Lege nr. 469 din 09/07/2002 publicata in Monitorul Oficial, nr. 529 din 19/07/2002 se aplica tuturor contractelor incheiate pentru realizarea actelor de comert de catre agentii economici comercianti, persoane juridice, si comercianti, persoane fizice, denumite in continuare parti contractante, indiferent de forma de proprietate.
Contractul trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu, in functie de natura sa, clauze contractuale referitoare la:
-obligatiile ce revin partilor in derularea contractului,
-conditiile de livrare si de calitate a bunurilor si/sau serviciilor,
-termenele,
-modalitatile de plata si de garantare a platii pretului,
-instrumentele de plata si clauzele de consolidare a pretului in conditiile inflatiei si devalorizarii, riscul contractual, precum si
-modul de solutionare a eventualelor litigii aparute in legatura cu derularea si executarea contractului.
Partile contractante pot depune diligentele necesare in scopul obtinerii de informatii privind credibilitatea financiara si seriozitatea persoanei juridice sau a persoanei fizice cu care intra in raporturi contractuale, in conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei privind organizarea si functionarea Centralei Incidentelor de Plati.
Partile contractante au obligatia efectuarii tuturor platilor la data scadentei, stabilita conform contractelor si vor organiza evidenta obligatiilor de plata pe scadente, potrivit contractelor.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a contabilitatii
In contractele incheiate partile contractante vor prevedea ca, in cazul neindeplinirii in termen de 30 de zile de la data scadentei a obligatiilor contractuale, debitorii sa plateasca, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de intarziere.
In contractele comerciale dintre partile contractante, indiferent de forma in care acestea se incheie, in afara penalitatilor contractuale prevazute, pentru compensarea prejudiciului suferit de catre creditor ca urmare a indeplinirii cu intarziere sau a neindeplinirii obligatiilor asumate de debitor, se pot include si daune-interese pentru neexecutarea totala sau partiala a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
Totalul penalitatilor pentru intarziere in decontare, nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul.
Partile contractante, persoane juridice, care, cu rea-credinta stabilita in conditiile legii, nu isi indeplinesc obligatiile asumate prin contract, vor sista orice plata reprezentand sporuri, cu exceptia celui de vechime, indemnizatii si premii pentru membrii consiliilor de administratie, directorii generali, directorii generali adjuncti, directorii si directorii adjuncti, precum si achizitii de bunuri mobile sau imobile.
Comerciantii, persoane fizice, care, cu rea-credinta stabilita in conditiile legii, nu isi indeplinesc obligatiile asumate prin contract, vor sista, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, orice achizitii de bunuri mobile sau imobile.
Partile contractante pot realiza platile prin utilizarea urmatoarelor instrumente de plata garantate si/sau mecanisme de mobilizare a creantelor:
a) ordin de plata;
b) cec, certificat conform prevederilor Legii asupra cecului nr. 59/1934 , cu modificarile ulterioare;
c) cambie si bilet la ordin, avalizate de o societate bancara si acceptate in prealabil de obligatul principal, conform prevederilor Legii asupra cambiei si biletului la ordin nr. 58/1934 , cu modificarile ulterioare;
d) forfetare sau factoring.
Partile contractante vor introduce cereri de chemare in judecata in vederea recuperarii creantelor, cu exceptia celor reglementate prin norme speciale. Dupa pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive in favoarea sa, prin executorul judecatoresc, conform prevederilor legale in vigoare, creditorul va urmari patrimoniul debitorului, in urmatoarea ordine:
a) mijloace banesti, inclusiv disponibilitatile aflate in conturile bancare;
b) active financiare de orice fel;
c) produse finite, materii prime si materiale, mijloace fixe;
d) creante si alte valori patrimoniale aflate in circuitul civil.
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei urmatoarele fapte:
a) neefectuarea, cu rea-credinta stabilita in conditiile legii, de catre debitor a platilor la data scadentei, potrivit art. 3 alin. (1) din Legea nr. 469/2002 , cu exceptia celor reglementate prin norme speciale;
“Art. 3. – alin (1) Partile contractante au obligatia efectuarii tuturor platilor la data scadentei, stabilita conform contractelor. “
b) neasigurarea evidentei obligatiilor de plata pe scadente, conform art. 3 alin. (2) din Legea nr. 469/2002 ;
“Art.3 – alin (2) Partile contractante vor organiza evidenta obligatiilor de plata pe scadente, potrivit contractelor.”
c) incalcarea prevederilor art. 5. din Legea nr. 469/2002
“Art. 5. – alin (1) Partile contractante, persoane juridice, care, cu rea-credinta stabilita in conditiile legii, nu isi indeplinesc obligatiile asumate prin contract, vor sista orice plata reprezentand sporuri, cu exceptia celui de vechime, indemnizatii si premii pentru membrii consiliilor de administratie, directorii generali, directorii generali adjuncti, directorii si directorii adjuncti, precum si achizitii de bunuri mobile sau imobile.
(2) Comerciantii, persoane fizice, care, cu rea-credinta stabilita in conditiile legii, nu isi indeplinesc obligatiile asumate prin contract, vor sista, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, orice achizitii de bunuri mobile sau imobile. “