Monografia contabila in cazul productiei de energie electrica se organizeaza si se conduce ca pentru orice activitate de productie, in conformitate cu regulile si principiile stabilite de Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014. Se tine cont de faptul ca nu exista materii prime.
Inregistrarile contabile sunt cele specifice activitatii de productie.
Cheltuielile societatii se inregistreaza dupa natura si, daca se poate, pe analitice distincte privind participarea lor la procesul de productie (directe, indirecte si administrative):
3xx = 401
6xx = 3xx
6811 = 28xx
641 = 421
646 = 436
Obtinerea energiei:
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
345 = 711
Vanzarea catre furnizorul de energie:
4111=7015
Descarcare gestiunii:
711 = 345
Inregistrarea facturii emisa de furnizorul de energie:
605=401
Compensarea sumelor:
401=4111
Legat de determinarea costului de productie, este necesar sa fie determinat costul de productie aferent energiei electrice produse de societate, asa cum rezulta din insumarea costurilor directe si indirecte de productie.
Costul stocurilor trebuie sa cuprinda toate costurile aferente achizitiei, productiei, prelucrarii, precum si alte costuri suportate pentru a aduce bunurile, lucrarile, serviciile in forma si in locul in care se gasesc in prezent.
Pentru calculul costurilor bunurilor, lucrarilor, serviciilor si al costurilor perioadei, cheltuielile inregistrate in contabilitatea financiara dupa natura lor se grupeaza in contabilitatea de gestiune astfel:
• Cheltuieli directe
Cheltuielile directe = acele cheltuieli care se identifica pe un anumit obiect de calculatie inca din momentul efectuarii lor si se includ direct in costul obiectelor respective.
Cheltuielile directe cuprind:
- costul de achizitie al materiilor prime si materialelor directe consumate,
- energia consumata in scopuri tehnologice,
- manopera directa
- alte cheltuieli directe.
• Cheltuieli indirecte
Aceste cheltuieli privesc obtinerea mai multor produse, executarea mai multor lucrari, servicii sau comenzi, respectiv faze, activitati.
Includerea cheltuielilor indirecte in costul obiectelor de calculatie/ purtatorilor de cost se realizeaza in mod indirect, prin repartizare, pe baza unor procedee rationale, aplicate cu consecventa, adecvate tipului de cheltuieli care urmeaza a fi repartizate si obiectelor/purtatorilor de costuri asupra carora se repartizeaza.
In acesta categorie se includ cheltuieli, cum ar fi:
- materii prime si materiale indirecte;
- cheltuieli indirecte privind forta de munca;
- alte cheltuieli atribuibile obiectului de calculatie.
Foto: pixabay.com