email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Retrospectiva: Modificarea unor formulare utilizate la inregistrarea in scopuri de TVA

FormulareTVAformularul 088formularul 089registrul comertuluiANAFinregistrarea in scopuri de TVA


I.  Va reamintim ca in Monitorul   Oficial   nr.580   din   03.08.2015 a   fost   publicat   Ordinul   nr. 1966/2015  pentru aprobarea modelului si continutului formularului (088) "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA" .

Formularul (088) se completeaza si se depune de catre:

1. Societatile care sunt infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA la momentul infiintarii, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal,  insotit de formularul 098 "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal".  

Formularul se depune in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului. Potrivit art.153 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent:

a)  inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, in urmatoarele cazuri:

- daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;

- daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 152  alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.

2. Societatile infiintate in  baza Legii nr.  31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit dispozitiilor art. 153 alin. (1) lit. b) si c) sau alin. (9^1) din Codul fiscal, odata cu declaratia de mentiuni (formular 010)   sau   odata   cu   "Cererea   de   inregistrare  in scopuri   de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 153 alin. (9^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (formular 099)", dupa caz.

Potrivit art.153 alin.(1) lit.b) si c) din Codul fiscal, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent:

b)  daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152  alin. (1) respectiv 65.000 euro (220.000 lei), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;

c)  daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 152  alin. (1) respectiv 65.000 euro (220.000 lei),
dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.

3. Persoanele impozabile, societati, infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si  care sunt inregistrate in scopuri de TVA potrivit   dispozitiilor   art.   153   din   Codul   fiscal,   la   solicitarea   organelor   fiscale competente, formulata in temeiul prevederilor art. 52 din Codul de procedura fiscala,  in situatii cum ar fi:

a) schimbarea sediului social;
b) schimbarea administratorilor si/sau a asociatilor.

Formularul (088) se completeaza cu ajutorul programului informatic de asistenta pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si care poate fi descarcat de pe pagina de internet www.anaf.ro.

La data intrarii in vigoare a Ordinului 1966/2015 se abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 112/2015 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare fiscale utilizate de unele persoane impozabile in domeniul taxei pe valoarea adaugata, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 40 din 16 ianuarie 2015.

II.  In Monitorul Oficial nr.579 din  3 august 2015, a fost publicat Ordinul nr. 1965/2015 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.

Prin Ordinul nr.1965/2015 se aproba modelul si continutul formularului (098).      
 
Formularul   (098)   "Cererea   de   inregistrare   in   scopuri   de   taxa   pe valoarea   adaugata,   conform   art.   153   alin.   (1)   lit.   a)   din   Codul   fiscal,  se completeaza si se depune de catre societatile care se infiinteaza in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cererea se depune de catre solicitant, in calitate de reprezentant legal al societatii pentru care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA, de catre un asociat al acesteia sau alta persoana imputernicita, potrivit legii, la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata.

Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sediul social declarat in cererea de inmatriculare in registrul comertului. Formularul se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect toate datele prevazute. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.

Material intocmit de Finante Neamt

 

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
FormulareTVAformularul 088formularul 089registrul comertuluiANAFinregistrarea in scopuri de TVA


Data aparitiei: 10 Septembrie 2015

Votati articolul "Retrospectiva: Modificarea unor formulare utilizate la inregistrarea in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X