email
Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea in scopuri de TVA nu se va mai face in D098. Noua cerere pe care o au firmele la dispozitie

Inregistrarea in scopuri de TVA nu se va mai face in D098. Noua cerere pe care o au firmele la dispozitie
declaratia 098inregistrare fiscalatva

Pentru a simplifica procesul declarativ, prin reducerea numarului de formulare necesar a fi depuse de catre contribuabili pentru inregistrarea in scopuri de TVA, ANAF propune eliminarea Declaratiei 098, potrivit unui proiect de ordin recent. 


Rubricile din formularul 098 privind inregistrarea in scopuri de TVA au fost inserate in formularul “Cerere de inregistrare fiscala” aprobat prin Ordinul comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (nr.2509/09.12.2022) si al ministrului justitiei (nr.5672/C/19.12.2022). In aceste conditii, persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA inca de la inmatricularea in registrul comertului vor completa rubricile corespunzatoare chiar in Cererea de inregistrare fiscala, care constituie anexa la cererea de inregistrare in registrul comertului.

Potrivit prevederilor Legii nr.265/2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului, entitatile supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului solicita odata cu depunerea cererii de inregistrare in registrul comertului si inregistrarea fiscala.

Ca urmare, prin Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al ministrului justitiei nr.2509/5672/C/2022 a fost aprobat modelul, continutul si instructiunile de completare ale formularului “Cerere de inregistrare fiscala”, ca anexa la formularul „Cerere de inregistrare in registrul comertului”, pentru a asigura posibilitatea entitatile supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului sa solicite odata cu inmatricularea/inregistrarea in registrul comertului si inregistrarea fiscala in evidenta organului fiscal.

Anterior acestor dispozitii legale, societatile care solicitau, inca de la inmatricularea in registrul comertului, si inregistrarea in scopuri de TVA, in temeiul dispozitiilor art.316 alin.(1) lit.a) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, utilizau formularul (098) ”Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal”, care se depunea la organul fiscal competent in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului.

Totodata, se impune si reformularea prevederilor Procedurii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art.316 alin.(1) lit.a), b) sau c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.239/2021, potrivit carora formularul (098) ”Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal” se depune la organul fiscal competent in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului. De asemenea, prin proiectul de ordin se propune si reglementarea situatiei in care o persoana impozabila pentru care se aplica procedura de inregistrare in scopuri de TVA, din oficiu, indeplineste una din situatiile de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. Astfel, pentru aplicarea unui tratament fiscal unitar persoanelor impozabile, indiferent daca acestea solicita inregistrarea in scopuri de TVA sau sunt supuse procedurii de inregistrare din oficiu in scopuri de TVA, se propune aplicarea, in mod corespunzator, a procedurii prevazuta de Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.239/2021. In acest sens, se propune ca, si in situatia aplicarii procedurii de inregistrare, din oficiu, in scopuri de TVA, organul fiscal sa efectueze, concomitent, atat inregistrarea in scopuri de TVA, cat si anularea inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabilului, daca acesta se afla intruna din situatiile de anulare a inregistrarii prevazute la art.316 alin.(11) lit.a) sau c) din Codul fiscal (inactivitate sau cazier fiscal).

ANAF mentioneaza in referatul de aprobare ca aplicarea unui tratament unitar este impusa si de efectele produse de anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Astfel, reiteram dispozitiile art.11 din Codul fiscal, potrivit carora persoanele impozabile carora li s-a anulat, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, aferenta operatiunilor taxabile
desfasurate in perioada respectiva. Aceste dispozitii sunt aplicabile indiferent daca persoana impozabila a fost inregistrata in scopuri de TVA la cerere sau din oficiu, la constatarea organului fiscal.

Extras din proiectul de ordin al ANAF

Art.I - Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.631/2016 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.131 din 19 februarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 1, litera d) se abroga.
2. Anexa nr.4 se abroga.
3. La anexa nr.7, punctul IV se abroga.

Art.II - Trimiterile la formularul "Cererea de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (098)", din cuprinsul actelor normative in vigoare, se considera a fi facute la sectiunea „Taxa pe valoarea adaugata” din formularul „Cerere de inregistrare fiscala”, care reprezinta
anexa la formularul „Cerere de inregistrare in registrul comertului”, aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al ministrului justitiei nr.2509/5672/C/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularului “Cerere de inregistrare fiscala” si a instructiunilor de completare a formularului ”Cerere de inregistrare fiscala”.

Art.III - Punctele 3 si 4 din Anexa la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.239/2021 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art.316 alin.(1) lit. a), b) sau c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.182 din 23 februarie 2021, se modifica
si vor avea urmatorul cuprins:

”3.(1) Persoana impozabila supusa inmatricularii la registrul comertului, care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal, respectiv de la data inregistrarii in registrul comertului, depune la oficiul registrului comertului de pe langa tribunal, formularul ”Cerere de inregistrare fiscala”, care reprezinta anexa la formularul ”Cerere
de inregistrare in registrul comertului”, avand completata sectiunea corespunzatoarea taxei pe valoare adaugata.

(2) Persoana impozabila care nu este supusa inmatricularii la registrul comertului, care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent, declaratia de inregistrare fiscala. In aceasta situatie, declaratia de inregistrare fiscala se depune cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA se face prin completarea rubricii "Date privind vectorul fiscal", sectiunea "Taxa pe valoarea adaugata" din declaratie.

(3) Persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit dispozitiilor art.316 alin.(1) lit.b) sau c) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent declaratia de mentiuni, avand completata rubrica "Date privind vectorul fiscal", sectiunea "Taxa pe valoarea adaugata".

(4) Declaratia prin care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit alin.(2) sau alin.(3), se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunica prin posta, cu confirmare de primire, ori prin mijloace electronice sau prin sisteme electronice de transmitere la distanta.

4.(1) Dupa primirea declaratiei, depusa potrivit pct.3 alin.(2) sau pct.3 alin.(3), compartimentul de specialitate analizeaza informatiile cuprinse in declaratie si, dupa caz, in documentatia prezentata si verifica caracterul complet si corectitudinea acestora.

(2) Compartimentul de specialitate intocmeste Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, avand inscrise data inregistrarii si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit.
 

Documentul poate fi consultat integral AICI. ►


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa politicilor si procedurilor contabile!


Pachetul de POLITICI SI PROCEDURI CONTABILE va ajuta sa evitati o amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa setului complet de politici si procedur.

Atentie, cele doua lucrari mentionate mai sus sunt in perfecta concordanta cu noile reguli de intocmire a politicilor si a procedurilor contabile, reguli introduse de:

  •   OMFP nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulerioare;
  •   OMFP nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile;
  •   Legea nr. 227/2015 privind noul Cod fiscal.
  •   Legea 263/2019
  •   OUG 78/2019
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 098inregistrare fiscalatva

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 09 Februarie 2023


Votati articolul "Inregistrarea in scopuri de TVA nu se va mai face in D098. Noua cerere pe care o au firmele la dispozitie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X