute in proprietate.

Asocierea in participatiune: cadrul legal

–art. 20 ,,Obligatiile reprezentantilor legali’’ din Codul deprocedura fiscala (Legea nr. 207/2015):
,,(1) Reprezentantii legali ai persoanelor fizice si juridice, precum si reprezentantii desemnati ai asocierilor fara personalitate juridica sunt obligati sa indeplineasca obligatiile ce revin potrivit legislatiei fiscale persoanelor sau entitatilor reprezentate.Acesti reprezentanti indeplinesc obligatiile fiscale de plata ale persoanelor sau entitatilor reprezentate din acele mijloace pecare le administreaza.
(2) In cazul in care, din orice motiv, obligatiile fiscale ale asocierilor fara personalitate juridica nu sunt achitate potrivitalin. (1), asociatii raspund solidar pentru indeplinirea acestora”.

–art. 25 ,,Raspunderea solidara, alin. (1) lit. a) din Codul deprocedura fiscala (Legea nr. 207/2015):
,,(1) Raspund solidar cu debitorul urmatoarele persoane:
a) asociatii din asocierile fara personalitate juridica, inclusiv membrii intreprinderilor familiale, pentru obligatiile fiscale datorate de acestea, in conditiile prevazute la art. 20, alaturi de reprezentantii legali care, cu rea-credinta, au determinat nedeclararea si/sau neachitarea obligatiilor fiscale la scadenta.

–art. 225 ,,Executarea silita impotriva unei asocieri fara personalitate juridica” din Codul de procedura fiscala:

Pentru executarea silita a creantelor fiscale datorate de o asociere fara personalitate juridica, chiar daca exista un titlu executoriu pe numele asocierii, pot fi executate silit atat bunurile mobile si imobile ale asocierii, cat si bunurile personale ale membrilor acesteia.
Exista un interes direct al fiecarui membru din asocierea in participatiune in a asigura resursele financiare umane si materiale, buna functionare si eficienta activitatii, intrucat beneficiile sunt repartizate in functie de aportul adus la asociere. Toate acestea sunt posibile numai in conditiile existentei unui contract de asociere bine gandit de la inceput, precum si a unor membrii asociati seriosi, angajati sa respecte cu strictete reglementarile impuse de legea fiscala.

Iata 2 studii de caz care elimina orice neclaritate >>


Informatiile au fost preluate din editia lunii iulie a revistei Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X