email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara de la 1 iulie 2024

Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara de la 1 iulie 2024

Conform art. 1 din HG 598/2024, incepand cu data de 1 iulie 2024, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 168,000 ore pe luna, reprezentand 22,024 lei/ora.

Astfel, textul citat mentioneaza o majorare a salariului de baza minim brut pe tara la 3.700 lei incepand cu data de 1 iulie fara sa faca niciun fel de referire la domeniile industrie alimentara si agricultura.

In anul 2023, cand salariul de baza minim brut pe tara a fost majorat de la 3.000 lei la 3.300, HG 900/2023 a reglementat astfel:
Art. 1
Incepand cu data de 1 octombrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 19,960 lei/ora.

Art. 2
Prevederile art. 1 nu se aplica in sectorul agricol si industria alimentara, fiind aplicabile prevederile art. III din Legea nr. 135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Prin urmare, HG 900 a reglementat expres faptul ca salariul minim de 3300 lei nu se aplica in industria alimentara si agricultura, spre deosebire HG 598 care nu contine o astfel de reglementare.

Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara ramane la 3.436 de lei

In comunicatul Ministerului Muncii pe care il puteti vizualiza mai jos, se precizeaza expres ca in domeniul agriculturii si industriei alimentare salariul de baza minim brut pe tara ramane la 3.436 lei.

"Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, incepand cu data de 1 iulie 2024, fata de 3.300 lei cat este in prezent.

Masura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocuparii in sectoarele in care exista cerere de forta de munca si reducerea muncii la negru si la nivel economic, prin cresterea consumului, cu influenta si asupra importului bunurilor de consum si sporirea puterii de cumparare a salariatilor.

„Demersul este menit sa aduca un trai mai bun angajatilor din Romania si sa reduca saracia in munca. Majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata presupune o apropiere a remuneratiei de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana. In plus, din experienta anilor trecuti, cresterea salariului minim a adus si o crestere pe verticala a majoritatii salariilor, nu doar pentru cele minime”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.

Tariful orar va fi de 22,024 lei/ora pentru un program normal de lucru in medie de 168 ore/luna.

Valoare neta majorata a salariului minim brut pe tara este de 2.363 lei, pentru o deducere de 300 lei, majorarea pe net fiind de 284 lei.

In Romania beneficiaza in prezent de salariul minim brut garantat in plata aproximativ 760.000 de salariati, respectiv in jur de 14% din numarul total de salariati activi. De majorarea salariului de baza minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariati.

Aceasta nu se aplica salariatilor din agricultura si industria alimentara, pentru aceste categorii aplicandu-se prevederile legale in vigoare."
 

Explicatii oferite in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 18 Iunie 2024
Ultima actualizare: 21 Iunie 2024

Votati articolul "Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara de la 1 iulie 2024":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Creante incerte: cum se reflecta in contabilitate

    • Creantele fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de creante care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit „Extrasului de cont” (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise. Nerespectarea acestei proceduri, precum si refuzul de confirmare constituie abateri de la prezentele norme si se sanctioneaza potrivit legii. In situatia entitatilor care...» citeste mai departe aici

  • Balanta cu patru serii de egalitati: cum calculam soldul final debitor si soldul final creditor

    • OMFP nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile prezinta formele standard pentru o balanta de verificare, precum: balanta sah, balanta cu una/doua/trei/patru serii de egalitati. Ne referim, in cele ce urmeaza, la balanta cu patru serii de egalitati, care este una dintre cele mai complete si complexe forme a unei balante contabile.  Balanta cu patru serii de egalitati: structura Structura balantei de verificare cu patru serii de egalitati...» citeste mai departe aici

  • Registrul-jurnal: ce este, ce contine si model

    • Registrele de contabilitate se utilizeaza in stricta concordanta cu destinatia acestora si se prezinta in mod ordonat si completate astfel incat sa permita in orice moment identificarea si controlul operatiunilor contabile efectuate. Acestea se pot prezenta sub forma de registre, foi volante sau listari informatice, dupa caz. Numerotarea paginilor registrelor se face in ordine crescatoare, iar volumele se numeroteaza in ordinea completarii lor. Asadar, in randurile urmatoare disc...» citeste mai departe aici

  • PFA vs. Microintreprindere in 2024: analiza comparativa a contributiilor datorate

    • Pentru cei care activeaza in domeniul IT, alegerea formei juridice potrivite pentru desfasurarea activitatii poate avea un impact semnificativ asupra eficientei fiscale si a costurilor operationale. In continuare, pornind de la un exemplu practic, vom realiza un calcul al impozitelor si contributiilor sociale pentru ambele forme juridice, pentru a facilita luarea unei decizii informate. PFA vs. Microintreprindere in 2024: calcule comparative...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X