email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF modifica doua formulare privind regimul special pentru agricultori

regim special agricultorianafconducerea contabilitatiiformularul 098

Prin modificarile aduse Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.84/2016 pentru modificarea ºi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, a fost introdus un regim special pentru agricultori, aplicabil incepand cu data de 1 ianuarie 2017.

Potrivit art.3151 alin.(12) lit.a) din Codul fiscal, in situatia in care agricultorul care aplica regimul special realizeaza livrari intracomunitare cu produse agricole, prestari de servicii intracomunitare, achizitii intracomunitare de bunuri, achizitii de servicii intracomunitare are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art.317 din Codul fiscal.

De asemenea, in conditiile prevazute de art.317 alin.(9) din Codul fiscal, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform acestui articol, pot solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Avand in vedere cele de mai sus, este necesara completarea formularului (091) "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii, precum si pentru agricultori care efectueaza livrari intracomunitare de bunuri (091)", utilizat pentru inregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de TVA, conform art.317 din Codul fiscal, cu rubrici destinate persoanelor care aplica regimul special pentru agricultori si care efectueaza livrari intracomunitare de bunuri agricole.

In alta ordine de idei, directiile de specialitate din ANAF au solicitat introducerea in formularul 098 "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a informatiilor referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii contribuabililor pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii. Solicitarea a fost motivata de faptul ca la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nu sunt disponibile informatii cu privire la existenta contractelor de prestari servicii de contabilitate.

Totodata, se precizeaza ca lipsa acestor informatii conduce la un blocaj al procedurii de inregistrare in scopuri de TVA. Astfel, se propune completarea formularului 098 "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal", precum ºi a instructiunilor de completare ale acestuia:

- includerea in continutul sectiunii "Alte date privind contribuabilul" a unei rubrici referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii contribuabililor, pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii, conform art. 10 alin. (3) din Legea nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

- extinderea formularului (098) cu o anexa, in care sa fie cuprinse datele de identificare ale persoanei care asigura organizarea si conducerea contabilitatii, conform art.10 alin.(3) din Legea nr.82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Sursa: ANAF
 


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regim special agricultorianafconducerea contabilitatiiformularul 098


Data aparitiei: 14 Aprilie 2017
Ultima actualizare: 17 Aprilie 2017

Votati articolul "ANAF modifica doua formulare privind regimul special pentru agricultori":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X