Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Reevaluarea imobilizarilor corporale: Reguli contabile, amortizare si implicatii fiscale

Data actualizarii: 14 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reevaluarea imobilizarilor corporale: Reguli contabile, amortizare si implicatii fiscale
reevaluarea imobilizarilor corporaleRezerve din reevaluarecont 105

Entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.

Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar

Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in situatiile financiare anuale, la valoarea justa.

Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa, de la data bilantului.

Daca un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din grupa din care face parte trebuie reevaluate. Activele dintr-o grupa de imobilizari corporale se reevalueaza simultan, pentru a se evita reevaluarea selectiva si raportarea in situatiile financiare anuale a unor valori care sunt o combinatie de costuri si valori calculate la date diferite. Daca un activ dintr-o grupa nu mai poate fi reevaluat, acesta se va prezenta la cost, mai putin amortizarea cumulata si eventuale pierderi de valoare.

Valoarea justa se determina, de regula, de catre evaluatori autorizati, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international. Valoarea reevaluata se substituie valorii de intrare a imobilizarilor corporale.

Amortizarea se va calcula avand in vedere valoarea activului determinata in urma reevaluarii. Amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale reevaluate se inregistreaza in contabilitate incepand cu exercitiul financiar urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.

Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi! Cartea Verde a Contabilitatii va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala. Economisiti timp deoarece aveti toate corespondentele conturilor, cu explicatii si recomandari din partea specialistilor de top, si, in general, dispuneti de informatie specializata in domeniul fiscal-contabil. Detalii >>

Tratamentul amortizarii cumulate la data reevaluarii

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Tratamentul amortizarii cumulate la data reevaluarii

Potrivit politicii contabile adoptate de entitate, amortizarea este:

  • recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata;
     
  • eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului.

Reevaluarile trebuie facute cu suficienta regularitate, astfel incat valoarea contabila sa nu difere substantial de cea care ar fi determinata folosind valoarea justa de la data bilantului.

Daca un activ dintr-o grupa de active nu poate fi reevaluat, de exemplu, din cauza ca nu exista o piata activa pentru acel activ, activul trebuie prezentat in bilant la cost minus ajustarile cumulate de valoare.

Diferenta dintre valoarea rezultata in urma reevaluarii si valoarea la cost istoric este prezentata la rezerva din reevaluare.

Daca rezultatul reevaluarii este o crestere fata de valoarea contabila neta, atunci aceasta se trateaza astfel:

  • ca o crestere a rezervei din reevaluare, daca nu a existat o descrestere anterioara, recunoscuta ca o cheltuiala aferenta acelui activ;
  • ca un venit care sa compenseze cheltuiala cu descresterea recunoscuta anterior la acel activ.
     

Daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza:

  • ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ;
  • ca o scadere a rezervei din reevaluare cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.


Nicio parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuita direct sau indirect, cu exceptia cazului in care activul reevaluat a fost valorificat, situatie in care surplusul din reevaluare reprezinta castig efectiv realizat.

Din punct de vedere fiscal, valoarea fiscala reprezinta costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz – pentru mijloace fixe amortizabile si terenuri.

In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii.

In cazul in care se efectueaza reevaluari ale mijloacelor fixe amortizabile care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie, de productie sau al valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala ramasa neamortizata a mijloacelor fixe amortizabile se recalculeaza pana la nivelul celei stabilite pe baza costului de achizitie, de productie sau a valorii de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz.

In situatia reevaluarii terenurilor care determina o descrestere a valorii acestora sub costul de achizitie sau sub valoarea de piata a celor dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz, valoarea fiscala este costul de achizitie sau valoarea de piata a celor dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, dupa caz.

Obligativitatea reevaluarii

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Obligativitatea reevaluarii

Din punct de vedere contabil, reevaluarea este o optiune, un element de politica contabila, nu constituie o obligatie.

Din punct de vedere fiscal, desi nu se mentioneaza obligativitatea, reevaluarea periodica in cazul cladirilor asigura o cota mai mica a impozitului pe cladiri datorat de persoanele juridice.

Pentru stabilirea impozitului, valoarea impozabila a cladirilor aflate in proprietatea persoanelor juridice este valoarea de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care se datoreaza impozitul/taxa si poate fi:

  • ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele organului fiscal;
  • valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii;
  • valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in cursul anului fiscal anterior;
  • valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in cursul anului fiscal anterior;
  • in cazul cladirilor care sunt finantate in baza unui contract de leasing financiar, valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii.


Valoarea impozabila a cladirii se actualizeaza o data la cinci ani, pe baza unui raport de evaluare a cladirii intocmit de un evaluator autorizat, in conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate in vigoare la data evaluarii, depus la organul fiscal local pana la primul termen de plata din anul de referinta.

In situatia depunerii raportului de evaluare dupa primul termen de plata din anul de referinta, acesta produce efecte incepand cu data de 1 ianuarie a anului fiscal urmator.

In cazul in care proprietarul cladirii nu a actualizat valoarea impozabila a cladirii in ultimii cinci ani anteriori anului de referinta, cota impozitului este 5%.

Cartea Verde a Contabilitatii este actualizata conform Codului fiscal, cu toate modificarile si completarile ulterioare! Consultati Cartea Verde a Contabilitatii si, garantat, nu veti avea nicio greseala in inregistrarile contabile, totul va fi conform prevederilor legale la zi! Detalii aici >>

Tratamentul imobilizarilor corporale care sunt complet amortizate

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Tratamentul imobilizarilor corporale care sunt complet amortizate

Daca o imobilizare corporala complet amortizata mai poate fi folosita, entitatea poate proceda la reevaluarea acesteia.

Cu ocazia reevaluarii imobilizarii corporale, acesteia i se stabileste o noua valoare si o noua durata de utilizare economica, corespunzatoare perioadei estimate a se folosi in continuare.

Transferul surplusului din reevaluare asupra contului de rezultat reportat se face atunci cand surplusul se considera un castig realizat.

Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. O parte din castig poate fi realizata pe masura ce activul este folosit de entitate.

La scoaterea din evidenta a activului, intreaga rezerva din reevaluarea aferenta activului este transferata asupra rezultatului reportat.

Pe masura utilizarii activului de catre entitate, rezerva din reevaluarea aferenta activului este transferata asupra rezultatului reportat, concomitent cu amortizarea activului, lunar, cu o suma egala cu:
amortizarea aferenta valorii reevaluate – amortizarea aferenta costului initial al imobilizarii

Inregistrarea in contabilitate a rezultatelor reevaluarii se face pentru fiecare element in parte, in analiticele contului 105 – Rezerve din reevaluare.

Nu se admit compensari intre minusurile din reevaluare ale unui element cu plusurile din reevaluare ale altui element.

Prevederi de natura fiscala

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Prevederi de natura fiscala

Veniturile reprezentand cresteri de valoare rezultate din reevaluarea mijloacelor fixe, terenurilor, imobilizarilor necorporale, dupa caz, care compenseaza cheltuielile cu descresterile anterioare, aferente aceleiasi imobilizari, sunt venituri neimpozabile.

Cheltuielile din reevaluarea imobilizarilor necorporale/mijloacelor fixe, in cazul in care, ca urmare a efectuarii unei reevaluari efectuate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se inregistreaza o descrestere a valorii acestora, sunt cheltuieli nedeductibile.
Cresterile din reevaluare se includ in valoarea fiscala a imobilizarilor.

Rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X