email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OPANAF 3289/2017 : Noi prevederi privind reactivarea contribuabililor inactivi

OPANAF 3289/2017 : Noi prevederi privind reactivarea contribuabililor inactivi
inactivitatecontribuabili inactivireactivarea fiscalareactivarea contribuabililoropanaf 3289/2017

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat o noua procedura privind reactivarea contribuabililor inactivi. In conformitate cu prevederile legale in vigoare, contribuabilii/platitorii ce nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege, sunt inscrisi de catre organul fiscal in Registrul contribuabililor inactivi.

Prin noul act normativ nu se inscriu in evidenta contribuabililor declarati inactivi acei contribuabili care, ca urmare a notificarilor comunicate de organul fiscal, depun cel putin o declaratie fiscala aferenta perioadei de referinta, pana la expirarea termenului de 15 zile prevazut in notificare.

De subliniat faptul ca aceasta procedura nu se aplica acelor contribuabili care au fost declarati inactivi pentru ca s-au sustras de la inspectia fiscala sau pentru ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat. 


CAPITOLUL I

Procedura privind declararea contribuabililor inactivi, potrivit art. 92 alin. (1) lit. a) si d) - g) din Codul de procedura fiscala

A. Prevederi generale

 1. in evidenta contribuabililor declarati inactivi, potrivit prevederilor art. 92 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura fiscala, sunt inscrisi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica care nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege.

 2. in evidenta contribuabililor declarati inactivi, potrivit prevederilor art. 92 alin. (1) lit. d) - g) din Codul de procedura fiscala, sunt inscrisi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica care se afla in una dintre urmatoarele situatii:

 - inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului;
 - durata de functionare a societatii este expirata;
 - societatea nu mai are organe statutare;


 - durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.

 3. Contribuabilii pentru care s-a deschis procedura insolventei in forma simplificata, contribuabilii care au intrat in faliment sau cei pentru care s-a pronuntat ori a fost adoptata o hotarare de dizolvare sunt declarati inactivi, potrivit art. 92 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura fiscala, doar daca pe parcursul unui semestru calendaristic nu isi indeplinesc nicio obligatie declarativa prevazuta de lege.

 4. Competenta pentru constatarea indeplinirii conditiilor prevazute la pct. 1 revine compartimentului cu atributii in domeniul gestionarii registrului contribuabililor si declaratii fiscale din cadrul organelor fiscale centrale in a caror evidenta fiscala sunt inregistrati contribuabilii, denumit in continuare compartiment de specialitate.

 5. Declararea in inactivitate a contribuabililor prevazuti la pct. 1 nu se poate face inainte de implinirea termenului de 15 zile de la instiintarea contribuabilului privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei de impunere, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

 6. in sensul prezentei proceduri, prin obligatie declarativa se intelege obligatia de depunere a urmatoarelor formulare:

 - 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat";
 - 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate";
 - 101 "Declaratie privind impozitul pe profit";
 - 300 "Decont de taxa pe valoarea adaugata";
 - 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata";
 - 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare de bunuri";
 - 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national".

 7. Fluxul privind declararea contribuabililor inactivi, potrivit art. 92 alin. (1) lit. a) din Codul de procedura fiscala, se aplica semestrial, astfel:

 a) incepand cu data de 25 iunie, pentru termenele de declarare 25 ianuarie - 25 iunie (declaratii aferente lunilor decembrie an precedent - mai an curent);
 b) incepand cu data de 25 decembrie, pentru termenele de declarare 25 iulie - 25 decembrie (declaratii aferente lunilor iunie – noiembrie).

 8. Nu se inscriu in evidenta contribuabililor declarati inactivi acei contribuabili care, ca urmare a notificarilor comunicate de organul fiscal central, depun cel putin o declaratie fiscala aferenta perioadei de referinta, pana la expirarea termenului de 15 zile prevazut in continutul notificarii.

 9. Fluxul privind declararea ca inactivi a contribuabililor, potrivit art. 92 alin. (1) lit. d) - g) din Codul de procedura fiscala, se aplica in termen de 5 zile de la primirea informatiilor de la Oficiul National al Registrului Comertului.

 10. Declararea in inactivitate a contribuabililor prevazuti la art. 92 alin. (1) lit. f) si g) din Codul de procedura fiscala se va face dupa implinirea termenului de 30 de zile de la comunicarea catre contribuabil a notificarii referitoare la situatiile respective, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

 11. Nu se inscriu in evidenta contribuabililor declarati inactivi acei contribuabili care, ca urmare a notificarilor transmise de organul fiscal central, fac dovada ca nu se mai afla in situatia pentru care au fost inclusi in lista, pana la expirarea termenului de 30 de zile prevazut in continutul notificarii.

 12. Prezenta procedura nu se aplica contribuabililor care au fost declarati inactivi, potrivit conditiilor prevazute la art. 92 alin. (1) lit. b) si c) din Codul de procedura fiscala.

Consultati actul integral - OPANAF 3289/2017 - aici!


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inactivitatecontribuabili inactivireactivarea fiscalareactivarea contribuabililoropanaf 3289/2017


Data aparitiei: 15 Decembrie 2017

Votati articolul "OPANAF 3289/2017 : Noi prevederi privind reactivarea contribuabililor inactivi":
Rating:

Nota: 4.86 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X