Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Impozitul pe venit: 6 noutati majore pentru 2025

Data actualizarii: 23 Ianuarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozitul pe venit: 6 noutati majore pentru 2025
impozit pe venitmodificari fiscale 2025noutati fiscale 2025impozit micro
Anul 2025 aduce un val de modificari fiscale care impacteaza semnificativ firmele si contribuabilii din Romania. De la reducerea plafonului de venituri pentru  microintreprinderi, pana la eliminarea facilitatilor fiscale in IT, constructii, agricultura si industria alimentara, legislatia fiscala devine mai complexa si mai riguroasa. Totodata, au fost introduse noutati importante privind e-Factura, e-TVA si e-Transport, iar impozitul pe dividende a fost majorat, avand un impact direct asupra planificarii financiare.

Impozitul pe venit in 2025: 6 aspecte esentiale de retinut

In cele ce urmeaza, va prezentam 6 aspecte esentiale care trebuie avute in vedere in 2025 pentru a intelege si a gestiona mai bine noile reglementari fiscale.

1. Este eliminata scutirea de impozit pe venit pentru salariatii din domeniul IT, constructii, sectorul agricol si industria alimentara.

Data intrarii in vigoare: incepand  cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.
Cele mai importante modificari fiscal-contabile care va afecteaza activitatea in 2025! Le gasiti sintetizate intr-o lucrare exceptionala: Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal! Aflati dintr-o privire tot ce este nou si semnificativ pentru un contabil in 2025! Evitati necazurile cu ANAF!
2. Creste cota de impozitare pentru veniturile din dividende, obtinute de persoanele fizice 

Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impoziteaza cu cota de impozit de 10% din suma acestora, impozitul fiind final.
 
Vechea cota de impozitare: 8%.
Data intrarii in vigoare: Noua cota de 10% se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025.

IMPORTANT!
In cazul dividendelor distribuite in baza situatiilor financiare interimare intocmite in cursul anului 2024, cota de impozit pe dividende este de 8%, fara recalcularea impozitului pe dividendele respective, dupa regularizarea acestora pe baza situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2024, aprobate potrivit legii.
 
3. Sunt neimpozabile, veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, altele decat castigurile din transferul titlurilor de valoare si/sau aurului de investitii prevazute la cap. V - Venituri din investitii, precum si altele decat cele definite la cap. IX - Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal. De asemenea, nu sunt impozabile veniturile primite ca urmare a transmiterii prin acte pentru cauza de moarte a posesiei de fapt notate, in conditiile legii, de autorul succesiunii in cartea funciara.
 
4. In cazul contractelor de inchiriere, platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au si obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozitul corespunzator sumelor platite, precum si de a elibera, la solicitarea proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, beneficiar de venit, un document care sa ateste cuantumul impozitului pe venit retinut si platit.
 
5. Impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate, dezmembramintele sale sau nuda proprietate. In cazul in care valorile declarate de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate, dezmembramintele sale sau nuda proprietate sunt inferioare valorilor minime stabilite prin studiul de piata realizat de catre camerele notarilor publici cu experti evaluatori autorizati in conditiile legii, baza de calcul a impozitului o reprezinta:
 
- valoarea minima stabilita prin studiul de piata in cazul transferului dreptului de proprietate;
 
- 20% din valoarea minima stabilita prin studiul de piata, in cazul in care valoarea declarata de parti la constituirea sau transmiterea dezmembramintelor dreptului de proprietate este inferioara acesteia. Aceeasi valoare se va stabili si la stingerea pe cale conventionala sau prin consimtamantul titularului acestor dezmembraminte;
 
6. In cazul veniturilor din transferul dezmembramintelor dreptului de proprietate sub conditie suspensiva, persoanele fizice beneficiare datoreaza impozit pentru veniturile determinate si incasate ulterior autentificarii actului notarial prin care se transfera dezmembramintele dreptului de proprietate. Impozitul se calculeaza de catre contribuabili, la momentul incasarii venitului, prin aplicarea cotei prevazuta in Codul fiscal, utilizata la data autentificarii actului notarial, asupra bazei de calcul egala cu venitul incasat. Impozitul astfel calculat se declara de contribuabili pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului in care a fost incasat venitul, prin depunerea la organul fiscal competent a Declaratiei privind impozitul pe veniturile din transferul dezmembramintelor dreptului de proprietate sub conditie suspensiva, iar plata impozitului datorat se efectueaza in cadrul aceluiasi termen.
 





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X