email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HG 80/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fortei de munca

HG 80/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fortei de munca
monitorul oficialHG 80/2018forta de muncacontributia asiguratoare

Va informam ca in Monitorul Oficial nr. 224 din 13 martie 2018 a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 80 din 1 martie 2018 referitoare la modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fortei de munca.
 

Consultati mai jos un fragment din document.


"Art. I. - Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 181 din 18 martie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 8, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins: " (3) Termenul de 60 de zile, prevazut la alin. (1) si la art. 17 alin. (2) lit. a) din lege, se implineste la ora 24,00 a celei de a 60-a zile, calculata de la data absolvirii. (4) In situatia in care termenul calculat conform alin. (3) se implineste intr-o zi nelucratoare, acesta se prelungeste pana la sfarsitul primei zile lucratoare care urmeaza, ora 24,00."

2. La articolul 15 alineatul (3), dupa litera f) se introduce o noua litera, litera g), cu urmatorul cuprins: " g) persoanele care realizeaza venituri incluse in baza de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca si care se acorda de catre angajator sau platitorul de venit persoanelor prevazute la art. 19 din lege, ulterior incetarii contractului individual de munca, contractului de munca temporara, raportului de serviciu, mandatului pentru care au fost numite sau alese, contractului de management sau contractului de mandat, conform prevederilor legale, cu exceptia veniturilor din salarii si asimilate salariilor stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotarari judecatoresti ramase definitive si executorii." |
 

3. La articolul 16, partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins: "

Art. 16. - Prin sintagma «nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii», potrivit art. 34 alin. (1) lit. c) din lege, se intelege:".

4. La articolul 16, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins: " c) nesolicitarea pensionarii anticipate sau anticipate partial, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege."

5. La articolul 18, alineatele (1), (2), (3), (4) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: "

 

Art. 18. - (1) In vederea certificarii stagiului minim de cotizare prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al indemnizatiei de somaj stabilita potrivit art. 39 alin. (21 ) din lege si baza lunara de calcul al contributiei 2 asiguratorii pentru munca stabilita potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015, cu modificarile si co 3 "

5) In situatiile in care, pentru perioadele prevazute la alin. (2) lit. a) si b), desfasurarea raporturilor de munca sau de serviciu ori a raporturilor juridice prevazute la art. 17 alin. (1) din lege nu poate fi dovedita prin declaratiile prevazute la alin. (2), stabilirea si certificarea stagiului de cotizare se pot face si pe baza altor acte juridice, intocmite in conditiile legii, in temeiul carora s-au nascut si desfasurat raporturile juridice. . . . . . . . . . . .

(7) Prin exceptie, in situatia persoanelor care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevazute la art. 19 din lege, certificarea stagiului minim de cotizare prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege se face pe baza informatiilor din cuprinsul declaratiilor de natura celor prevazute la alin. (2) si a adeverintei eliberate potrivit art. 18 sau, dupa caz, doar pe baza adeverintei eliberate potrivit art. 18, in cazul in care se constata ca nu s-a depus declaratia de natura celor prevazute la alin. (2)."

8. La articolul 191 , alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

" Art. 191 . - (1) Veniturile care constituie baza de calcul al indemnizatiei de somaj prevazute la art. 39 alin. (21 ) din lege sunt veniturile care constituie baza de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca."

9. La articolul 191 , dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11 ), cu urmatorul cuprins: "

(11 ) Baza de calcul al indemnizatiei de somaj si baza lunara de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiu de cotizare, sunt cele din cuprinsul declaratiei lunare privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, prevazuta la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, depusa potrivit prevederilor legale si pusa la dispozitia agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, pe cale electronica, din sistemul informatic al Ministerului Finantelor Publice."

10. La articolul 191 , alineatele (2) si (9) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

" (2) Pentru persoanele care au fost asigurate facultativ in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazuta la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj la care aceste persoane s-au asigurat, potrivit legii, si la care s-a calculat si s-a platit contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj prevazuta la art. 20 alin. (2) din lege. . . . . . . . . . . . (9) In situatia consilierilor locali, judeteni sau ai municipiului Bucuresti, care realizeaza venituri reprezentand indemnizatie de sedinta, in conditiile in care aceste persoane nu au calitatea de pensionar, perioada reprezentand luna in care se realizeaza astfel de venituri constituie stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj."

11. La articolul 31, dupa alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) si (4), cu urmatorul cuprins:

" (3) Cererea prevazuta la alin. (2) se depune fie personal, fie prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, prin fax sau e-mail.

(4) In situatia in care cererea transmisa prin modalitatile prevazute la alin. (3) nu este lizibila sau completa, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acesteia in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii." 1

2. La articolul 40, alineatele (12 ) si (14 ) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

4 " (12 ) In situatia in care documentele transmise in termen, prin modalitatile prevazute la alin. (11 ), nu sunt lizibile sau persoana nu a transmis toate documentele, agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti solicita persoanei redepunerea acestora, respectiv transmiterea documentelor care lipsesc, in termen de 5 zile de la data primirii solicitarii, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitari sunt considerate a fi depuse in termen. . . . . . . . . . . . (14 ) In situatia in care persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile sau nu transmite documentele care lipsesc in termenul de 5 zile prevazut la alin. (12 ), aceasta poate solicita acordarea drepturilor prevazute la art. 72 din lege prin depunerea unei noi cereri insotite de toate documentele prevazute la alin. (1), in termenul de decadere din drepturi de 60 de zile prevazut la alin. (1)."
 


Consultati textul integral aici. >>


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monitorul oficialHG 80/2018forta de muncacontributia asiguratoare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 14 Martie 2018


Votati articolul "HG 80/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fortei de munca":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 14 Martie 2018 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X