email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizare integrala mijloc fix. Inlocuire piesa defecta. Cum procedam pentru recunoasterea in contabilitate?

amortizare integralamijloc fixmijloace fixeamortizareachizitii piese schimbinlocuire piesa

Cazul pe care vi-l propunem se refera la o societate comerciala care detine un mijloc fix amortizat integral. Valoarea de intrare este 750.000, perioada amortizare 8 ani, iar data achizitiei este luna ianuarie 2006. In luna septembrie 2016, se achizitioneaza o piesa de schimb a carei valoare este de 36.000 fara TVA. Avand in vedere ca se depaseste plafonul de 2500 si ca nu se poate determina valoarea contabila a piesei inlocuite, stabilim cum ar trebui inregistrata corect in contabilitate aceasta achizitie. Totodata, in situatia in care s-ar determina valoarea piesei inlocuite mijlocul fix, vom vedea daca ar trebui supusa amortizarii pentru valoarea piesei inlocuite si cum ar trebui stabilita perioada de amortizare.

Din punct de vedere contabil, in conformitate cu prevederile pct. 227 alin. 1-2 si pct. 229 alin. 2 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 se recunoaste in valoarea contabila a unui element de imobilizari corporale costul partii inlocuite a unui astfel de element cand acel cost este suportat de entitate, daca sunt indeplinite criteriile de recunoastere pentru imobilizarile corporale, criterii stabilite de fiecare societate prin politicile contabile proprii adoptate de managementul societatii si formalizate in manualul de politici contabile.
 
Daca aceste criterii sunt indeplinite, sunt aplicabile prevederile pct. 242 alin. 2 din reglementarile contabile conform carora, daca piesa de schimb utilizata la inlocuirea piesei uzate este recunoscuta in valoarea contabila a mijlocului fix (este "capitalizata"), atunci trebuie scoasa din evidenta valaorea contabila a piesei inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare.
 
Prin urmare, nu conteaza daca piesa de schimb depaseste plafonul de 2.500 lei, ci conteaza daca ea indeplineste criteriile de recunoastere stabilite prin politica contabila a societatii (spre exemplu, importanta decisiva a piesei pentru utilizarea in continuare a mijlocului fix, prelungirea duratei de funtionare a mijlocului fix respectiv etc.). Altminteri, daca criteriile de recunoastere nu sunt indelinite, cheltuiala cu piesa de schimb este o cheltuiala a perioadei, cu efect direct in contul de profit si pierderi al perioadei in care piesa a fost utilizata la inlocuirea celei defecte.
 
Daca societatea apreciaza ca piesa de schimb achizitionata in septembrie 2016 trebuie capitalizata, atunci va trebui sa stabileasca si o durata de amortizare pentru piesa, avand in vedere ca durata initiala a fost deja consumata, fara ca acest lucru sa presupuna obligatoriu scoaterea din evidenta a piesei inlocuite, in lipsa informatiilor privind contabila a acestei din urma piese. Noua durata de amortizare va avea la baza durata economica estimata si conditiile concrete de utilizare a mijlocului fix dupa inlocuirea piesei defecte conform pct. 238 din reglementarile contabile.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amortizare integralamijloc fixmijloace fixeamortizareachizitii piese schimbinlocuire piesa


Data aparitiei: 11 Octombrie 2016

Votati articolul "Amortizare integrala mijloc fix. Inlocuire piesa defecta. Cum procedam pentru recunoasterea in contabilitate?":
Rating:

Nota: 3.14 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X