email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara de la 1 iulie 2024

Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara de la 1 iulie 2024

Conform art. 1 din HG 598/2024, incepand cu data de 1 iulie 2024, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 168,000 ore pe luna, reprezentand 22,024 lei/ora.

Astfel, textul citat mentioneaza o majorare a salariului de baza minim brut pe tara la 3.700 lei incepand cu data de 1 iulie fara sa faca niciun fel de referire la domeniile industrie alimentara si agricultura.

In anul 2023, cand salariul de baza minim brut pe tara a fost majorat de la 3.000 lei la 3.300, HG 900/2023 a reglementat astfel:
Art. 1
Incepand cu data de 1 octombrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 19,960 lei/ora.

Art. 2
Prevederile art. 1 nu se aplica in sectorul agricol si industria alimentara, fiind aplicabile prevederile art. III din Legea nr. 135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Prin urmare, HG 900 a reglementat expres faptul ca salariul minim de 3300 lei nu se aplica in industria alimentara si agricultura, spre deosebire HG 598 care nu contine o astfel de reglementare.

Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara ramane la 3.436 de lei

In comunicatul Ministerului Muncii pe care il puteti vizualiza mai jos, se precizeaza expres ca in domeniul agriculturii si industriei alimentare salariul de baza minim brut pe tara ramane la 3.436 lei.

"Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, incepand cu data de 1 iulie 2024, fata de 3.300 lei cat este in prezent.

Masura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocuparii in sectoarele in care exista cerere de forta de munca si reducerea muncii la negru si la nivel economic, prin cresterea consumului, cu influenta si asupra importului bunurilor de consum si sporirea puterii de cumparare a salariatilor.

„Demersul este menit sa aduca un trai mai bun angajatilor din Romania si sa reduca saracia in munca. Majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata presupune o apropiere a remuneratiei de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana. In plus, din experienta anilor trecuti, cresterea salariului minim a adus si o crestere pe verticala a majoritatii salariilor, nu doar pentru cele minime”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.

Tariful orar va fi de 22,024 lei/ora pentru un program normal de lucru in medie de 168 ore/luna.

Valoare neta majorata a salariului minim brut pe tara este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.

In Romania beneficiaza in prezent de salariul minim brut garantat in plata aproximativ 760.000 de salariati, respectiv in jur de 14% din numarul total de salariati activi. De majorarea salariului de baza minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariati.

Aceasta nu se aplica salariatilor din agricultura si industria alimentara, pentru aceste categorii aplicandu-se prevederile legale in vigoare."
 

Explicatii oferite in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 18 Iunie 2024
Ultima actualizare: 21 Iunie 2024

Votati articolul "Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara de la 1 iulie 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X